Всеки, но не и Путин: Какво мислят младите в Русия за Борис Надеждин?

Или ще го убият, или ще го вкарат в затвора, казва един от тях
6 фев 2024 21:15, Нели Христова
160
Всеки, но не и Путин: Какво мислят младите в Русия за Борис Надеждин?
Снимка: БГНЕС

Докато повечето кандидати, които се борят за поста на руски президент, вече са приключили със събирането на подписите, необходими за регистрация, поддръжниците на Борис Надеждин все още се редяха на опашка тази седмица, за да добавят своите. В Санкт Петербург се появиха стотици хора, повечето от които бяха под 25 години. Независимото издание Bumaga ги попита дали смятат, че е възможно той наистина да спечели, какво мислят за другите кандидати и дали ще гласуват, ако той не е в бюлетината. .

Сергей на 23 години

Дойдох да дам подписа си за Надеждин, защото моите приятели ми повлияха. Когато бях по-млад, най-вече просто следвах Алексей Навални. Тогава бях зает с обучението си и колежа и нямах време за политика. Но сега имам повече свободно време и исках да направя нещо, като се има предвид какво се случва. Четох малко за Екатерина Дунцова, но след като я отстраниха, реших да дойда тук.

Ще оставят ли Надеждин да се регистрира? Това е добър въпрос, разбира се, въпреки че не искам да съм прекалено позитивен или, напротив, прекалено негативен. Трябва да се надявате на най-доброто. Ако не му позволят, вероятно все пак ще отида да гласувам. Ще видим какво ще кажат влиятелни хора за това как да постигнем по-голямо въздействие. Всички в семейството ми са много скептични и не гласуват. Е, преди около осем години те хвърлиха бюлетина за Жириновски, но обикновено не го правят.

Анна на 21 години

Ако човек иска да се кандидатира, трябва да му дадете шанс. Неговите възгледи подобни ли са на моите? Да, може да се каже така. Не мисля, че той ще стигне до изборите предвид настоящите обстоятелства. Все още не съм питала семейството си какво мислят за Надеждин, но не мисля, че биха отишли да си сложат подписа си за него. Те изобщо не гласуват. Но аз ще отида.

Кирил, 19-годишен

Защо Надеждин? Всеки, но не и Путин. Ясно е, че други кандидати подкрепят Путин и доколкото мога да преценя, не планират да спечелят. Те не са кандидати. Иска ми се да стигне до изборите, но понякога си мисля, че или ще го убият, или ще го вкарат в затвора. Всичко може да се случи. Дори и да не му позволят да се кандидатира за президент, пак ще отида да гласувам, но засега не знам за кого бих гласувал. Моите родители планират да добавят своите подписи за Надеждин. Приятелите ми също.

Евсеви, 22-годишен

Сърцето ми иска да направя нещо. И, разбира се, когато има такава чудесна възможност да направите нещо - да добавите подписи в подкрепа на опозиционен кандидат, трябва да се възползвате от нея. Дори се опитах до известна степен да помогна на бившия офицер от ФСБ, провоенен блогър и осъден военнопрестъпник Игор Гиркин да стигне до изборите, но той беше вкаран в затвора, докато Надеждин не беше. Ето защо трябва да се възползваме от възможността да го номинираме за президент. За другите кандидати знам много обща информация. Имам близки и познати, които подкрепят Надеждин. Не много, но някои. Просто никой не го познава. Ще стигне ли до изборите? Разбира се, че не! И тогава вероятно няма да отида да гласувам.

Артем на 22 години

Трудно е да се приеме сериозно това, което се случва в момента, но все пак искам да участвам. Призивът на Надеждин е неговата позиция срещу войната и това, че той е единственият в опозиция - или подобие на това, илюзия. Дневният ред на другите политически сили не се променя от година на година, не се интересувам особено от кандидатите на други партии. Повечето хора, които познавам, говорят само за Надеждин. Иска ми се да вярвам, че ще стигне до изборите. Ако не, пак ще отида да гласувам. Всяка алтернатива е по-добра от Путин.

Анастасия на 23 години

Повечето хора в моя кръг са около моята възраст или около три години по-възрастни. От момента, в който започна войната, следях политически новини и се чувствах разтревожена. През 2022 г. осъзнах, че не мога повече да живея така, и се оттеглих от политиката, въпреки че някои важни новини успяват да намерят място в съзнанието ми. Опитах се да бъда аполитичена, но започна президентската надпревара и моите приятели, които следят политиката и се опитват да напуснат Русия, казват "Вижте Борис Надеждин!".

Видях няколко видеоклипа за това какви промени ще настъпят, ако Борис Надеждин бъде избран за президент, и ги изпратих на приятеля си, като казах: "След това отново ще повярвам в Русия!" Разбрах, че трябва да изразя гражданската си позиция и да сложа своя подпис. Видях и роли за другите кандидати, които бяха попитани какви резултати очакват от изборите. Всичките им отговори бяха от рода на: "Най-важното не е, че съм избран, а че Русия просперира". Но Борис Надеждин каза: "Най-важното е след изборите да не бъда обявен за екстремист и чуждестранен агент". Такава е реалността в Русия! И си помислих: "Да, това е определено първоначално нашият кандидат!"

Трябва да отидем да гласуваме независимо от всичко, така че бюлетината да не остане празна и да се използва за гласуване за Путин. Семейството ми изобщо не е обсъждало изборите. Баща ми подкрепя Путин, а майка ми просто вярва в по-добро бъдеще. Тя всъщност не заявява действителната си позиция. Не повдигам тези разговори с тях.

Александър на 24 години

Подписах се за Надеждин, защото се отърваха от другите антивоенни кандидати. Прочетох отговорите на другите кандидати дали искат да спечелят изборите. До голяма степен осъзнах, че не трябва да ги смятате за кандидати. Демократичните ценности на Надеждин резонират с мен. Чух много малко за Надеждин, преди да бъде обявена неговата кандидатура. Семейството ми не е чувало нищо за него. Дали ще стигне до изборите - това е труден въпрос, но наистина се надявам да го направи. Ако не, ще бъда много разочарован. Ще се опитам по някакъв начин да защитя правото на господин Надеждин да се кандидатира за президент. Ще отида да гласувам независимо от всичко и ще подкрепя най-неприятния кандидат.

Артем, 22-годишен

Надеждин се обявява против войната и против удължаването на президентския мандат. Запознах се с историите на другите кандидати - много са странни. Мисля, че те са по-необходими за попълване на бюлетините, а не като истински кандидати. Те дори не вярват, че могат да спечелят. Но Надеждин е реален кандидат. Никой дори не знаеше кой е той преди, а сега той резонира с хората. Дава много надежда. Дори фамилията му е многозначителна — Надеждин! Дори и да не стигне до изборите, пак ще отида да гласувам. Няма за кого наистина да се гласува, но ще погледна платформите на кандидатите. Резултатът вече е предвидим и ще бъда много недоволен от него. Хората в моя университет са смешни - те са аполитични и напълно странни. Хората от работата ми също не знаят кой е Надеждин. Бях шокиран. Но моето семейство има добро отношение – вярват в Надеждин.

Дмитрий на 24 години

Той е антивоенен кандидат. Хареса ми ясната му позиция, умее да казва разумни неща. Виждам го през цялото време в TikTok. Не бях чувал за него преди да се кандидатира за президент. Прочетох цялата статия в Уикипедия за него. А останалите, добре, какво да кажа за тях? Леонид Слуцки, този изнасилвач, и другите двама, които бяха допуснати - Владислав Даванков от партията "Нови хора" и Николай Харитонов" от КПРФ (комунистическата партия). Видях, че подкрепят продължаването на войната, затова ги пропуснах. Ако не допуснат Надеждин, но има подобен кандидат, може и да отида да гласувам, но едва ли. Почти никой, когото познавам, не говори за Надеждин, никой нищо не знае.

Катя, 22-годишна

Интересувах се от Надеждин, защото е против войната. И има силна подкрепа от хората. Логично е да поставя подписа си за него. Не съм чела нищо за другите кандидати. Ще прочета за тях, ако не регистриран Надеждин за участие в избориге. Може би ще подкрепя друг кандидат. Ще гласувам при всички случаи. Никой, когото познавам, не говори за Надеждин или избори. По принцип не е приемливо да се говори за политика. Имам чувството, че няма избор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
5
 
2
 
! Отговори
Чери00 преди 3 месеца
Що се пенявите за ГЛУПОСТИ? Не виждате ли че всички са притурка за да не се явява Путин сам и че пак ТОЙ ЩЕ Е! 54 страни, "велики" западняци ги прави на луди, смени си целия пазар на горива и го увеличи с 50%, света го гледа като БОГ и му се кланя, а някой се прави на акълия и се опитва да МИСЛИ!Ха, ха!
118
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Одеждата на Надежденски е крайно и то доста дълбоко мотивирана про-руска като за да се искаже той най напред лае срещу Родината си и като го засекът обръща хастара. Борис, може би , да, но тоя твърдо би се клсирал в едни Украински зибори за бройя на бюлетините в КишаиНефт
117
9
 
3
 
! Отговори
Одеждата на Надеждин преди 3 месеца
Смисъл от приведената информация щеше да иам ако вместо Сергей на 23 години, 23 Сергея; Анна на 21 години, а 21 Анни; Кирил на 19години, а 19 Кирчовци без Прсото Кирлерастче; Евсеви, 22-годишен, а 22 Евсвесвирчовци; . . . и така до Катя, 22-годишна, а 22 Катерини се биха изявили общо над 200-250 дори от 150 мильонната Русия като същественно важен фактор и то благосклоннист към кандидатурата на Путин. Надежно Облажни с тия десетина 20годишни се явява дефакто като мощен Путинист под прикритие.
116
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Хаха, каква алтернатива е тоя бе - гледали ли сте му изказванията, че не били украинци в Украйна, а руснаци и затова се биели толкова добре. Същият ксенофоб и расист, като бункерния плъх
115
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Абе Днес.бг източник има ли тази ваша измишльотина? Защото има много реални източници в тубата, предимно западни блогъри живеещи в Русия. Обикалят из градовете и свободно разговарят с хората. Картинката е съвсем друга!
114
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Надеждин е нещо като Украйна. Заставаш срещу политиката на Путин и веднага всички те подкрепят и правят велик. Значи, има нещо, което хич не им се харесва в политиката на Путин на западняците. Какво ли е то? Не е демокрацията - тя дори в САЩ куца.
113
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не е никак сложно да не харесваш Путин. Но за да управляваш Русия, ставаш Путин. Наивно е да мислим, че либерален лидер ще съхрани държавата. Ако беше бедна, да. Единственият изход ще е, както казва Каспаров, Русия да се разпадне на много държави. Но руснаците не искат това, включително и тези интелигентни млади хора, на които иначе Путин им е дошъл до гуша.
112
4
 
7
 
! Отговори
тхнтвнп преди 3 месеца
Недейте им разваля рахатлъка на копейките , 99% са за Путин , успокойте се !
111
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В Санкт Петербург стотици хора се наредили на опашка, за да дадат подписа си за Надеждин. Много бе! А, всъщност, колко стотици?
110
7
 
2
 
! Отговори
Шиши преди 3 месеца
Платена публикация! Радвайте й се, така ще ви промия мозъчетата.
109
9
 
3
 
! Отговори
Юлиян до 132 преди 3 месеца
Не си наясно с характера и психологията на руския народ.Руснаците искат да живеят и да бъдат управлявани така,че никой да не посмее да посегне на земята и суверенитета им.Естествено и те искат да живеят както всички искат,по-добре и по-добре,но не на всяка цена.Те са достатъчно умни,предани и коректни към държавата си и за разлика от западняците готови на компромиси и то сериозни в името на Родината.А в гражданското им съзнание и решителност,не се съмнявайте.
108
1
 
1
 
! Отговори
Валя Ивановна преди 3 месеца
Направо ще го премахнат Надеждин. Първо бой до кръв,като по филмите ,а после ще да е ,,скочил " от 15-ят етаж.
107
2
 
9
 
! Отговори
Българин преди 3 месеца
До анонимен Обаче, ние не сме Славяни така, че не се отнася за нас. И Руснаците не са Славяни, така че си правете извода колко са зле Руснаците.
106
15
 
7
 
! Отговори
Юлиян 2 преди 3 месеца
...независимо от изборните резултати.Лукашенко обаче излезе корав и не даде да хвърлят държавата в хаос и Гражданска война.И в Русия е ясно,че Путин се ползва с масова поддръжка и на практика няма конкуренти,затова западните медии предварително започнаха с оплакванията и манипулациите,но не могат да променят нищо.Путин ще бъде избран,а размирици и "майдани"няма да има.
105
12
 
7
 
! Отговори
Юлиян преди 3 месеца
Согласен!Но,в едно преброяване може да се излъже -5,максимум да кажем 10%,но да дотаманиш 25,30 и повече процента е невъзможно.И Путин и Лукашенко с толкова много изпреварват съперниците си,че всякакви манипулации са напълно излишни и даже опасни.Видяхте как при победата наЛукашенко,макар че спечели с огромна преднина,както се и очакваше,веднага се надигна вой в западните медии за манипулации,авторитаризъм и т.н.Ясно бе,че и там "Майданът" беше подготвен предварително и щеше да се проведе ...
104
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 132, ама то същото е и тука. Пак същите ДС ченгета ни правеха прехода и партиите. Мислите си, че живеете в демокрация, а въсщност едни ченгета имат политическата, икономическата и финансова власт. Свободен пазат почти няма, има картелни споразумания
103
8
 
19
 
! Отговори
Да преди 3 месеца
Демокрация по руски. Хората дори не вярват, че други кандидати могат да бъдат дори допуснати до избори. Целия им репресивен апарат работи, за отстраняването на евентуални такива, дори и физически. Докато самите руснаци не направят нещо, винаги ще живеят в диктатура, независимо дали им харесва, или не!
102
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
След около месец ще се види какво казват младите. Такива дезинформационни фейкове са смешни за хора, които малко от малко са наясно за настроенията в руското общество! Между другото Такър Карлсън е взел близо 2 часа интервю от Путин и западните пропагандни машини са вече в истерия!!!
101
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Важно не как люди голосуют, а как голоса подсчитывают.
100
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Западният агитпроп издиша отново. Путин ще спечели с 87% при 83% избирателна активност.