В Белгия разследват мрежа за руско влияние в ЕП

Целта е намаляване на помощта за Украйна
12 апр 2024 16:30, Елка Василева
39
В Белгия разследват мрежа за руско влияние в ЕП
Снимка: архив, БГНЕС

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент, съобщи премиерът Александер де Кро. Следствието се води в няколко държави, където се предполага, че евродепутати са получили пари в брой от Москва.

Де Кро отбелязва, че миналата седмица в Белгия влязоха в сила законови промени, свързани с външната намеса и шпионската дейност. Той уточнява, че замесените евродепутати са получавали възнаграждение, за да разпространяват руска пропаганда.

Според него целта е в следващия състав на ЕП след изборите през юни да има по-голямо присъствие на проруски представители, за да се постигне намаляване на европейската помощ за Украйна. Де Кро е добавил, че Белгия е поискала спешно заседание на Агенция на ЕС за сътрудничество в областта на наказателното правосъдие (Евроюст). Той предлага със случая да се заемат Европейската прокуратура и Европейската служба за борба с измамите със средства от ЕС (ОЛАФ).

Ако се потвърди, този случай ще бъде вторият засечен опит за външно влияние в ЕП от последните месеци след избухването на скандала "Катаргейт" и установяването на проруско поведение на евродепутатката Татяна Жданока, която вчера беше глобена с 1750 евро.
(кор. на БТА Николай Желязков)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
3
 
! Отговори
БАБА НАСТА.. БЕЛГИЯ. преди 1 месец
СЕГА РАЗБИРАМЕ ЗАЩО БЕЛГИЙСКАТА ПРОКУРАТУРА РАЗСЛЕДВА ФИРМАТА НА БАБА НАСТА ОТ ПП ДБ.....
14
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Имам чувството, че Путин е платил на западните медии да пишат от сутрин до вечер за него. Все пак лоша реклама няма. Ако продължават така, скоро Путин ще е най-известният човек в света. Завали ли сняг, значи Путин е виновен. Пекне ли слънце, Путин е виновен. Ако се подхлъзна някъде ще знам кой да обвинявам - Путин. Да забравите за приказката "Костов е виновен". Нее, Костов е невинен, Путин е виновен! Ако ви боли главата - Путин е виновен. Липса на се_кс? - Путин е виновен. Нямате апетит - Путин!
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Трябва да се ловят вещици. Дай да си намерим и ние един Тротцки.
12
2
 
4
 
! Отговори
мак преди 1 месец
По-голямо влияние има зеления, още не е изрекъл искания и нареждания и началниците от ес му дават. Кога е имало такива разходи в ес, заради санкции, даване на украйна, въоръжаване у дома, да не забравяме за скъпите гости меркелови.
11
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Руското влияние е навсякъде. Навсякъде са внедрили агенти. Тая сутрин като вдигнах капака на тоалетната чиния и гледам един руски агент. Седи там ишпионира нещо. Изкара ми акъла. Обаче успях бързо да пусна водата и агента замина някъде по тръбите.
10
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До родителите на малки деца - Значи вече да не плашите децата с Торбалан, когато не искат да ядат, а с Путин. хахаха
9
2
 
7
 
! Отговори
хаха преди 1 месец
Честит ден на космонавтиката! Поехали!
8
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Значи Урсула и сие не престават с опитите си да съсипят ЕС, но след това се възмущават, че хората не споделят вижданията им. И веднага започваме да търсим руско влияние. Ако ръководителите на ЕС работеха на хората в ЕС, а не за САЩ и Украйна, едва ли щеше да има толкова негативи към тях. Колко милиарди загуби ЕС от санкции към Русия под давлението на САЩ? Колко милиарди бяха дадени на Украйна? ЕС вече е придатък на НАТО, а НАТО се командва от САЩ.
7
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Покрай тези статии ще започна да си мисля, че Русия управлява света. Уж се намесиха в американските избори, за да стане Тръмп президент, сега уж се намесват в решенията на ЕП, в Австрия уж имало руски агенти в техните служби за сигурност. В Англия руски шпиони. За България няма да споменавам. Китай са им авери. Според западните медии има ли държава в света, която да не се манипулира по някакъв начин от Русия? Ставам - Путин, новините - Путин, лягам - Путин. Да си слагам ли негов портрет в офиса?
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От кога е незаконно някоя държава да се опитва да влияе на друга? Питам щото в такъв случай в България има едни към 15 000 Американци, Руснаци, Англичани и всякакви други либерални и комунистически същественца дето трябва да ги глобяваме, или съдим, или гоним, или затваряме по затворите.
5
3
 
9
 
! Отговори
аха преди 1 месец
Започва лов на вещици. Предполагам, че ще забранят всички "дясно екстремистки" и "популистки" партии, дето не са еврожендъри. След това можем да чакаме подпалването на Парламента и нов Лайпцигски процес. този филм е гледан, знаем и как свършва.
4
1
 
1
 
! Отговори
Елена-БСП преди 1 месец
И аз бях там, и аз намазах!
3
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ПАК ЩЕ УДАРЯТ ГЕРБ ПО РУСКАТА МУТРА
2
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе нещо за парите за ваксините които Урсулата подари на шмайзера пардон Пфайзер или това след изборите като стане безработна.
1
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А ОЛАФ няма ли да се занимае с разследването, защо бяха отпуснати милиарди на страна извън ЕС ?