Никой не иска вече да му е приятел: Къде е Пригожин?

Дори наемниците на "Вагнер" все още не са в Беларус
7 юли 2023 19:00, Нели Христова
62
Никой не иска вече да му е приятел: Къде е Пригожин?
Снимка: БГНЕС

Ако научихме едно нещо от пресконференцията на беларуския президент Александър Лукашенко в четвъртък, то е, че шефът на "Вагнер" Евгений Пригожин, който не е бил виждан публично от 24 юни, изглежда е в определено опасна неопределеност.

Лукашенко постави дистанция между себе си и Пригожин, когато каза, че нито той, нито неговите наемници са в Беларус и не е ясно дали някога ще се преместят там.

"Той е в Санкт Петербург. Или може би тази сутрин ще пътува за Москва или другаде", каза Лукашенко в отговор на въпрос на CNN. "Но сега той не е на територията на Беларус", отсече президентът.

Когато се обяви, че Лукашенко е посредничил при сделка за прекратяване на евентуалното въстание на Пригожин в Русия миналия месец, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че споразумението е постигнато, защото Пригожин и Лукашенко са се познавали "лично от дълго време, от около 20 години".

Но в четвъртък Лукашенко каза, че Путин е дългогодишният приятел на Пригожин, който го познава "много по-добре от мен и го познава по-дълго от мен, около 30 години".

Никой от лидерите не изглежда твърде запален по идеята да бъде най-добрият приятел на Пригожин сега.

Една от последните капки за дългогодишното напрежение на Пригожин с руското министерство на отбраната беше настояването наемниците на "Вагнер" да подпишат договори с руското правителство; Пригожин отказа.

Но в четвъртък Лукашенко настоя, че ако "Вагнер" дойде в Беларус, неговите наемници ще трябва да подпишат документи с правителството на Беларус.

"Когато решат да бъдат разположени в Беларус, ние ще изготвим договор с тях", каза той.

Точно когато научихме, че Пригожин е в Русия, а не в Беларус, руските държавни медии пуснаха кадри от  полицейски обиск в офиса и резиденцията на Пригожин в Санкт Петербург. Кадрите - описани от водещите като "скандални" - показват това, което е описано като скривалище от злато, пари и перуки, заедно с оръжия и няколко паспорта, очевидно принадлежащи на Пригожин под различни псевдоними.

Лукашенко, чиято вярност към руския президент Владимир Путин накара мнозина да го характеризират като нищо повече от васална държава, удвои приятелството си с Путин.

Дори понякога да има напрежение, каза той, "имаме канали за комуникация и само за минути водим разговор и след часове се срещаме лице в лице. Ние сме в една лодка. Ако започнем битка и направим дупка в тази лодка, и двамата ще се удавим".

Наистина, каза той, когато става въпрос за руските ядрени оръжия, които са наскоро разположени в Беларус, двете страни са свързани помежду си.

"Те са предназначенr единствено за отбранителни цели", каза той. Ако Русия използва ядрено оръжие, "сигурен съм, че ще се консултира с най-близкия си съюзник".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Снимките от офиса на Пригожин са правени от същия екип, който е снимал шкафчето на Борисов :)
33
5
 
8
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 10 месеца
Радев иска да му е приятелка
32
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Що за име е това Пригожин. Звучи много глупаво.
31
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
На кой му пука къде е Пригожин. Няма нито жена, нито деца. А войниците от Вагнер са наемници. Те не воюват за сините очи на Пригожин, а за много долари. Сега ще воюват за следващия, който им плаща заплатите. Не изключвам дори да минат на пряко подчинение на Путин.
30
3
 
5
 
! Отговори
Що за хора сте преди 10 месеца
Къде е Борисов за да обясни защо поръчва убийства и никой не му държи сметка!? Мирослав Германов
29
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Пригожкин е станал главен готвач на Зеленски. Ще му бърка коката.
28
3
 
4
 
! Отговори
До 25 преди 10 месеца
Пачки и кюлчета трупат престъпниците, които си мислят, че с пари могат да си купят живот. Уво, не винаги е толкова лесно.
27
1
 
5
 
! Отговори
до 25 преди 10 месеца
Ами къта, всеки къта. И Бойко Борисов къта. Аз също кътам - само че моите са 640 $ и едно кюлче от 2.4 грама.
26
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Нека случаят с Пригожин бъде за пример за останалите, които решат да предават Родината си срещу няколко пачки долари и чекмедже кюлчета.
25
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Путин сигурно също къта златни кюлчета и пачки евро и долари.
24
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ех Генчо Пирожкин, полакоми се и за американките долари, а Путин толкова години така добре те хранеше. Направи те след 10-те най-богати хора в Русия. А беше едно бедно момченце от Техникума по Хранително-вкусова промишленост.
23
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Готви контраофанзиви на Киев.
22
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Православната църква отбелязва на 2 януари Свети Силвестър, значи си е наше име това.
21
0
 
4
 
! Отговори
До 15 преди 10 месеца
Точно както се забрави името *** журналиста влезнал в посолството на СА в Истанбул за подновяване на документи и изтекъл в канала.
20
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Готавъчт готви риби. Обаче на дъното на морето.
19
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Готвачът е сготвен. Такава е съдбата на предателите. Не само в Русия, навсякъде по света. Путин го направи човек - от обикновен готвач стана милиардер, а за благодарност тръгна срещу ръката, която го хранеше толкова години.
18
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Каква ирония нахранил е рибите.
17
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Пирожкин е умрял, а духът му ще се прероди в Костя Копейкин, може и в любовницата му Цончо Силвестър.
16
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
БЛИЦ Закон на Витанов: Не е лудо ПОСОЛСТВОТО, че си гледа и прокарва интересите (то затова е в съответната държава). Луд е наведеният продажен елит, който наведено продава националните интереси на държавата си.Е, видяхте вчера специално издание на Кукленато шоу. Натъмънени с рокли и костюми, ръкопляскат фалшиво, знаейки, че този с фланелката губи войната, задават *** и претъпи въпроси. Готови са да хвърлят България във война. Ето гледайте ги, готови са.
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Путин, ако изпрати риба на близките му значи Пригожин спи с рибите, това е старо руско послание.