Лидерът на босненските сърби Додик награди Путин с медал

Благодарение на позицията му гласът на Република Сръбска се чувал
Обновена: 9 яну 2023 07:46 | 9 яну 2023 07:46, Елка Василева
12
Лидерът на босненските сърби Додик награди Путин с медал
Снимка: архив, БГНЕС

Лидерът на босненските сърби Милорад Додик награди руския президент Владимир Путин с медал за приноса му в насърчаването на сътрудничеството между "двете държави", имайки предвид босненската сръбска единица Република Сръбска и Руската федерация, предаде агенция Хина.

В навечерието на Деня на Република Сръбска, който се отбелязва на 9 януари, Додик връчи около 50 медала на личности и институции, а първият в списъка беше руският президент, който е изправен пред изолация от Запада заради руската военна инвазия в Украйна, отбелязва хърватската новинарска агенция.

Съгласно Дейтънското мирно споразумение, което сложи край на гражданската война в Босна (1992-1995), страната беше разделена на две полуавтономни единици - Република Сръбска и Мюсюлманско-хърватска федерация. Всяка част има собствено правителство, парламент и полиция, но двете единици са свързани чрез общи институции на държавно ниво, включително съдебна система, армия, служби за сигурност и данъчна администрация.

На 9 януари 1992 г. едностранно е провъзгласена Република на сръбския народ в Босна и Херцеговина, чиято цел е да се отдели от Босна и Херцеговина и да се присъедини към Сърбия. Поради тази причина прокламацията се възприема като ход, дал началото на гражданската война в Босна.

Босненските сръбски власти празнуват Деня на Република Сръбска на 9 януари въпреки решенията на Конституционния съд на Босна и Херцеговина, които го обявяват за противоконституционен, тъй като дискриминира хърватите и бошняците, отбелязва агенция Хина.

"Благодарение на позицията на Владимир Путин и мощта на Руската федерация гласът и мнението на Република Сръбска се чуват и уважават, а позицията ѝ е запазена под напора на международния интервенционизъм", заяви Додик в неделя в столицата на Република Сръбска Баня Лука. Той заяви, че ще връчи медала на Путин при следващата им среща.

Патриарх Порфирий, глава на Сръбската православна църква, също е сред наградените с медал от Додик.

Сръбският вицепремиер и министър на външните работи Ивица Дачич ще бъде начело на делегация от Сърбия, която ще участва в празника на Република Сръбска в Баня Лука. В делегацията ще бъдат председателят на сръбския парламент Владимир Орлич, депутати, двама министри и синът на президента Александър Вучич – Данило.

Босненският министър на външните работи Бисера Туркович предупреди сръбския си колега Ивица Дачич, че идването му в Босна и Херцеговина за отбелязване на неконституционния празник на Република Сръбска на 9 януари ще навреди на отношенията между Босна и Херцеговина и Сърбия, съобщи информационният сайт Кликс.
(БТА, София Георгиева)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Додик е време да стане на Ойдик.
10
6
 
14
 
! Отговори
Муахаха преди 1 година
сърбите и терорусите са тумура на 21 век в Европа!!!
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Познайте от раз кой /кое посолство/ командори общите институции на държавно ниво, включително съдебна система, армия, служби за сигурност и данъчна администрация на Република Сръбска и Хърватската федерация?
8
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Серкиз Е, кагебистите убиха и президента на Полша!
7
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Toй и Радован Караджич награждаваше...
6
6
 
22
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
ПУТЕНА НЕ ПРИЗНАВА РЕФЕРЕНДУМИТЕ В КОСОВО, НО ПРИЗНАВА ТЕЗИ В ДОНЕЦК И ЛУГАНСК! ТЕЗИ КОИТО ПОДКРЕПЯТ ПУТЕНА СА ИЗВЕРГИ И СИ ГО ЗНАЯТ!
5
7
 
14
 
! Отговори
Жалка картина преди 1 година
недораслия бакшиш е самотен, уплашен и много болен....което е хубава новина.
4
6
 
12
 
! Отговори
Сър Пичук преди 1 година
Само 95 процента ли? Слабо. При откаЧен подкрепата е 101 процента
3
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ха-ха-ха!
2
33
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Истината е, че руснаците живеят все по-добре при Путин. Около 95% го подкрепят. Още им грее спомена за безвремието и безнадежността при Горбачов и Елцин. Путин е много стабилен политик и който е с него, печели. Който е против него, губим.
1
15
 
2
 
! Отговори
Серкиз преди 1 година
,,...Самолетът на полския президент Лех Качински се разби тази сутрин край руския град Смоленск. Самият Качински и съпругата му са били на борда, информационните агенци вече обявиха, че те са сред загиналите.По данни на руското Министерство на извънредните ситуации няма оцелели. Според източници от руското министерство на извънредните ситуации и прокуратурата на борда е имало 132-*** души.Самолетът Ту-154, който е бил управляван от екипаж на президентския авиоотряд, се е разбил при кацане на