Пригожин бил излязъл от релси заради големите пари

Самият Путин призна, че "Вагнер" е бил финансиран от държавата
3 юли 2023 07:00, Нели Христова
74
Пригожин бил излязъл от релси заради големите пари
Снимка: БГНЕС

В неделя водещ руски пропагандист обвини шефа на "Вагнер", че е "излязъл от релси", след като е получил милиарди обществени средства, съобщи АФП.

През изминалия уикенд ръководителят на наемническата група "Вагнер" Евгений Пригожин поведе силите си в краткотраен бунт срещу висшето военно ръководство на Русия, което предизвика огромна криза в Кремъл.

"Пригожин е излязъл от релси заради големите пари", заяви Дмитрий Кисельов, едно от основните лица на руската пропагандна машина, в седмичното си телевизионно предаване в неделя. "Той си мислеше, че може да отправи предизвикателство към министерството на отбраната, самата държава и лично към президента".

Кисельов заяви, че операциите на "Вагнер" в Сирия и Африка са дали на Пригожин усещането за безнаказаност, което по-късно се е засилило от успехите на неговите отрядни сили на бойното поле в Източна Украйна.

Без да предоставя доказателства, Кисельов заяви, че Вагнер е получил повече от 858 млрд. рубли (9,7 млрд. долара) от държавни средства.

В зашеметяващо признание по-рано тази седмица президентът Владимир Путин за първи път заяви, че руските власти "изцяло" са финансирали паравоенното формирование.

Между май 2022 г. и май 2023 г. "Вагнер" е получил повече от 86 млрд. рубли от руската държава, каза Путин.

Частните наемнически групи са забранени от руското законодателство.

В неделя Wall Street Journal съобщи, че агенти от Федералната служба за сигурност са нахлули в централата на групата "Вагнер" в Санкт Петербург, за да намерят доказателства за финансови злоупотреби срещу Пригожин.

Санкциониран от страна на Вашингтон и Брюксел, Пригожин години наред действаше в сянка, но се катапултира в светлината на прожекторите, след като Путин изпрати войски в Украйна през февруари 2022 г.

В нецензурни диатриби той обвини руските военни, че се опитват да "откраднат" победите на Вагнер в Източна Украйна, и удари по "чудовищната бюрокрация" на Москва за забавянето на военните успехи.

На Пригожин е разрешено да набира бойци от затворите, а през март руските законодатели одобриха закон, въвеждащ дълги срокове затвор за тези, които критикуват "доброволчески групи" като Вагнер.

Миналия месец Пригожин се отказа от настъплението си към Москва и сключи споразумение с Кремъл, според което прие изгнание в съседна Беларус.

Много политически наблюдатели видяха в опита на Пригожин за въстание знак, че хватката на Путин върху властта отслабва.

Официални лица и пропагандатори в Москва обаче настояват, че руснаците са се обединили около Путин.

В неделя Вячеслав Володин, председател на долната камара на руския парламент, написа, че Путин е излязъл от "тази много трудна ситуация" още по-силен.

"Той направи всичко, за да предотврати кръвопролитията", написа Володин в приложението за съобщения Telegram.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
1
 
! Отговори
Дон Кикот преди 10 месеца
Хем частна хем държавна но само Путин може да ги наеме пандизчиите убийци хихи.
41
2
 
0
 
! Отговори
БГ преди 10 месеца
Какво да се чудим американския ПОНЧО е затлъстял дебелак с IQ-10 освен да грухти ходи и на г*й паради където Бай Гейдън му бърка с ПРЪЧКА в Г*ЗА. А американския презедент даже не може да ходи от спукания му Г*З
40
1
 
0
 
! Отговори
Американския Пинокио преди 10 месеца
БАХХХХ от тея истини НОСА ми СТАНА ГОЛЯМ като Родоския колос, а х*я ми е малък като на Бай Дън и увяхнал като топките му за голф който той не играе щото и да върви не може пъ камо ли да бяга
39
1
 
5
 
! Отговори
какво се чудим преди 10 месеца
руският крепостен е един страхлив дрипав пияница и заслужава съдбата си да го ползват за пушечно есо за да богатеят разни готвачи и ченгета.Въобще цял русия живее ще в 18 век и ака по двора.
38
1
 
2
 
! Отговори
L. преди 10 месеца
Още като тръгна да става президент на Украйна, беше ясно че му се е разхлопала дъската. Да не кажа - цялото дюшеме.
37
0
 
10
 
! Отговори
toti преди 10 месеца
Чий са тези пари...НЕ СА ЛИ НА РУСКИЯ НАРОД,но май той не вижда КАК ГО ОГРАБВАТ разни бандити и бюрократи и ПРОДЪЛЖАВА ДА ТЪРПИ ..!!...ОТ СТРАХ !!!
36
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Над половината писаници в статията, са откровени лъжи.
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Големите хартиени изделия
34
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Лукашенко си мисли че Пригожин ще го пази от демократите. Пригожин е наемник, който плати повече воюва за него. Правеше се на голям патриот докато Путин му плащаше, като му завъртяха кранчето тръгна да прави революция без да се подготви за това. Точно в разгара на "революцията" наречена Москва за 1 ден, арестуваха сина му и Пригожин се предаде.
33
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 40 То за вас и България е руска област.
32
9
 
1
 
! Отговори
български бумър бой преди 10 месеца
Аз лично обичам да ме лашкат афроамерикански тюлени с наднормено тегло и да ми викат йес бейби.
31
5
 
7
 
! Отговори
do 36 преди 10 месеца
Мечки, пудели, дракони, пълна каша?! Само този инфантилен коментар ли успя за измислиш по темата? Макар че, какво се чудя, от кремъл посланията са същите б0зи: Не водели война, нямали частни армии, щото били незаконни, заплашват всички с атомни бомби...
30
15
 
20
 
! Отговори
Настъпаната пирожка преди 10 месеца
Е олицетворение на руския крепостник който мечтае да стане цар и да има крепостни и нищо повече! От Жужин до последния сибирски алкохолик и забутания кавказки читак!
29
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Така са руснаците и русофилите, вчера национален герой, днес всички го псуват на майка
28
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Според руското законодателство, частните армии и паравоенни групировки са забранени. Излиза, че руското правителство плюе на собствените си закони като финансира точно такива с огромни суми. Как да очакваме, че ще спазва останалите, особено пък международни?
27
3
 
1
 
! Отговори
тру леджент преди 10 месеца
Днесоиден детски *** си играл с на баба си вибратора и плюл ли плюл върху китайските топчета.
26
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
то у нас само от-реп-ки в управлението те ми пеят всеки ден за пригожин - той е последна грижа на българина- а управниците ни радиоточки вна краваршщингтон- и никаква грижа за страната ни
25
3
 
11
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 10 месеца
путин трябва да смали ръста на пригожин с една глава
24
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
в русия се забрави името пригожин а вие в европа го въздигате чак до небесата как да не казваш чк сте врагове на русия
23
12
 
24
 
! Отговори
Мдаа преди 10 месеца
Много ми е интересно как се чувствате другарки и другари ***?!?Нали нямаше Вагнер,пък после я имаше,ама Терорусия нямала нищо общо с тях,пък после имаше,ама не им давали пари,пък сега изцяло ги финасирали,че чак великия вожд го призна?!Какво е чувството целия свят да ти казва истината,а да вярваш на лъжата на вожда,който после да ти каже,че е лъгал?!Дали се замисляте за колко още неща ви лъже вожда,а рублокопейчици дребнички?!?