Над 1/3 от руснаците вече съжаляват заради войната, която Русия започна в Украйна

Това е най-високото ниво на опозиция, пред което се е изправял Путин
5 фев 2024 21:00, Нели Христова
590
Над 1/3 от руснаците вече съжаляват заради войната, която Русия започна в Украйна
Снимка: БГНЕС

Ако можеха да върнат времето назад, повече от една трета от анкетираните руснаци биха отменили нахлуването на страната си в Украйна. Това е цифра, маркираща най-високото ниво на опозиция, пред която е изправен руският президент Владимир Путин относно неговата "специална военна операция" от началото на война.

В скорошно проучване, проведено от социологическата агенция Russian Field, 37% от респондентите казаха, че "по-скоро биха" или "определено биха" отменили военната операция на Русия, ако имаха възможност да се върнат назад във времето. Резултатите се основават на отговорите на 1600 руски граждани, анкетирани по телефона от 11 до 19 януари.

Повече от половината от анкетираните казаха, че "предпочитат да не" или "определено не биха" отменили войната на Путин, но резултатите имитират минали проучвания, които показват нарастващо отхвърляне на инвазията в Украйна. Базираната в Москва изследователска група Chronicles установи през ноември, че подкрепата за операцията на Кремъл е спаднала до 12% сред гражданите – по-малко от 22% от гласоподавателите, които казаха, че подкрепят войната през февруари 2023 г. Друго проучване на Russian Field, проведено през декември, установи, че приблизително половината от руснаците пожелаха края на войната на Путин през новата година, пишат от NewsWeek.

Най-новото проучване на Russian Field, публикувано тази седмица, установи, че гражданите на възраст от 18 до 45 години са по-склонни да кажат, че биха отменили войната, като почти половината от респондентите в тази възрастова група отхвърлят агресията на Путин. Гражданите на възраст над 45 години, както и респондентите от мъжки пол са били "значително по-склонни" да подкрепят военната операция на Кремъл, сочат резултатите от проучването.

Резултатите от анкетата бяха публикувани приблизително шест седмици преди следващите президентски избори в Русия, насрочени за 17 март, където се очаква Путин да спечели пети мандат на поста. Няколко кандидати обявиха намеренията си да оспорят преизбирането на лидера на Кремъл, включително Борис Надеждин, член на дясноцентристката Партия на гражданската инициатива, който води кампания с обещания да донесе мир и да сложи край на конфликта в Украйна.

Войната на Путин се сблъска и с ответна реакция от семейства на руски войници, разположени на фронтовите линии. Предизборният щаб на лидера на Кремъл беше прекъснат миналата седмица от група съпруги, чиито съпрузи са изпратени в Украйна, като много от тях питаха какво може да се направи, за да върнат близките си у дома.

Все пак Путин влезе в новата година с рейтинг на одобрение от 83% , а над половината от анкетираните в проучването на Russian Field, публикувано тази седмица, казаха, че техните интереси са "най-добре представени" от настоящия президент. Надеждин е втори, но разликата е голяма, като само 2,3 процента от гласувалите са посочили, че опозиционният кандидат ги представя най-добре.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


590
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
476
4
 
3
 
! Отговори
Доста преди 3 месеца
заблудени дращят тука. Как може да подкрепяш покрайна, знаейки, че покраински нацисти на убивали българи в покрайна 2014-та?! Ай обясни ми!
475
1
 
0
 
! Отговори
. преди 3 месеца
ЛЪЖА
474
3
 
4
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 3 месеца
1/3та е нищо. В росия или имаш 126% от гласовете, или си никой.
473
6
 
4
 
! Отговори
хи-хи-хи преди 3 месеца
От този автор на тази статия ,толкова.Защо не напише колко от укропитеците искат войната?Колко искат да ги управлява Зельо?
472
7
 
8
 
! Отговори
До 508 преди 3 месеца
Руснаците са червени зомбита, като доста от "творящите" мизерабльовце и трудно мислят.
471
4
 
4
 
! Отговори
Кретеноидиотът преди 3 месеца
писал по-напред, според който 1/3 е = 25% да застреля даскалите си по математика и себе си, като кръгъл и объл безмозъчник-русист. ;) :) ;)
470
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не е вярно, над 9/10 са, но няма кой да си признае.
469
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Цената на месните атаки. Херсонско направление, с.Кринки. Безпорядъчните десанти (за достигане до най-близкото мазе или гора) в това направление струва на групировката "Катран" хиляди убити и ранени и сто унищожени лодки.
468
2
 
3
 
! Отговори
2 преди 3 месеца
Военните оцеляха, но това потвърждава публикуваната по-рано информация за лов на оператори на БПЛА на ВСУ от руската авиация и артилерия . И накрая са ги открили.
467
3
 
7
 
! Отговори
1 преди 3 месеца
Бутусов: за защитата на Авдеевка сега имаме нужда от всеки, който може да държи автомат. Украинският журналист Юрий Бутусов, който в момента се намира в обсадената Авдиевка, споделя недоумението си от сегашната ситуация във ВСУ. Така той твърди, че в момента градът се защитава от всички, които могат да държат оръжие в ръцете си, включително и тези, които не трябва да го правят, т.е. монтьори, инженери и дядовци. Също така отбеляза ударът на руска управляема бомба в сградата с FPV оператори на 110-та механизирана бригада.
466
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В Украйна са ликвидирани бивши войници от Френския чуждестранен легион, действащи под прикритието на ASIS International, "Международната професионална организация на специалистите по сигурността".
465
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Купянск:Унищожени са трима наемници,дошли в Украйна от Колумбия. 22год. Стивън Браян Куевас от Вилависенсио.През първия месец колумбиецът публикува в соц.мрежи как е ходил по барове и нощни клубове в Тернопол.Месец по-късно е ликвидиран край Купянск.Още двама елиминирани:Jairo Bahamon Sanchez и Jonathan Chimbaco.Те са пристигнали в Украйна от регион Уила.Те оставиха семействата и децата си в Колумбия,а през дек.23г. станаха част от ВСУ.През февруари беше получено потвърждение за тяхното унищожаване.Телата и документите са при руската страна.Роднините в Колумбия няма да получат застраховка.
464
0
 
4
 
! Отговори
Боби преди 3 месеца
До Анонимен 472 "Има 100 авдеевки" Вярно но преди нямаше 500, 1000, 1500 и 3000кг авиационни бомби снабдени УМПК(Универсален модул за планиране и корекция) които попадат в целта с отклонение 5-10м При такава точност ето вземаме танк има ли значение 500кг бомба дали ще улучи танка директно или ще падне на метър-два пред носа на танка(най-защитената част). Танка е унищожен. Същото важи за всевъзможни бункери за дребните полеви има дронове за бетонните Бомби БЕТАБ с УМПК
463
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не 1/3, а 2/3 от руснаците съжаляват, че Путин действа толкова меко. Трябваше да действа по американски.
462
1
 
1
 
! Отговори
Спешно преди 3 месеца
РИА Новости. Верховный шаман России Кара-оол Допчун-оол будет принимать пациентов в Москве с 4 по 8 Марта, рассказала РИА Новости представитель верховного шамана в Москве Анастасия Тарасова.
461
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Е аз само виждам хора дето.са против рускофашистката простотия?
460
4
 
5
 
! Отговори
Учете история преди 3 месеца
"Длъжност свята към милото ни Отечество налага ни да открием простодушному народу какво нещо е тая Русия и нейното мъчителско монголско правителство, и какви вечни мъки ги чакат, ако са тия излъжат и идат да влязат в нейните железни нокти. Но преди да дойдем на този предмет, нужда е да покажем вкратце нашим братям какви неприятелски сношения е имала още от стари времена с наши праотци и как тя сякога старала да ги завладей, какви же злини им нанесла досега за награда и що са тия кръстили и първите начала образования й дали."(Георги Раковски
459
7
 
9
 
! Отговори
Учете история преди 3 месеца
"Россия, тая мнима защитница на славянството, тя употреблява още по-радикални средства, за да истрие от лицето на земята българските колонии." (Христо Ботев, в. Знаме, г. I, Букурещ, 4 април 1875 г., бр. 13, с. 51)
458
3
 
4
 
! Отговори
Юлиян преди 3 месеца
Дори да има двеста Авдеевки,няма да има "захисници" за тях.И сега навсякъде,на изхода на всяко населено място има"блокпостове",които спират всички превозни средства и директно връчват "повестките" за армията.По улиците също ден и нощ патрулират мобилизационните групи.Мернат ли мъж-директно във военните пунктове за новобранци.И пак няма хора.Още сега.А как и откъде ще ги търсят утре.Няма откъде.С две думи-началото на края.Няма армия без войници.
457
3
 
3
 
! Отговори
Юлиян преди 3 месеца
Руснаците се страхуват и не биха допуснали само едно.НАТО,"Брато","Тато" или който и да е там,да се опитва да посегне на това,което се стремят да пазят с всички сили и средства-тяхната държавна независимост и воинска слава.Путин може да прави каквото иска.Народът е с него.От него те искат само едно-ДА ОСТАНАТ С ОРЕОЛА И СЛАВАТА НА НЕПОБЕДИМИ!"За ценой, они не постоят"!