Северна Корея е изпратила 6700 контейнера с боеприпаси на Русия

Сеул: Те съдържат вероятно над 3 милиона 152-мм снаряда
27 фев 2024 15:33, Елка Василева
95
Северна Корея е изпратила 6700 контейнера с боеприпаси на Русия
Снимка: архив, БГНЕС

Северна Корея е изпратила на Русия около 6700 контейнера с боеприпаси от юли насам, за да подкрепи войната ѝ срещу Украйна – белег, че прехвърлянията на оръжие между Пхенян и Москва не са спрели и все още продължават, заяви пред южнокорейската агенция Йонхап министърът на отбраната на Южна Корея Шин Уон Сик.

Още по темата
Министърът заяви, че контейнерите може би съдържат повече от три милиона 152-мм снаряда. Според него е възможно да са били изпратени и 122-мм снаряди или комбинация от двата вида, но „във всеки случай може да се каже, че се били изпратени поне няколко милиона снаряда“.

Стотици севернокорейски заводи за боеприпаси работят на около 30% от капацитета си поради липсата на суровини и електричество, но тези, които произвеждат снаряди за Русия, „работят на пълни обороти“, допълни министърът, без да уточни източника на информация.    

Сеул и Вашингтон обвиняват Пхенян и Москва, че търгуват помежду си с оръжие, и заклеймиха Севера за това, че доставя въоръжение за руските войски в Украйна. И двете страни отхвърлят обвиненията, макар и едновременно с това да са поели ангажимент да засилят военното сътрудничество помежду си.

В петък Държавният департамент на САЩ съобщи, че Северна Корея от септември насам е доставила повече от 10 хил. контейнера с боеприпаси или свързани продукти на Русия.

В замяна Северът е получил около 9000 контейнера, предимно с хранителни запаси, което според министър Шин ѝ е помогнало да стабилизира цените им.

Служител от Министерството на отбраната в Сеул заяви, че не може да потвърди числата, но цитира Шин, заявявайки, че Русия е изпратила на Северна Корея с около 30% повече контейнери от юли насам в сравнение с изпратените в обратна посока.

Отделно от това Шин посочи, че Северът може да изстреля още следващия месец нов сателит в Космоса, като Москва продължава да ѝ предоставя техническа помощ в тази връзка.

„Не е ясно доколко и каква помощ ще осигури Русия, но колкото по-зависима става тя от севернокорейските снаряди, толкова по-голямо ще е равнището на предоставените руски технологии“, заяви министърът на отбраната на Южна Корея.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 52... А ти знаеш ли краварите колко индианци са избили за да им откраднат земята... А знаеш ли колко роби са избили за да си оправят икономиката и да забогатеят...
61
1
 
3
 
! Отговори
оффф преди 2 месеца
До Краси Петрофф. е да де, защо да не изпращат се пита? Защо Украйна да не приеме помощ от чужди държави, както Сирия поиска помощ от Русия и те веднага се включиха
60
0
 
8
 
! Отговори
Боби преди 2 месеца
До ? ЕХ ЕКСПЕРТЕ - всеки боеприпас има срок на годност 20г примерно. След това се правят т.н. произволни тест проверки и се назначава нов срок примерно още 10 години . След това ГАРАНЦИЯ ФРАНЦИЯ и се дават пари за Утилизация. СКорея продава 20-30 годишни снаряди. на цена която ще им позволи да си произведат нови. И РФ и СКорея печелят.
59
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
След като Северна Корея е изпратила боеприпаси, това означава, че Корея воюва заедно с ЧукчаМонголите - Московците срещу Украйна!
58
7
 
0
 
! Отговори
До Боби преди 2 месеца
Добре де че си путинофил путинфил си, ама барем малко то малко да знаехте и да можехте бря! северна корея била по-добре от южна корея!? ти въобще четеш ли се като пишеш нещо!? Или викаш чукча писател чикча не читател! Инак след като по думите на всеки путинфил северна корея била по-добре от ючна корея и след като в рашистан и там било рая, та защо путинофили кат тебе НЕ искат да идат тамо у рая, а????? И отделно не искате да ви се плаща с рубли а искате долари и евро? Що така бря боби!!???
57
1
 
12
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 2 месеца
Баси СК прави 1 милон снаряда, а кош коджа ми ти ЕС едва прави 300 000! Смех !
56
1
 
8
 
! Отговори
Боби преди 2 месеца
До Анонимен 53 Умнико Южна Корея са много по-зле от колкото Северна. Кимчо взе властта и я запази след като направи реорганизация на селското стопанство. СКорея практически се самоизхранва. 50% от ЮКорея са планини. А половината от равнината територия са мегаполиси. ЮКорея не могат да се изхранват. Населението както и в Европа Застарява. Ако не продават промишлени стоки няма да имат пари за доставка на храни.
55
5
 
0
 
! Отговори
? преди 2 месеца
значи самая могучия апят абасралас! Но пък се видя, че ако не беше запада с неговата индустриална мощ то рашистан щеше да се о.ка пак и отново! Инак уж най-големия рай уж най могъщата държава уж всички световни ресурси са в рашистан пък се оказа, че нямат и патрони за пушките и искат от северна корея! Абря продажни путинофили що така бря? Щовашоя рай стана ад? А?
54
0
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 месеца
АКО Е ВЯРНО ПЪЛЕН СРАМ ЗА ЦЯЛОТО ЕС!!!! НИЕ НЯКОЛКО СТОТИН ХИЛЯДИ СНАРЯДИ А ОНИЯ ПРОИЗВЕЛИ МИЛИОНИ!
53
5
 
1
 
! Отговори
Re:до Рендету преди 2 месеца
Количество, не означава Качество!!!
52
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен36_как е възможно сев корея да произведе толкова ли? като превърнеш народа си в роби, бедни, гладни и изостанали, като затвориш границите, за да не губиш роби, така става
51
6
 
3
 
! Отговори
До Щерю преди 2 месеца
А знаеш ли корейското правителство колко корейци е избило, знаеш ли комунистическият режим в България колко българи е избило и знаеш ли Сталин колко милиона руснаци е избил... и да ми даваш Америка за пример .... е много си п.ост. Държави и диктатори, които сами избиват народа си ... ето това е истинска човешка клоака.
50
6
 
3
 
! Отговори
До Рендету преди 2 месеца
Само като видиш кои държави подкрепят Русия, трябва да можеш да си направиш съответните изводи... ама не би.
49
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
диктаторите се подкрепят, скоро русия ще е като сев корея, изолирана, изостанала и с беден народ
48
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Фейк нюз.По скоро е обратното.Русия е пратила на СК оръжия.Все пак е втората по износ след сащ
47
5
 
6
 
! Отговори
Рендету преди 2 месеца
Е, и??? А, колко Контейнера боепрпаси и воена техника изпрати КравеФермата, Нато и съюзниците им на уСраинъ???? За стотиците Милиарди Долари и Евро да не говорим!!! Н///ло, ти по-добре съ моли руснаците да не вземат да "подарят" ПКР "Оникс" на Хуситите, че ЧерВено море шъ стане още по-ЧерВено кът почнат масово да потърат Краварски и дребноБритански военни кораби! -))))
46
5
 
5
 
! Отговори
Краси Петрофф преди 2 месеца
Що да не изпрати, а цялата педерастирала *** от ЕС и САЩ пращат на Укрите, пък другите - да не пращат - егати и наглите типове
45
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Malko sa isprateli da prastat vseki den da ne spirat
44
1
 
1
 
! Отговори
Щерю преди 2 месеца
викаш южнокорейците се сърдят на американците че не са управлявани от ким чен ун в момента
43
4
 
7
 
! Отговори
Щерю преди 2 месеца
То от любов към САЩ, които влязоха с войски и избиха милиони корейци в собствената им държава...