Мозъците на Русия изтичат, ще се справи ли страната?

Положението само ще става по-зле
3 ное 2023 21:00, Нели Христова
276
Мозъците на Русия изтичат, ще се справи ли страната?
Снимка: БГНЕС

Броят на учените в Русия е намалял с около 25% през последните две десетилетия, а това възпрепятства способността на страната да постигне "технологична независимост", каза тази седмица високопоставеният руски служител по сигурността Николай Патрушев.

"Сериозна пречка за постигането на технологична независимост е недостигът на квалифициран научен, инженерен и трудов персонал. Общият брой на персонала, ангажиран в научноизследователска и развойна дейност в Русия, е намалял с една четвърт през последните 20 години", каза Патрушев по време на посещение в град Томск.

Смята се, че голям брой учени и академичен персонал са избягали от страната, след като руският президент Владимир Путин започна пълномащабно нахлуване в Украйна през февруари 2022 г. Още една вълна умове напуснаха страната и след частичната мобилизация на населението миналата есен.

Стотици хиляди руснаци избягаха през границата към съседни страни, включително Грузия, Финландия, Казахстан и Монголия, за да избегнат наборната служба.

През май вицепрезидентът на Руската академия на науките Валентин Пармон, цитиран от държавната информационна агенция Интерфакс, каза, че Русия е загубила около 50 000 учени през последните пет години и че никоя друга страна не е виждала такъв спад в брой работници в научната област в този период от време.

"Новая газета", независим руски вестник, идентифицира през август най-малко 270 членове на академичния състав на високопоставени университети в Москва и Санкт Петербург, които са напуснали страната след началото на войната в Украйна. Тази цифра включва 195 руски учени, а останалите са от други националности.

Вестникът съобщава, че половината от руските учени, напуснали страната, са се противопоставили публично на нахлуването на Путин в Украйна, подписвайки отворено писмо срещу войната.

"Новая газета" добави, че нейната оценка е много консервативна и включва само случаите, които могат да бъдат проверени чрез публични източници.

Британското министерство на отбраната заяви през септември 2022 г., дни след указа на Путин за частична мобилизация, че Русия вероятно е изправена пред "изтичане на мозъци"  и недостиг на работна ръка на фона на масово изселване на хора.

"В комбинация с онези резервисти, които се мобилизират, вътрешното икономическо въздействие от намалената наличност на работна ръка и ускоряването на "изтичането на мозъци" вероятно положението ще стане все по-значимо", се казва в доклад на разузнаването.

Въпросът с топ учените, напускащи страната, е проблем за Русия от години, до такава степен, че бившият президент Дмитрий Медведев каза през 2010 г., че трябва да се предприемат действия, за да им се попречи да търсят работа другаде.

"Има само един начин за борба с това – чрез създаване на нормални условия за работа и развитие", каза тогава Медведев. "Трябва да го приемем сериозно, но не трябва да се страхуваме и да казваме, че всички са си тръгнали и това е."

За да насърчи най-умните учени в страната да останат в Русия, Медведев каза: "Трябва да положим сериозни усилия, но няма други възможности. Не можем да спуснем желязната завеса, за да предотвратим изтичането на мозъци"

Коментарите на Пармон по въпроса тази година повториха тези на Медведев. Той каза, че трябва да се инжектира финансиране в индустрията и трябва да се повишат заплатите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


276
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А какво става с контранастъплението?
142
0
 
4
 
! Отговори
На Урсула, Шолц, преди 6 месеца
Байдън, Киро, Боко няма опасност са изтече мозъка! Никога не са имали такъв!
141
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Укро-пропагандата е в Ступор!
140
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Въпросът с Украйна може да се реши достатъчно бързо, за 3 дни, за седмица, в Русия знаят как да стане. Но Киев не е целта. Целта на СВО е друга. Сега западният бюргер си седи доволно пред телевизора и всеки месец идват и му казват - дай 200 евро, за Украйна трябват, и му ги взимат. Целта на СВО е тези 200 евро да станат 500, после 1000, а след това и децата му да се доведат да воюват в същата тази Украйна. Корейската народно-демократична република ще се погрижи за изобилие от снаряди за руската артилерия.
139
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
руснак и мозък това е оксиморон
138
0
 
3
 
! Отговори
Петров преди 6 месеца
наште мозъци Боката, Пеевски, Кире Половата шпага, Денкича Цайса, оня опуления ямболски адвокат няма опасност да изтекат. То ние затва сме номер едно навсякъде
137
0
 
2
 
! Отговори
Смях преди 6 месеца
Шефа на Газпром каза, че всички газохранилища я Русия са запълнени на исторически високи нива. Познайте защо :)
136
0
 
2
 
! Отговори
реалист преди 6 месеца
До Анонимен 160 Т 90 м подрив
135
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Матю Хол, бивш сътрудник на държавния департамент на САЩ: "Зеленски е заплашван с убийство ако поеме път на сключване на мир с Русия". Матю Хол иска да каже, че Украйна винаги е готова за преговори, и иска мир, и дори под угрозата от убийство президентът Володомир Зеленски винаги е готов за преговори и за мирно решение на конфликта в Украйна, Украйна иска мир. Проблемът на Матю Хол е, че в момента никой не предлага на Зеленски и на Украйна да сключва мир с тях и няма да предлага.
134
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Щом изтичат,явно суроватката им е доста рядка
133
0
 
4
 
! Отговори
Изтичат преди 6 месеца
Паричките на ЕС данъкоплатците
132
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
в 22-03 ударен су 35 каца принодително в крим нещо яко го е праснало едва ли ще може да се ремонтита
131
0
 
6
 
! Отговори
Постна преди 6 месеца
Много постна пропаганда..
130
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А кое гори по-яко - чаланджар или леопард?
129
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
руснак и мозък това е оксиморон
128
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Шойгу: Противовъздушната отбрана на Руската федерация ще може да свали всички изтребители F-16, които ще бъдат доставени на Украйна от западните страни, за около 20 дни.
127
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Последната година Русия демонстрира на целия свят, че разполага с оръжия и военна техника с които да се справи с цялата гама американски и натовски системи. Пред руското министерство на отбраната вече се е заформя дълга опашка за сключване на договори за закупуване на оръжия. Сега Русия чака F-16 да ги изпробва.
126
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Научно доказано е, че кърлежите могат да живеят 3 седмици без глава! А руснаците - без мозък и то цял живот!
125
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен "яко мъл4ане по руските медий а кремъл гори" Кой е Римският Генерал "Медий", не съм го чувал. Ако имаш предвид "медии", върни се в училище, имаш нужда. Медий е медии на руски. Срам и Позор.
124
0
 
2
 
! Отговори
само факти преди 6 месеца
До Анонимен 150 има -гр-ън-ци