Дори съюзниците на Путин са изненадани как обяви кандидатурата си за президент

Плановете били съвсем други, той подходил интуитивно
Обновена: 14 дек 2023 05:46 | 13 дек 2023 21:15, Нели Христова
58
Дори съюзниците на Путин са изненадани как обяви кандидатурата си за президент
Снимка: БГНЕС

На 8 декември Владимир Путин заяви, че ще се кандидатира за пети президентски мандат. Въпреки че новината не изненада никого, обстоятелствата около обявяването й бяха по-малко очаквани. Путин потвърди кандидатурата си на церемонията по награждаването на Деня на героите на отечеството, след като Артьом Жога, председателят на парламента на самопровъзгласилата се "ДНР", го помоли да се кандидатира "от името на жителите на анексираните територии" и военните.

Путин се съгласи с това, което Кремъл определи като "абсолютно спонтанно" решение. Изглежда обаче, че персоналът на Путин е имал предвид по-малко "милитаризирана" обстановка за случая. Специалният кореспондент на Meduza Андрей Пърцев разговаря с вътрешни лица от руското правителство за вече несъществуващите планове на Кремъл за съобщението и ефекта, който това "изненадващо" изявление ще има върху кампанията на Путин.

Източници, близки до Кремъл, казаха пред Meduza, че дори няколко дни преди "импровизираното" съобщение на Владимир Путин, че се кандидатира за пети президентски мандат, щабът на Путин (поне политическият и медийният блок, оглавявани съответно от Сергей Кириенко и Алексей Громов) са били уверен, че ще обяви кандидатурата си на 14 декември по време на предаването "Пряка линия с Владимир Путин".

Всичко обаче се случи седмица по-рано. На 8 декември, след церемонията по награждаването на Деня на Героите на Отечеството, Артем Жога, участник във войната и председател на парламента на самопровъзгласилата се "Донецка народна република" (ДНР), поиска от Путин да се кандидатира за президент.

"Прав си, сега е моментът да се вземе решение", отговори Путин. "Ще се кандидатирам за поста президент на Руската федерация."

Източници на Meduza, близки до администрацията на Путин, казаха, че това е по същество спонтанен ход. Те отбелязаха, че персоналът на Кремъл не е имал време да се "подготви и настрои правилно". „На теория не би трябвало да е така. Обявяването на кандидатурата трябва да става лично и публично, а не в движение, набързо. Но президентът искаше така“, добави един от източниците.

Първоначално Кремъл също обмисляше да накара Путин да обяви решението си да се кандидатира за нов мандат на 4 ноември, Деня на руското единство, по време на откриването на изложението "Русия" в изложбения център VDNKh в Москва. Източници твърдят пред Meduza, че както този сценарий, така и съобщението по време на "Пряка линия с Владимир Путин" са били вероятни варианти.

"И медиите, и политическите блокове се подготвяха за "Директна линия". Обосновката за избора на този вариант беше ясна: обществеността е разтревожена, чака и тогава един от тях пита кога Путин ще се кандидатира. Изложението също има смисъл: вижте тези постижения, трябва да потвърдим, че тази траектория ще продължи. Но се оказа, че самият президент е по-привлечен от разговори с военните", обясни вътрешен човек от Кремъл.

Източник, близък до ръководството на "Единна Русия", намери за логично изявлението на Путин на събитието за Деня на героите на Отечеството. "Специалната военна операция е основният фокус на президента, където и да се опита някой да го дръпне", каза той. Той добави, че Андрей Турчак, високопоставен служител на Обединена Русия, може да е лобирал за сценария за "военно" обявяване. Според източника Турчак е "приятел на Жога и искрено ангажиран с теми, свързани с войната". Източник, близък до Кремъл, потвърди приятелството.

Няколко медии, включително Meduza, съобщиха, че от миналата година служители от администрацията на Путин се опитват да дистанцират публичния му образ от войната, тъй като тя "провокира безпокойство и безпокойство сред руснаците". Проучванията също показват това. Източници казаха, че потенциалното изявление на Путин на изложението "Русия" или по време на "Директна линия" би било "успокояващо".

"Той поне не го обяви, застанал пред хора с маски – това е нещо, за което трябва да бъдем благодарни. Въпреки че сигналът, който подава, не е от най-приятните: Ще продължим да се бием. Самият президент искаше ли да изпрати толкова ясно послание? Честно казано, не знам, по-скоро беше импулсивен, спонтанен наклон. Самият той живее със специалната военна операция и смята, че руснаците също живеят с нея", каза източник, близък до администрацията на Путин.

В същото време друг вътрешен човек на Кремъл подчерта, че политическият блок, както и преди, ще се опита да структурира президентската кампания около мирни проекти, които трябва да "успокоят" избирателите.

Междувременно лоялни власти и държавни медии вече са получили насоки от администрацията как да отразяват изявлението на Путин. Съветват ги да наричат президента „лидер на страната и авторитетна фигура за обикновените герои“, който дава на руснаците "чувство на гордост от тяхната страна".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
1
 
! Отговори
Цирк за тъпаци преди 5 месеца
Поредното фалшиво разиграване на жужето терорист...
43
1
 
2
 
! Отговори
АЗ КАЗАХ преди 5 месеца
Над 250 000 затворници са избити в Украйна затворите са празни, сега е ред на 300 000 от населението което сляпо ще гласува за агресора!!
42
3
 
0
 
! Отговори
Даниел преди 5 месеца
Браво на Путин Бой по укронацистките,докато издъхнат.България им дава всичко даром,без пари а ние простите българи си плащаме за самолети само на хартия.Сега знам че ще оплюят платените американски ***.Но затова им плащат нека да си изкарват прехраната с предателство към народа ни.
41
4
 
6
 
! Отговори
Спонтанния преди 5 месеца
Съвсем спонтанно е обявил, че иска да е президент за 5 пореден мандат, спонтанно си промени конституцията само и единственно за себе си. Съвсем спонтанно ще обяви и 6 си мантат. И съвсем спонтанно после ще специализира с малки военни операцийки и в други спонтанни държавици. Познайте кои са следващите три фашистки резими в близост до Масква. Бъдете спонтанни и така спонтанно можем да стигнем и до края на света.
40
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ами как да я обяви обикновен бандит застанал начело на огромна държава , никой не може да го пипне тоя докато не загине !
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В смисъл, че двете държави временни съюзници са изненадани ли ???
38
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Путин е предател. Предава руснаците и техните надежди за нормален живот.
37
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Едва ли някой е изненадан, нежели пък съюзниците на Русия )))
36
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Вие нормални ли сте, наистина? Аз пък се изненадах как Байдээн си обяви кандидатурата за президент. Байдън е нормалния президент, мей би?
35
7
 
4
 
! Отговори
А преди 5 месеца
Трябва да обяви по начина по който вие искате, като бай дън например, иначе - не е правилно.
34
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Като го молят какво да прави човека целия донбас и луганск се редиха на опашка да го молят
33
8
 
14
 
! Отговори
Да допълня... преди 5 месеца
До да 24 Че как няма да имат 79.9 % доверие в Путин ? Моладец . Изби над половин милион души и съсипа Русия и Украйна.
32
6
 
12
 
! Отговори
Оракул преди 5 месеца
В близките седмици в наша Раша предстои да се установи по-мракобесен режим и от този в Северна Корея.
31
4
 
9
 
! Отговори
Месо преди 5 месеца
Вероятно 22% изразяващи недоверие са пушечното месо на фронта.
30
5
 
4
 
! Отговори
Дядо Соци преди 5 месеца
До Анонимен 18 Някой те е излъгал жестоко. Велик лидер престъпник с международна заповед за арест.
29
7
 
6
 
! Отговори
Покойник преди 5 месеца
Истинския Путин е мъртъв още от 22 Октомври и тялото му стои замразено докато силовиците от ФСБ и военните се опитват да овладеят властта. За парлама сега се показва един от двойниците му - видимо в добро здраве и с 10 см по- висок. След изборите "Путин" ще назначи за премиер Димана на саратника си Патрушев за премиер и после ще се "оттегли". Няма по *** постановка в историята насочена към кремълските деббилли.
28
6
 
8
 
! Отговори
Я па ти.. преди 5 месеца
До пенсионер-ветеран 7 Този велик лидер има международна заповед за арест като престъпник , и не смее да си покаже носа в Европа и САЩ.В Хага го дебнат , да го е...нат. Дори в Турция не посмя да отиде , че приятеля му Ердоган може да го арестува.
27
2
 
6
 
! Отговори
До да преди 5 месеца
Това Путин ли те го каза? По одобрение Ким си го слага в малкия джоб!
26
4
 
11
 
! Отговори
Нео преди 5 месеца
Жялка постановка. При диктатора няма нищо спонтанно, нищо случайно.
25
3
 
8
 
! Отговори
Виц преди 5 месеца
Виц за руския герой : Руснак хванал златната рибка и тя се примолила. Моля те пусни ме и ще ти изпълня едно желание. Пуснал я той , а тя : Какво е твоето желание ? Да стана герой на Русия.Нямаш проблем , казала рибката и се отзовал на фронта с две гранати , срещу пет украински танка. Послепис . Вица го чух от един руски филм. Не е мое творение.