Екатерина Дунцова - жената, която се изправя срещу Путин на изборите

Тя не иска да харчи парите на страната за нови танкове
8 дек 2023 21:09, Нели Христова
230
Екатерина Дунцова - жената, която се изправя срещу Путин на изборите
Снимка: Facebook

В единия ъгъл стои безмилостен бивш офицер от КГБ, който управлява Русия почти четвърт век. В другата, малко известна адвокатка и майка на три деца, която иска да сложи край на боевете в Украйна и да освободи политическите затворници.

Президентът Путин потвърди, че ще се кандидатира на президентските избори на 17 март и всички прогнози сочат, че ще си осигури нов шестгодишен мандат, който ще го задържи на власт поне до 2030 г.

Екатерина Дунцова, която обяви кандидатурата си преди три седмици, се надява да даде глас на обсаденото опозиционно движение в Русия на изборите. Тя обеща, че ако стане президент, ще харчи пари за подобряване на живота на руснаците, а не за "нови танкове". Лозунгът на нейната кампания е "Върнете бъдещето на страната ни".

"Обичам страната си, искам Русия да бъде демократична, просперираща и мирна държава. Но сега страната ни се движи в съвсем различна посока: далеч от правата и свободите, далеч от любовта и мира, далеч от прекрасното бъдещ"“, написа тя, докато обявяваше своята кандидатура, цитирана от The Times.

40-годишната бивша телевизионна журналистка Дунцова е родена в Красноярск, град в Сибир. Сега тя живее в Ржев, малък град на 140 мили от Москва, където беше член на градския съвет от 2019 г. до разпускането му миналата година.

Дунцова е наясно с рисковете, които идват с оспорването на Путин, чиито най-големи критици са убити, хвърлени в затвора или принудени да заминат в изгнание.

"Вече всичко е възможно в нашата страна. Човек трябва да бъде психически подготвен за това", казва тя пред The Times. "Страшно е, разбира се, но страхът не трябва да надделява."

Ако бъде избрана, тя "ще направи всичко възможно мирът в Украйна да настъпи възможно най-скоро. Това е основното ми послание". В Украйна е обичайно да се обвиняват всички руснаци за бруталната инвазия на Кремъл, но Дунцова отхвърли обвинението.

"Това наистина боли, защото Русия не е Путин и Путин не е Русия. Не съм привърженик на колективната вина", каза тя.

Тя подбира внимателно думите си, но внимава със законите за дискредитиране на руската армия или разпространението на това, което Кремъл нарича невярна информация за своята "специална военна операция". Около 800 души са били повдигнати наказателни обвинения за това, че са говорили против войната, откакто Путин изпрати танкове в Украйна миналата година. Малко след като обяви кандидатурата си, Дунцова беше призована от прокурорите, за да изложи политическите си възгледи и да даде писмено обяснение за плановете си да се кандидатира за президент.

Дунцова, която е разведена, каза, че трите й деца подкрепят предложението й и не са се опитали да я убедят да преосмисли. Най-голямата й дъщеря, която е на 19 години, е плътно зад гърба й: ."Тя ми каза: "Мамо, ти си страхотна!"

Внимателно контролираният от Кремъл изборен процес обикновено позволява поне един либерален кандидат да участва в бюлетината, за да осигури на руснаците илюзията за демокрация. Но тези кандидати са подбрани ръчно от президентската администрация, за да се гарантира, че не представляват сериозна опасност за властта на Путин.

На президентските избори през 2018 г. Ксения Собчак, светска личност и журналист, чието семейство познава Путин от десетилетия, изигра ролята на символичния либерал. Тя получи по-малко от 2% от гласовете. Алексей Навални, най-известният опозиционен лидер в Русия, получи забрана да се кандидатира и излежава 19 години в брутален руски затвор по обвинения в измама и екстремизъм, които масово се смятат за политически мотивирани. Навални призова поддръжниците си да гласуват за всеки кандидат, освен за Путин, за да се опитат да отслабят властта на президента над Русия.

Дунцова отхвърля всякакви предположения, че участието й в изборите би било удобно за Кремъл.

"Аз не съм кандидат за примамка", каза тя. Дуцанова е обсъждала плановете си да се кандидатира с други опозиционни активисти и политици, но каза, че не е имала контакт с най-видните врагове на Путин като Михаил Ходорковски, бившият петролен магнат в изгнание.

Тя също така твърди, че е била посъветвана от поддръжниците си да не дава много интервюта за чуждестранни медии поради опасения, че може да бъде официално класифицирана като "чуждестранен агент" - определение, което би й забранило да организира публични събития и би я дискредитирало в очите на милиони на избирателите.

"Пропагандата по държавната телевизия постоянно казва на хората, че навсякъде има врагове и така те започват да вярват в това. Но нито хората, нито държавите, които са близо до нас, са ни врагове. Заради специалната военна операция в Украйна има много кавги в семействата и хората просто спират да говорят помежду си. Това е най-лошото нещо, което може да се случи на нашето общество", споделя тя.

Въпреки че признава, че е малко вероятно нейната кампания да свали Путин, тя каза, че иска да стане "символ на надеждата" за руснаците, които търсят кандидат с "мирен дневен ред и демократични ценности".

Но тя няма никакви илюзии. Само за да влезе в бюлетината, тя трябва да събере 300 000 подписа от поне 40 региона на Русия в подкрепа на кандидатурата си.

"Искам да се надявам, че нещо ще се промени към по-добро. Но мисля, че законодателството само ще стане по-строго спрямо хората, които се отклоняват от линията на Кремъл. Винтовете, както се казва, ще продължат да се затягат."

Въпреки политическите репресии, които са безпрецедентни в Русия от най-мрачните дни на управлението на Сталин, Дунцова казва, че отказва да избяга от страната и да се откаже от родината си. Тя цитира Владимир Кара-Мурза, британско-руския опозиционен политик, който наскоро беше осъден на 25 години затвор по обвинения в държавна измяна, след като се обяви против войната в Украйна.

"Нощта е най-тъмна преди зазоряване."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


230
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
186
0
 
1
 
! Отговори
Стария преди 5 месеца
Русия не може да сменя лидера си докато води прокси война със САЩ в Украйна. Най-вероятно тази жена както и другите му "политически съперници " да са лично одобрени от Путин за да се поддържа илюзията за демокрация. Част от руснаците искат да си представят, че представителната демокрация от западен тип работи и ще е добре за страната им. За това им разиграват този театър.
185
3
 
5
 
! Отговори
Мария Захарова 2 преди 5 месеца
Всъщност другарят Путин не искал да се кандидатира пак за президент. Той иначе бил демократ по убеждения. Не искал да го мислят за някакъв диктатор. Обаче отвсякъде идвали да го молят. Не можело без него. Ако си отиде, Русия пропада. Ще я завладеят украинските нацисти, натовските милитаристи и еврогеjските лгбтисти. Ще разкъсат матушката на парченца и ще я колонизират. Жална им майка на россияните без товариш Путин! И той склонил. Било трудно решение, но решил да се жертва...
184
6
 
15
 
! Отговори
Пенсионер преди 5 месеца
Няма шанс милата , но е един малък лъч надежда руснаците да осъзнаят, че Путин съсипа държавата им. Интересно родителите , съпругите и близки на загиналите руски войници за кефа на Путин , за кого ще гласуват.
183
7
 
14
 
! Отговори
### преди 5 месеца
Тая жена има по големи топки от късокракия страхливец криещ се в бункера!
182
7
 
12
 
! Отговори
Зозо преди 5 месеца
Хахахаааа, при руската "демокрация" Психото печели със 150% минимум :))))))))))))))))))) Уж православният Аятолах не пуска кокала за нищо на света.
181
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
190 В Русия няма бездомници защото ги убиват, или им предоставят квартири, за да мълчат и живеят като зомбита, с промити мозъци. Излез от Санкт Петербург и Москва, и ще видиш що е мизерия.
180
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Руснаците не познават демокрацията. От абсолютизма на царя скочиха в комунизма, като проляха реки от кръв. За първи път в историята си, Русия получи парламент, или по-точно пародия на такъв "Дума", при пияния Елцин. Путин е новият им самодържец, "бащица", който спасява Русия, това мисли 90% от руснаците, останалите са убити, или затворени, емигрирали. Дуцова е оредният журналист, който или ще "изчезне", или ще си получи хонорара за изиграната роля.
179
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Поредната доза помия !
178
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Всичките срещу Путин са кукли на конци, подбрани от службите. В България до скоро беше същото, народа го осъзнава и за това не гласува.
177
3
 
13
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 5 месеца
Моята прогноза е да спечели около 3 процента от гласовете на избирателите. Пожелавам успех.
176
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В Америка е пълно с зомбита и бездомници а в Русия няма бездомници . Пожелавам на България да се превърне в абсолютно същата кочи на кене ф като страната на неограничените възможности хахахахахахаха весела Коледа
175
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Путин вече е преброил бюлетините.Не става с избори в блатото,само великая октябарская....
174
9
 
11
 
! Отговори
БАВНО НО СИГУРНО преди 5 месеца
Русия се превръща в 3-та или 4-та световна сила...хахаха...ЖИВАТА ИМ СИЛА, ВЕЧЕ НЕ Е РЕШАВАЩ ФАКТОР!!!!
173
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Няма шанс срещу двойника!
172
9
 
8
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 5 месеца
РУСНАЦИТЕ ЩЕ ИЗБИРАТ МЕЖДУ ДВЕ МИН ДЖИ НА КГБ....ХАХАХА...
171
8
 
12
 
! Отговори
ДВОЙНИКА Е СТРАХЛИВ. преди 5 месеца
...ЗНАЕ, ЧЕ НЯМА ПОТЕНЦИАЛА И ГОТОВНОСТТА НА РУСИЯ ЗА ЯДРЕНА ВОЙНА, ЗАТОВА ПРАЩА РУСНАЦИТЕ НА СИГУРНА СМЪРТ. В УКРАЙНА!
170
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Путин сам си ги избира така наречените противници. Ако някой се отпусне *** отровата или отива при Навални.
169
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Рускините са дашни а украинките още по дашни обичат да им дърпат месата хахахаха
168
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Поредната пропагандна измишльотина! Вадят някой световно непознат агент на Сорос или купен от американците журналист и тука ни го спускат като чудо голямо или живата съвест на планетата. Тази едва ли някой и обръща внимание дори там, където живее.
167
6
 
11
 
! Отговори
Точен преди 5 месеца
Тази става за легло, за президент няма шанс.