Ще се присъедини ли Приднестровието към Русия?

Сепаратисткият лидер Вадим Красноселски свиква конгрес на 28 февруари
25 фев 2024 21:07, Анисия Иванова
177
Ще се присъедини ли Приднестровието към Русия?
Снимка: БГНЕС

Сепаратисткият лидер на Приднестровието Вадим Красноселски обяви, че свиква официално депутатски конгрес на 28 февруари - нещо, което не се е случвало от 18 години. Американският Институт за изследване на войната предупреди, че на форума може да бъде взето решение за провеждане на референдум за присъединяване към Русия на сепаратисткия регион, който според международното право е част от територията на Молдова. Молдова и Украйна обаче засега не допускат, че може да се стигне до ескалация.

Конгресът на депутатите от всички нива на Приднестровието ще се проведе в Тираспол, съобщи руската държавна информационна агенция ТАСС. В него освен членове на парламента, участие ще вземат и общински делегати, а плановете предвиждат да бъде обсъдена политическата и социално-икономическата ситуация. В съобщението за форума пише, че той се организира на фона на "натиск от страна на Република Молдова".

За разлика от американския Институт за изследване на войната, Молдова и граничещата с Приднестровието Украйна не очакват напрежението в региона да се увеличи, отбеляза "Ди Цайт".

"Не виждаме причина да смятаме, че регионалната ситуация ще се влоши", увери молдовската служба за реинтеграция на територията, цитирана от "Радио Молдова".

По сходен начин звучи изявлението, направено от украинското военно разузнаване. Пред "Украинска правда" говорителят му Андрий Юсов е заявил, че по негова информация намерението на приднестровското ръководство да поиска присъединяване на територията към Русия не може да бъде потвърдено. Според портала Euromaidan Press публикациите в молдовските медии за евентуалното присъединяване се базират на изявление на приднестровския депутат Генади Чорба. А той само е спекулирал, че може да се стигне дотам, предаде DW.

Твърди се, че Чорба се е позовал на изявления на Сергей Лавров. В средата на февруари руският външен министър обвини Молдова във водене на "антируска политика" и посочи, че там живеят 200 000 руски граждани. Лавров каза, че няма да се допусне те да станат "жертви на поредната западна авантюра", твърди приднестровска медия, цитирана от "Ди Цайт".

Руският президент Владимир Путин е планирал реч към нацията за 29 февруари. В нея той би могъл да се позове на събранието в Приднестровието, предполага Институтът за изследване на войната. Институтът дори описва възможен сценарий за анексиране на Приднестровието от Русия, съобщава списание "Шпигел". В такъв случай руският президент Владимир Путин би могъл да обяви анексията в насрочената за 29 февруари реч пред Федералното събрание на Русия. Експертите обаче смятат това за малко вероятно.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
11
 
7
 
! Отговори
НН преди 3 месеца
Като гледам картата не виждам как Русия ще анексира Приднестровието. Там има минимални руски военни части. Снабдяването им не е ясно как и откъде ще мине. Виж ако превземат Одеса е друг въпрос, но май се отказаха.
18
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А Аляска няма ли да си я връщат. Там руснаци няма, но пък е земя под наем.
17
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Задължително е
16
4
 
13
 
! Отговори
Не бързайте преди 3 месеца
Всяко нещо с времето си. Първо Одеска област.
15
14
 
7
 
! Отговори
Беше Прав преди 3 месеца
Един Експерт - не помня кой, дето каза, че Русия винаги пробва първо през СевероИзток и чак ако не може от там на Пробие - минава на ЮгоИзток - през България! явно, че ще е Молдова, Румъния, Полша, Германия, Франция, Великобритания - в този ред, ще изчезват от Картата на Европа!
14
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Явно няма Господ щом позволява най-злите хора да управляват света.
13
6
 
21
 
! Отговори
Моля, моля преди 3 месеца
В България също има много руснаци. И 5 милиона русофили.
12
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Путин вече няма как физически да стигне до тия - ни по въздух, ни по вода, ни по земятам има около 2500 руски контингент, които ВСУ ще ги изоперира в миг
11
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И Одеса, и цялото черноморско крайбрежие.
10
10
 
9
 
! Отговори
Румъния - Замина преди 3 месеца
явно това ще е 1вата НАТОвска Кл0ака, дори и преди Нас, дето ще бъде Пресушена!
9
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До АнонименТам руснаците са мнозинство, бе, има и българи даже. ЕС не е тяхната естествена среда, да се прибират в Русия.
8
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ще бъде ли удобно да кажете откъде сте чопнали тази статия.
7
10
 
10
 
! Отговори
Пютин Великий преди 3 месеца
Бавно, но сигурно се движи към Берлин и Париж, а след тях следват Лондон и Вашингтон!
6
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Дааааааааа, ще се присъединят към Русия, за да не биват тормозени и тероризирани повече и да имат право да говорят на родния си език!
5
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Първо да разпарчетосат Украйна между Полша Унгария и Русия, после ще му мислят за Молдова и Приднестровието.
4
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Русия няма да се допусне 200 000 руски граждани в Приднестровието да станат жертви на поредната западна авантюра.
3
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Очертава се поредната война.
2
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да присъединят Молдова към НАТО. Така ще спрат Русия да защитава интересите си за известно време.
1
1
 
13
 
! Отговори
оптимист преди 3 месеца
Много скоро войната ще свърши !!