Лавров: Русия все още е фокусирана върху изконно руската Украйна

Разговорите със Зеленски са безсмислени, Киев да се откаже от неговата мирна формула
19 апр 2024 23:00, Анисия Иванова
297
Лавров: Русия все още е фокусирана върху изконно руската Украйна
Снимка: БГНЕС

След повече от две години интензивни сражения в Украйна руският външен министър Сергей Лавров днес отново изрази претенциите на Москва, че има право да управлява съседната държава, предаде ДПА.

"Не знам какво ще се случи със Западна Украйна", каза Лавров в интервю за  "Спутник", "Говорит Москва" и "Комсомолская правда".

"Много политици изразяват мнението си по този въпрос. Но Украйна, която е изконно руска, която иска да бъде част от руския свят, която иска да говори и да възпитава децата си на руски език, която иска да поднесе цветя на паметниците на онези, които са проливали кръв за тази земя както в Руската империя, така и по време на Съветския съюз във Великата отечествена война - това, според мен, не се обсъжда", допълни руският външен министър, цитиран от ТАСС.

Според 74-годишния Лавров, който оглавява руското външно ведомство от 2004 година насам и е твърд поддръжник и довереник на президента Владимир Путин, не може и дума да става за каквато и да е алтернатива, отбелязва ДПА.

Русия не иска да атакува страни членки на НАТО, както се твърди на Запад, за да се сплашват гласоподавателите, добави Лавров. "Но ако самите те поискат да приближат границите на НАТО до нашите граници, то ние разбира се няма да го позволим, както правим в Украйна“, посочи министърът.  

Лавров отбеляза, че Русия е готова за преговори с Украйна, но само при определени условия, като тази позиция се споделя и от други висши представители на държавното ръководство в Москва.

По време на евентуалните преговори няма да има прекратяване на огъня, разговорите с украинския президент Володимир Зеленски са безсмислени, а Киев ще трябва да се откаже от неговата мирна формула, каза още Лавров.

През есента на 2022 г. Зеленски изготви формула за мир от 10 точки, които включват изтегляне на руските войски, възстановяване на границите на Украйна, изплащането на репарации, съдебно преследване на военнопрестъпниците и др., припомня ДПА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


297
Още от Русия
Украинската армия: Свалихме руски бомбардировач Ту-22М3
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Питам тррол украйна признала ли е Русия за независима държава. Ако да защо я напада на нейна територия и дори се хвали с това. Може би защото е агресор терорист тя също.
152
3
 
8
 
! Отговори
Пак е докопал преди 3 седмици
Спирта....
151
4
 
11
 
! Отговори
Добре преди 3 седмици
До БАНко А какви са тези войски? Не бяха ли окупационни? Щом като НАТО е окупирало източноевропейски страни, то какви бяха съветските войски? След събитията в Унгария и Чехословакия, не може да се каже че са "приятелски",а по- скоро бяха,за да пазят диктаторите и комунистическата диктатура в тези страни. СССР не гледаше на страните от СИВ и "Варшавския договор", като на равноправни партньори,а като на завоевание! Всячески се мъчиха да налагат техния начин на живот и да спират западното влияние.
150
6
 
11
 
! Отговори
Мешев преди 3 седмици
...."Украйна,която е изконно руска"...Лавров,това на колко водки го преценихте?Що не си я взехте още преди 35години,къде спахте досега?По вашата болшевишка логика и Беларус трябва да е руски,ама нейсе...
149
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Украйнците дали ще простят на Русия за убитите си семейства деца бащи братя майки ?
148
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Горбачов е предател и ще гори в ада.
147
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Събирача на земи накрая да не си остане с една малка Московия хаха Възмездието е неизбежно
146
8
 
2
 
! Отговори
Чери00 преди 3 седмици
Ех какво хубаво време настана!Цяла Еврипа и Америка се бият с дна "загубена" Русия и нищо немогат да направят! Украинския народ це чуди как се е вързал на лъжите на запада и в наи скоро време ще видите големи изненади кога почнат да хвърчат главите на западняците!РУСИЯ И УКРАЙНА СА ЕДНО И ОПИТИТЕ НА ЗАПАДА ОТИДОХА НАПРАЗНО
145
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Предполагам че няма кой да чете мнения на трроляци и опоряци. Това не е форум а кални бани.
144
7
 
4
 
! Отговори
БАНко преди 3 седмици
185 ,,добре " - СЪГЛАСНО ДОГОВАРЯНЕ МЕЖДУ РУСИЯ И САЩ -1989 ГОДИНА РУСИЯ ИЗТЕГЛИ 400 000 СВОЙ ВОЙСКИ И РАЗРЕШАВА ОБЕДИНЕНИЕ НА ГЕРМАНИЯ , А НАТО ОСТАВА В ТОГАВАШНИТЕ ГРАНИЦИ !!! ТОВА Е ДОГОВОРА ОТ МАЛТА !!!
143
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Блатата се надигнаха и ще погълнат блатниците Времето за Кремльовците тече назад и като се връщате в древното минало ще стигнете и до Московия
142
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Голям кеф е като гледам как реват еролибералчетата безсилно .Единствено това могат да направят.През това време Русия ден и нощ утилизира фашисти и фронта се движи неуклонно на а запад .хахахахааахЩе добавя кокалите на оня фашист Светльо сега мощно наторяват Купянския фронт.
141
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Русия е признала Украйна за независима държава сега пък Украйна била изконно руска е това е пълна шизофрения Няма никакво оправдание за кървавата варварска война убици грабители и тирани
140
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
A KpaBapopo6a вue лu вue
139
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Украйна е съществувала когато още са газили калта и са ги лазили всякакви гадини обикаляйки блатата на "Масква"..
138
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Пълен абсурд Лавров ние живеем в 21 век ако всички бивши империи започнат да си търсят изконните територии ще стане потоп от кръв и войни Долу ръцете от Украйна убици
137
5
 
10
 
! Отговори
Добре преди 3 седмици
До БАНко Като имаха страните Варшавския договор, защо ги изпуснаха? Някой ще каже, че Горбачов е виновен. Не, не е той, човека просто видя , че страните от пакта не желаят вечно да се съобразяват със СССР! Той беше разбрал, че на сила хубост не става. Искаше да отвори страната си към света и да я направи конкурентноспособна, но КГБ-стите са научени само в калта!Кажете, кои държави можеше да задържи? А НАТО просто се възползува от ситуацията. Не е окупирало никой , а те искаха да са в пакта!
136
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Колкото повече кльoпа Русия, толкова повече огладнява, и ако аз, ти и той не я спрем днес, както е гроги, утре ще струва много повече разруха за света, да го направи!
135
7
 
9
 
! Отговори
шах Матистов преди 3 седмици
изказването на пияния конь требва да е нещо като дипломатически шах-топ, за вътрешна употреба. тия заглавия дето се цитират нямат абсолютно нищо общо със съдържанието дето имаха по соца. на заминаващите за поджопинск и мухосранск напомняме, че даже тасс в момента е частна медия, при това политически ангажирана. що се отделя внимание в национален вестник като народното читалище, на р0ски вътрешни новини, е въпрос за 200 лева.
134
7
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 3 седмици
Не знам каква точно болест ги е хванала в Кремлин, но нямат връзка нито с главният си мозък, нито с реалността.