Политковская, Немцов... Кои са знаковите убийства на режима на Путин?

Беше ли близо Пригожин до преврат?
19 фев 2024 08:13, Александър Попов
179
Политковская, Немцов... Кои са знаковите убийства на режима на Путин?
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Мистериозна смърт настига противниците на режима на руския президент Владимир Путин. Повечето от смъртните случаи и убийства остават до ден-днешен неразкрити. Агенция БГНЕС предлага списък на най-известните жертви на Путинова Русия.

Политковская – убита на рождения ден на Путин

Най-известният случай е на журналистката и правозащитник Анна Политковская, която беше застреляна на 7 октомври 2006 г. в асансьора пред апартамента, в който живее. Нейното убийство стана навръх рождения ден на руския президент. Политковская е родена в Ню Йорк в семейство на съветски дипломати от украински произход.

От 1999 г. до убийството й работеше за опозиционния вестник „Новая газета“, в който отразяваше войната на Путин срещу Чечения. Със своите кореспонденции тя дразнеше както руската власт, така и проруския чеченски елит, предвождан от Рамзан Кадиров. Има информация, че в деня, който е била убита, е подготвяла материал за незаконните мъчения на чеченската служба за сигурност. През май 2008 г., след проведено разследване, руската прокуратура посочи за конкретен извършител на убийството Рустан Махмудов, който е обявен за международно издирване.

В книгата си „Русия на Путин“ Политковская обяснява, защо не харесва руския президент: „За цинизма. За расизъм. За безкрайната война. За лъжите. За газа в Норд-Ост. За труповете на невинно убитите, които съпътстваха целия му първи мандат. Трупове, които може би дори не съществуват“.

Кой отрови Литвиненко?

Бившият полковник от КГБ и ФСБ Александър Литвиненко е първият известен случай на отровен, който се приписва на режима на Путин. Става известен с твърденията си, че е получавал заповеди от своите преки началници от службата за сигурност да убие Борис Березовски, който е един от най-влиятелните хора в Русия през 90-те години. Литвиненко е отстранен от ФСБ и по-късно през 1999 г. е арестуван по обвинения за превишаване на правомощията си при антитерористична операция в Кострома.

През 2000 г. успява да емигрира във Великобритания, където е силно критичен към действията на руския президент. Там той издава книгата „Взривяване на Русия: Терор отвътре“ и „ЛПГ – Лубянската престъпна групировка“, в които обвинява Путин, че стои зад серията от атентати на жилищни домове, станали повод за войната срещу Чечения през 1999 г. На вълната на тази война Путин стана президент през 2000 г.

На 1 ноември 2006 г. е приет изненадващо в болница и няколко седмици по-късно умира. Оказва се, че е облъчен със силно радиоактивния материал Полоний-210. Скотланд Ярд започна разследване, което установи няколко места с радиоактивно замърсяване, които са свързани с Литвиненко, включително и определени самолети, пътували от Москва до Лондон и Хамбург. Малко преди да почине Литвиненко публично обвини руското правителство, че стои зад неговото отравяне. Неговият случай беше отразен от световните медии.

Немцов – четири изстрела в центъра на Москва

Борис Немцов е една от звездите на руския либерализъм през 90-те години, министър и вицепремиер, през 1999 г. заедно с Ирина Хакамада и Сергей Кириенко създадоха Съюза на десните сили. По онова време Русия се намира в тежка икономическа и политическа криза и Немцов е един от политиците, които не изключват идването на власт на силен човек, който да замени болния Борис Елцин. Партията СДС първоначално е неутрална спрямо Путин и неговата политика, дори го подкрепя в някои негови инициативи и търси партньорство. Впоследствие Немцов се разочарова от Путин и по време на втория му президентски мандат вече е един от неговите противници. Напуска СДС и дори се кандидатира за президент през 2008 г., но впоследствие оттегля кандидатурата си. Създава партия, която да се бори с корупцията в Русия. На 27 февруари 2015 г. е убит от неизвестен извършител с четири изстрела в центъра на Москва на един от мостовете срещу Кремъл.

Мистериозните самоубийства – паднал от прозорец, ударил си главата в парапет

След започването на войната на Русия в Украйна силното напрежение в страната изби в серия от мистериозни случаи. От началото на 2022 г. десетки руски бизнесмени бяха намерени мъртви при неизяснени обстоятелства. Много от тях бяха официално обявени за самоубийства.

През юли 76-годишният Евгений Лобачев - пенсиониран генерал-майор от Федералната служба за сигурност на Руската федерация - беше намерен мъртъв в Москва. Смъртта му беше обявена за самоубийство.

От 24 до 26 декември 2022 г. имаше поредица от четири мистериозни смъртни случая. На 26 декември Павел Антонов - най-богатият депутат от Руската дума (руския парламент) и критик на Путин - загина в Индия, падайки от прозореца на хотел. Неговият спътник Владимир Биденов бе намерен мъртъв в същия хотел четири дни по-рано.

69-годишният Алексей Маслов, бивш началник на руските сухопътни войски, почина в болница на 25 декември, а Александър Бузаков, който в продължение на десетилетие беше ръководител на руските „адмиралтейски корабостроителници“, почина на 24 декември.

Сред другите смъртни случаи са редакторът на популярно руско пропагандно списание, вицепрезидентът на „Газпромбанк“ и висш служител на „Газпром“.

Подозрителните смъртни случаи на видни руснаци не се ограничават само до границите на Русия. През април 2022 г. Сергей Протосеня - бивш заместник-председател на „Новатек“ - беше намерен обесен на парапет. Съпругата и дъщеря му бяха намерени убити с прободни рани. Бизнесменът Михаил Уотфорд беше намерен мъртъв в дома си в Съри, Англия, а друг - Владимир Биденов - почина във Франция, след като си удари главата в парапет.

Последният полет на Пригожин

Евгений Пригожин, лидерът на частната военна компания „Вагнер“, беше единственият, който може би беше на косъм от това да свали Путин, но по неизвестни причини се отказа и плати с живота си за това. Основаната от него ЧВК действаше не само в Украйна, но и в Сирия, Африка и други горещи точки, в които Москва имаше своите интереси.

След продължителни месеци на сблъсъци с висшето военно ръководство заради начина на водене на войната в Украйна Пригожин оглави бунт. На 23-24 юни предвожданата от него групировка потегли на поход срещу Москва. Метежът в крайна сметка беше прекратен след тайни преговори, а самият Пригожин се премести в Беларус.

Човекът, осъществил схемата с мобилизиране на престъпници от руските затвори за войната срещу Украйна, беше ликвидиран точно два месеца след похода на частната му армия към Кремъл. На 23 август неговият самолет беше взривен. Заедно с него от политическата сцена изчезна и влиятелният генерал Сергей Суровикин, който по едно време командваше руските военни сили срещу Украйна. Военачалникът, известен с прякора Аргамедон, беше в добри отношения с Пригожин./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
0
 
5
 
! Отговори
Public enemies преди 3 месеца
:) Европейските страни демилитаризирани и добре устроени са едно, *** ти в Украйна 50-60 милионна страна постсоциалистическа с армия и множество престъпни групировки воювай , няма да оцелееш и 50 см като пешеходец по улиците.
92
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Руската армия е много успешна, на година превзема 1 километър!
91
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
путинофилите са странни хора. Мразят всички български политици с власт, но са фенове на руснака с най-много власт... Явно е тотално ок ако е в друга държава.
90
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Стига сте писали глупости.продажен сайт.***
89
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Освен селото, са превзети две крави и един бостан, цена 350 хиляди убити.....на сметка е!
88
0
 
6
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 3 месеца
А нашите тук в България кои са знаковите?
87
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Един ден на русофила-путин путин путин путин путин путин..........
86
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Някой ще ми даде ли линк към биография на Навални, която не започва след 2007? Какво е мислел за войните в Чечня, Грузия и по любимия български въпрос"чий е Крим"? Журналистическите му разследвания да не са били в полза на фирми на спонсорите на фонда му? Пригожин изкупил ли е дълговете му? Книжарката от Лондон какво е правила около него в Томск? Защо не се е качила с него в злополучния полет, а е била бая път да се качи от друго друго летище за Москва? Нещо за смърта на Лира в украински затвор?
85
0
 
1
 
! Отговори
До 87 преди 3 месеца
Като имаш мнение, защо копираш текст? Защото толкова ви учат в ***! Айде изрази своя мисъл, ама няма такава, квото ти кажат, нали?
84
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тия хора са патологични, за 2 години са спечелили едно село в Украйна, и го смятат за победа над САЩ и Запада! Боже, колко мъка има на тоя свят....както е казал литературния образ на Йордан Йовков!
83
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Западните средства за информация са абсолютни лъжи, те брутално казват на черното - бяло! Тези държави са лъжци, брутални лъжец! Те трябва да бъдат изолирани от всякакви международни прояви, а иначе се позовават на международното право, нарушаване правата на бандита, видите ли!
82
4
 
10
 
! Отговори
След загубата преди 3 месеца
на Авдеевка се наблюдава засилване на информационните атаки срещу Русия.
81
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А последното знаково убийство ще бъде неговото собствено.
80
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Руските средства за информация са абсолютни лъжи, те брутално казват на черното - бяло! Тази държава е лъжец, брутален лъжец! Те трябва да бъдат изолирани от всякакви международни прояви, а иначе се позовават на международното право, нарушаване правата на бандита, видите ли!
79
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
България мрази путин!!!
78
3
 
10
 
! Отговори
нн преди 3 месеца
От край време обществено-политическия живот в Европа и Русия са различни. Европа иска да наложи нейната демокрация и в Русия и с какво право не се знае, но всичко идва от това. В Русия естествено има хора който искат това, опозиция са, но колко са те и дали са обективни не се знае. След Втората световна последва малко успокоение и ето пак конфликта се разгоря. Добре е Европа да не се кара с Русия, но виждаме че не е така, НАТО отиде на границата с Русия, окупира бившите соц.държави и продължава.
77
10
 
3
 
! Отговори
До Ленин преди 3 месеца
Да, това са копейките.
76
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Сорос унищожава агентите си навсякъде, когато се провалят. Немцов, Навални и подобни амеби, платени от мучащите си робовладелци, гният в земята заслужено, но това е работа на Запада. Не знам толкова много глупави хора ли останаха в България или има и някой умен.
75
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Претоплени буламачи с дъх от 90-те
74
2
 
12
 
! Отговори
Обективен преди 3 месеца
Абе, а какво става с Джулиън Асанж? А помните ли ген. Сюлеймани? Просто ей така питам!