Агресия на Русия срещу Запада? Не е напълно изключена

Западът трябва да е подготвен за руско въоръжено нападение
10 юни 2023 09:27, Елка Василева
263
Агресия на Русия срещу Запада? Не е напълно изключена
Снимка: архив, БГНЕС

Русия ще си остане агресивна и без Путин. В средносрочен план Западът трябва да е подготвен за руско въоръжено нападение, защото Путин показа, че води война не толкова и не само срещу Украйна, а срещу колективния Запад, пише Дойче веле.

Отношението на Германия към Русия се промени радикално след 24 февруари 2022 година, но политическото ръководство на Федералната република досега предимно реагира на руската агресия срещу Украйна, без да е разработило нов и цялостен подход към Москва. Дошъл е моментът за създаването на такава концепция, както и за интеграцията ѝ в европейската и външнополитическата стратегия на страната.

Още по темата
Необходимо е тя да коригира допуснатите в миналото грешки по отношение на възгледите за Русия, както и да изпрати недвусмислен сигнал към гражданите на Германия и към нейните международни партньори. Посланието трябва да гласи, че няма да има връщане към предишната германска политика по отношение на Москва.

Русия ще бъде агресивна и без Путин

Това е основното послание в статията на Сюзън Стюарт, една от водещите специалисти на германската фондация "Наука и политика" (SWP) по проблемите на Русия. Тезата на Стюарт се базира върху две основни предположения. Първото е, че "Русия ще остане авторитарен или дори тоталитарен режим в обозримо бъдеще и ще продължи да води агресивна външна политика, независимо от това дали Владимир Путин ще остане на власт. Второто е, че "Русия няма да се разпадне на няколко държави, както се случи със СССР през 1991 година“.

Значителна част от руския елит приема, че Русия води война не само и дори не толкова срещу Украйна, колкото срещу "колективния Запад". Затова и според авторката не е изключено "Русия да бъде готова да нападне западни държави, ако руското ръководство сметне, че условията за това са благоприятни". Наистина, продължава Стюарт, "войната в Украйна показа, че руските въоръжени сили са много по-слаби, отколкото досега се е смятало" и затова "руско нападение е малко вероятно в най-близко бъдеще", но в средносрочен план Западът трябва да се подготви за подобна атака.

Отбранителен капацитет

Затова и военното възпиране трябва да бъде съществена част от политиката спрямо Русия, подчертава експертката. Според нея изграждането на германския отбранителен капацитет в рамките на ЕС и НАТО трябва да включва конкретни стъпки. Сред тях са мерки като увеличено финансиране за Бундесвера, дългосрочно присъствие в Литва, като част от укрепването на източния фланг на НАТО, преодоляването на разногласията с Франция относно въпроси на сигурността, както и засилването на ролята на разузнаването за противодействие на хибридни заплахи.

Според Стюарт по-нататъшното военно сътрудничество със САЩ и Великобритания е изключително важно. В същото време тя подчертава, че укрепването на "по-голямата европейска автономия в областта на сигурността" трябва да бъде приоритет в момента. Досега Германия и ЕС твърде много са разчитали на гаранциите за сигурност, предоставяни от САЩ и твърде лесно са прехвърляли лидерството в тази област на Вашингтон, смята тя.

Експертката на фондация "Наука и политика" посочва още необходимостта да се "подготвим за възможните последици от една украинска победа". Според нея един подобен триумф "може да доведе до период на вътрешна нестабилност и политически и икономически хаос в Русия". Авторката посочва, че "това може да бъде цената, която трябва да се плати, за преход към нова фаза, в която ще може се защити уважението към основан на правилата ред, както в Европа, така и извън нея".

Пълно откъсване от Русия

В икономиката Сюзан Стюарт призовава да се продължи поетият курс към раздяла с Русия. „Не бива да се прави бизнес с един режим, който не само води ожесточена война със съседна държава, но и гледа на Германия и ЕС като на врагове и се опитва да ги дестабилизира от години“, пише още тя. Авторката се застъпва и за продължение на санкциите. Според нея германските икономически субекти трябва да бъдат подготвени за дългосрочни санкции срещу Москва.

Що се отнася до енергетиката, според нея "целта на Берлин сега трябва да включва пълно откъсване от Русия, преминаване към други енергийни доставчици и същевременно по-нататъшно ускоряване на прехода към възобновяеми енергийни източници". Ще бъде много важно да се обясни на обществеността логиката, стояща зад тези мерки, посочва още експертката на фондация "Наука и политика".

Не на диалога с Русия на всяка цена

Последните години са показали, че спрямо Русия "в определени случаи диалогът не помага и дори може да се окаже контрапродуктивен", предупреждава Стюарт. Тя посочва, че е много важно да не се заблуждаваме, че Кремъл се ръководи от рационални съображения по същия начин, по който Германия се води от тях.

Стюарт е против това да бъдат осъждани всички руснаци в „колективна вина“. Тя предлага диференциран подход. "Един ден руското общество ще трябва да премине през фаза, в която колективно да признае своята част от вината и да приеме престъпния характер на своя режим. И по този начин да повтори до известна степен германският опит след Втората световна война", пише още тя.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


263
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
172
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Сюзан Стюарт нещо като нарицателно за женски ***, или *** е - нещо като Джейн Псаки, дети се я знаем от десетилетие, или то Там вече други видове няма:Русия дестабилизирала баба Европа като ѝ праща половината ресурси, а сега като тръгна бабата да се "откъсва напълно" - няма спор кака постапанно се стабилизира. А дано съвсем се изстабилизира!
171
0
 
7
 
! Отговори
Джи биий преди 11 месеца
А за западната вечна омраза към славянския свят и АГРЕСИЯ. нито ДУМА. ЩО ТЪЙ.?!!? Желанието на запада да владее и плячкосва Русия нее от вчера.
170
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Неделя повечето лобисти и платени хейтърчета почиват след тежък запой ,затова още никой не ме е изтрил.
169
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Русия дава 10 милиона жертви а сащ се включват във войната когато руските войски са близо до Берлин и дават половин милион жертви ,трябва да си двойкаджия че да не разбереш двойната игра на сащ.
168
0
 
4
 
! Отговори
нато е наци преди 11 месеца
Сунак Обама Осама О Байдън ядът бебешко месце против бръчки ,и се целуват с езиче след това взаимно.Лобисти предатели и техните слуги айтитата лапат кокалчетата горките и джафкат от радост.
167
3
 
0
 
! Отговори
Копейкин преди 11 месеца
Без Руснята край с мен
166
3
 
0
 
! Отговори
Ми правилно преди 11 месеца
Руснята не ми трябва
165
3
 
9
 
! Отговори
Сюзънчето преди 11 месеца
да не дрънка, че точно РФ стабилизира немската икономика със Северен поток, ама на някои това не им хареса. Да не говоря колко немско ми звучи "Стюарт". Ако наистина е наговорила тези глупости (че тук превеждат малко странно), или е луда, или и плащат добре.
164
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Умните си слушат ангелите, глупавите вярват на пропагандата ! ЗАКОНЪТ ЗА ЕСТЕСТВЕНИЯ ПОДБОР В ПРИРОДАТА ДЕЙСТВА БЕЗОТКАЗНО !!!
163
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Трудно се измъкваме изпод руската сянка. Както ни предупреждаваха Левски, Раковски и Ботев, Русия лесно няма да се откаже от Балканите. Много агенти на Кремъл предават България. За 5 десетилетия културните ни светини от музеи и манастири бяха отвлечени в Русия. Посетете Плиска, Преслав, Рилския манастир и десетки други български светини, за да се убедите с очите си.
162
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
тва звучи като: абе нали знаете че русия ескалира при всяка директна или индирекна заплаха? ами дайте да въоръжим всичко живо около нея и да видим дали ще удари първа. май просто демонократите от уса искат трета световна и тия техните протежета в европа са съгласни.
161
17
 
4
 
! Отговори
От Русия нито котка преди 11 месеца
Това го писах още преди 1 година и продължавам да го повтарям. Радвам се, че и Цивилизованият Свят стигна до тази мисъл.
160
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
"Сюзън Стюарт, една от водещите специалисти на германската фондация "Наука и политика" (SWP) по проблемите на Русия."НПО захлебващо директно от печатниците на федералния резерв...Писала милата, Сюзън писала за да си заработи гранта за неща от които хал, хабер си няма!Компилация от пропагандни клишета и разтягане на локуми, без нищо съществено.Нашите медийни папагали бързат да препечатат нещо умнокрасиво за да са в тон с медийния поток и кервана си върви...
159
5
 
9
 
! Отговори
Няма логика Русия преди 11 месеца
да нападне Запада,защото на ръководството и е ясно,че западните армии са по-технологични,с по-модерно оръжие(думи на Путин,обещаващ да намали това изоставане).Така че при една пълномащабна война между Русия и Запада,тя ще разчита и търси оцеляване само чрез ядрените си сили,срещу които Западът все още няма противодействие и гаранции.Тоест,руснаците са наясно,че такава война неминуемо ще доведе до края на света,какъвто го познаваме,всички ще са губещи. Но те биха се защитавали до край.
158
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 174 Държави които не подкрепят социалистически строи след Втората световна война,защо да бъдат канени.Ти си като онази приказка,че САЩ са помагали с военна техника СССР.Ами ако не бяха СССР то САЩ щяха да водят дълга продължителна война в Европа,може би с не 2 а повече ядрени бомбиА за благодарноста - ,,Ти били ме поканил на гости у вас,ако знаеш че искам да боцна женати''.
157
6
 
11
 
! Отговори
Хмм преди 11 месеца
Гражданите на Германия 50% мюсюлмани.При една мащабна война в Европа всички са избягали или си стоят по къщилята .Те само се възпроизвеждат мащабно,затова са в Европа.Миналата година само 1000 немци са напуснали армията от притеснения за разгръщане на войната в Европа.DW пише само съпунки.Американскс медия.
156
4
 
13
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 11 месеца
Кой изобщо им дава дума на тия фашисти?Забравиха ли вече колко народ са уничтожили по целия свят,да не им се случи за пореден път?Германия да мълчи и да завижда тихо!
155
14
 
7
 
! Отговори
Да допълня... преди 11 месеца
До Анонимен 155 Я проучи какъв пердах е яла Германия от Русия. Колко загинали руснаци и германци има .И войната е между съюзници Англия , САЩ и Русия , срещу Германия. Не си ли чул ? Русия си присвоява победата само за нея и на парадите никога не са канели делегати от съюзниците. Това се нарича руска благодарност.
154
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
САЩ могат да бъдат обвинявани само в това че като гарант на Будапещенският меморандум не разрешиха на русия да окупира цяла Украйна .За това заявявам че сме щастливи че живеем във времена когато опекунат ни САЩ превъзхождат останалите мераклии за началници в ПЪТИ .
153
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Да стрелят рашките, ами те американците това и чакат , все още се въздържат да не ги онизят , но тогава ще има шок и ужас и мача ще свърши в кремля .