Русия насрочи президентските избори за 17 март догодина

Путин ще се кандидатира за пети президентски мандат
7 дек 2023 23:15, Анисия Иванова
53
Русия насрочи президентските избори за 17 март догодина
Снимка: БГНЕС/EPA

Русия определи 17 март догодина за дата на президентските избори, които се очаква да бъдат поредната победа за Владимир Путин, който заглуши опозицията през повече от две десетилетия на власт.

На заседание, предавано пряко по руските държавни медии, горната камара на парламента единодушно одобри датата на вота.

"Решението на практика дава старт на президентската кампания", заяви ръководителят на камарата Валентина Матвиенко.

Путин който е на власт в Русия или като президент, или като премиер от 1999 г., не е обявил официално дали ще се кандидатира на вота за нов шестгодишен мандат.

"Засега няма изявление от страна на Путин, така че нека бъдем търпеливи", заяви прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков.

71-годишният руски президент трябва да проведе пресконференция в края на годината следващата седмица, на която вероятно ще обяви кандидатурата си. Това ще бъде първата му подобна пресконференция, откакто изпрати руските войски в Украйна през февруари 2022 г.

"Въпреки трудните външни обстоятелства и опитите на врага да отслаби Русия, ние оставаме верни на основните си конституционни ценности", каза Матвиенко.

Путин не коментира изборите веднага след насрочването на датата, но по-рано заяви, че никой не може да "спре или забави" развитието на Русия.

Путин ще се кандидатира за 5-ти президентски мандат. След конституционна реформа през 2020 г. той ще може да остане на власт като президент до 2036 г.

"Задача номер едно днес е да осигурим максимална подкрепа за нашия лидер Владимир Путин", подчерта Андрей Турчак, секретар на управителния съвет на управляващата партия "Единна Русия".

След първите си два президентски мандата Путин стана премиер за кратко между 2008 и 2012 г., докато Дмитрий Медведев стана президент. Според много анализатори ротацията беше направена, за да се заобиколи конституционната забрана за повече от два последователни президентски мандата.

По време на дългогодишното си управление Путин потисна инакомислието и насочи Русия към авторитаризъм и национализъм. Почти всички опозиционни дейци са в затвора, в изгнание или убити при неясни обстоятелства. /БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ел президента и две кила банани.
42
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В кралство Русия щяло да има избори за президент!! Хайаха
41
0
 
1
 
! Отговори
Хахахахах преди 5 месеца
В кралство Русия щяло да има избори за президент!!
40
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Когато се провеждаха референдумите в 4-те области присъединени към Русия, западните ментори пратиха сума наблюдатели и отзива беше, че по-професионално избори не са виждали някой да провежда. Тях не можеш да ги обвиниш, че са привърженици на Путин. Просто хората така и не успяха да си изкривят душите. Изборите в Русия са честни и дори запада признава. Така, че замълчете поне за малко.
39
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А кога са в Украйна? Докато не свитнат украинското джудже, никой няма да го барне.
38
4
 
4
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 5 месеца
ИЗБОРИ С 99, 98% ПОБЕДА....ПОРЕДНАТА БОЛШЕВИШКО- ФАШИСТКА ПЕРВЕРЗИЯ...ХАХАХАААА....НЕ НАМ..НЕ НАМ....!!!!
37
3
 
4
 
! Отговори
САМО ПИТАМЕ: преди 5 месеца
ДВОЙНИКА ЛИ ШЕ ИЗБИРАТ?
36
3
 
4
 
! Отговори
БАНко преди 5 месеца
А В ОСТАТЪЧНА УКРАЙНА КОГА ???
35
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
С пригожин ще се състезава
34
1
 
4
 
! Отговори
Жебок преди 5 месеца
Още миналата година, март месец, когато взе да напира вълна от FAKE-news, че Путин е тежко болен и а-ха ще хвърли топа - му правих хороскоп във връзка с влиянието върху него на САТУРН и този хороскоп показа - за нещастие на укропитеците и британските ге-йо-ве, че той (Путин) ще управлява до 2029 г. Поне до тогава )) Т.е. споко - все идет по плану.... Ъ-ъ-ъ така де - по хороскопу ))))
33
2
 
0
 
! Отговори
Бончо преди 5 месеца
Странно съвпадение. Избори 2 дена след тези на БФС.Това е стратегически Ход на Михайлов.Ако се провали на Конгреса има Ход за президент на Русия
32
4
 
7
 
! Отговори
Какви избори? преди 5 месеца
Жужакът-терорист вече е назначен от военно-промишления комплекс на руската фашистка федерация
31
7
 
7
 
! Отговори
Леле! преди 5 месеца
Няма още десет сутринта, а цялото Gейвойнство на барикадата! Споко бе хора! Путин и изборите ще спечели, и военната операция ще приключи с победа, всичко с времето си. Както е казал народът - Бързата работа срам за майстора!
30
6
 
4
 
! Отговори
noFreeman преди 5 месеца
абе напишете нещо за приема на Путин в Абу Даби и в ОАЕ... посрещат го като императорът на планетата... там е и Иран ... но там са и всичката либерастия на света по климатичните измами... решава се в момента съдбата на човечеството...
29
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Троловете на посолството вместо да се занимават с изборите в Русия, що не кажат кога ще има избори за президент в Украйна, щото нали такова е демокрация!?
28
3
 
6
 
! Отговори
Рашид преди 5 месеца
Смешници са тия от РФ когато казват че са носителите на бъдещето.От развит социализъм,минаха на бързо през първобитен капитализъм,разделиха държавата на вилаети(феотдализъм) и сега ровят дъното към първобитно племенно общество.проблемът им е че така наречената ,,руска нация" е един сбирщайн от много племена и народи,като българи,германци и монголоиди преобладават.Смешно е когато някой от жълтата раса от РФ се самоопределя като ,,руснак".
27
3
 
7
 
! Отговори
ненужно преди 5 месеца
Защо да харчат пари? та, дори и руснаците знаят,че джуджето е великан на избори е той ще ги оправи.Проблемът е,че манията и психичните отклонения на един индивид поставят под заплаха съществуването на човечеството изобщо. Отделно докато е жив, това подобие на човек ще стъжни живота ни, ще станем по бедни, ще живеем по малко, с повече стрес и по зле. Проклето да си джудженце! / името му не трябва да бъде споменавано/!
26
2
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 5 месеца
В последните година на управлението на Брежнев само мързеливите не му се подиграваха, но си печелеше "избори" с 98% подкрепа. Та нищо ново под слънцето там. Избори? Такова животно там нЕма!
25
4
 
12
 
! Отговори
пияница мистик преди 5 месеца
Що си играят на шикaлки? Направо вместо да дават пари за избори да обявят служебна победа за Пyтлapaх и да парите да ги изпият или да ги дадат на Иран или Северна Корея за оръжия, че виждам, че бая се задъхват от липсата им на украинския фронт
24
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Никой не е обявил официално дали Путин ще се кандидатира,обаче мижавото сайтче теърди че ще се кандидатира.Смеееех