Най-мразената изложба във Финландия: Затварят музея на Ленин

След войната гледната точка на хората драстично се промени
Обновена: 25 апр 2024 20:58 | 25 апр 2024 20:15, Нели Христова
142
Най-мразената изложба във Финландия: Затварят музея на Ленин
Снимка: Pixabay

През 1905 г. Йосиф Сталин среща човек, който, за негово разочарование, е "обикновен на вид", "под средния ръст" и "по никакъв начин не се отличава от обикновените смъртни". Той е Владимир Ленин.

Мястото на тази съдбовна среща, Работническата зала на Тампере в Южна Финландия, където се провежда тайната болшевишка конференция, ще бъде посветено на този "обикновен човек" 40 години по-късно.

Въпреки това Музеят на Ленин, основан през 1946 г. и сега последната подобна колекция в западния свят, трябва да затвори през ноември, след като се превърна в "най-мразената" изложба във Финландия след руската инвазия в Украйна.

Още по темата
Училищните групи го избягват и една от основните му атракции, съветски мотоциклет, на който посетителите могат да се качат за селфита с фигура на Ленин в реален размер в коша, ще бъде премахната, заедно с фигурата на Йосиф Сталин до него.

"Когато войната започна през 2022 г., вече не беше смешно. Гледните точки на хората се промениха", каза Кале Калио, директор на Музея на Ленин, пред The Times. "Това е най-неразбраният музей във Финландия, а също и най-мразеният."

Посещаван от 12 000 души годишно, той първоначално е фокусиран върху личния живот на Ленин и е пълен със съветски сувенири. Възприеманата съветска носталгия на музея опетни репутацията му, въпреки че фокусът му се промени радикално през последните години, за да обхване потискането на демокрацията в Русия и конфликта в Украйна. Промяната дойде, след като финландска музейна асоциация, специализирана в социалната история, я пое от Финландско-руската асоциация за приятелство през 2014 г.

"Въпреки че напълно обновихме музея, името остана същото и именно то е проблем", каза Калио. Музеят ще бъде преименуван като Музей на източните отношения и трябва да отвори врати през февруари 2025 г.

Десетилетия наред музеят беше популярна туристическа атракция, особено за посетители от Съветския съюз. Известни гости бяха съветските лидери Никита Хрушчов и Леонид Брежнев, както и Юрий Гагарин, първият човек в космоса.

В разцвета си през 70-те години на миналия век имаше повече от 20 000 посетители годишно. Той преживя колапса на комунизма, когато статуите на Ленин в цяла Източна Европа бяха съборени и дори изложбата на Централния музей на Ленин в Москва беше затворена през 1993 г.

Историята най-накрая го настигна. Москва твърди, че решението за затварянето на музея е взето във Вашингтон, каза Калио. "Но ако руснаците видят нашето съдържание сега и как коментираме украинската ситуация в музея, те биха били много щастливи да затворят мястото."

Когато музеят е обновен през 2016 г., посетителите бяха попитани какви теми ще ги интересуват. "Те казаха, че искат да чуят за дисидентите и принудителния труд, КГБ и ежедневието в Съветския съюз. Но основното, което искаха да видят, беше съветският хумор. Оттук и Ленин в неговата количка."

Беше забележимо, че някои посетители от източноевропейски страни не оцениха по-светлия поглед над Съветския съюз, докато имаше по-положителен отговор сред финландците и западните туристи, каза Калио, който ще остане начело на ребрандирания музей.

Сега това се промени. "Нашето разбиране за историята сега е по-близо до източноевропейските перспективи, като полския и балтийския опит. Хората се страхуват повече."

Новият музей ще се фокусира върху "динамичния континуум на финландско-руските отношения". Той отразява позицията на Финландия на кръстопът с присъединяването й към НАТО миналата година и "рекалибрирането" на източните й граници в светлината на заплахата, представлявана от Русия.

Възприятието на музея не е единственото, което се промени. Сталин също промени мнението си за Ленин, наричайки неговата "простота и скромност" най-великите му качества като лидер на „обикновения“ човек.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от Русия
Москва: Обсъждане на мир в Украйна без Русия е безсмислено
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
На умеяло каменно куче длето вадят . . . . . Че то една камара президентски паметници в Щатите бяха ликвидирани заради робството. Ама във Финладия не е имало руско робство.
57
8
 
12
 
! Отговори
Но преди 3 седмици
Благодарение на Ленин стават независима държава.
56
7
 
13
 
! Отговори
Роки преди 3 седмици
И с какво Ленин е им виновен.Русофобията вече започна да става смешна.
55
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
сега трябва да затворят и границата за да не могат руските миZерн,ици да не могат да ходят там!
54
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Рашка сама се набута в блатото и е " тръгнала на кино" , а музеите може да и оставят .
53
10
 
9
 
! Отговори
Идеалист преди 3 седмици
До Нагли лицемери Никога не вярвайте на анго-саксонци!
52
10
 
15
 
! Отговори
Идеалист преди 3 седмици
Тези хора ги смятах за по-умни и благодарни. Те имат държава от Ленин, защото навремето техните деди са се отнесли добре с Ленин, когато се екрил там от царската а ияторруска власт. После им е дал независимост от благодарност. Фашизмът както в Украйна води до забрава на историята и неблагодарност. Не трябва да затвярят музея, а всеки ден да се поклоняват там.
51
6
 
6
 
! Отговори
Niki13 преди 3 седмици
До Анонименсмешник, гледай си бандера
50
11
 
16
 
! Отговори
Niki13 преди 3 седмици
факт , смешниците - финланци получават държава от Ленин . храни куче да те лае
49
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Точно Ленин даде държавността на Финландия. И, изобщо, голям е броят на страните, на които Русия е дала свобода и държавност. Мисля, че точно затова я мразят.
48
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Американската демокрация не обича истината защото не е атрактивна и печеливша. Те не обичат тривиалните неща... И света, в по-голямата си част беше съгласен с тях. Беше...
47
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Как така до вчера Русия не беше заплаха, дори по време на СВО финландците посещаваха руските курорти и туристически обекти, магазини, а сега, след набутването им в НАТО всичко се промени? Така казаха от САЩ. И Урсула! То бива пропаганда...И нас са ни клали турци и гърци и то доста време, ама сега бягате в Одрин за по-евтинко и в Гърция на море щото е далавера. И имоти си купихте. Ако утре някой ви каже, че тези са заплаха за световния мир и ще ви изядат живи да не би да си промените отношението?
46
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Отново ще чакаме братушките на Орлов мост! С цветя и питки!
45
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Хайл Путин
44
13
 
23
 
! Отговори
Нагли лицемери преди 3 седмици
Не могат да победят Русия нито на бойното поле в Украйна, нито в свободна конкуренция на мнения и затова забраняват руските телевизии и сайтове, събарят паметници и затварят музеи. Това е СВОБОДАТА НА СЛОВОТО в Западния свят - нагла, лицемерна и двулична, както всичко останало.
43
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До До руския пациент, Дааа, много са "свободни", като им взривиха Северен поток, гледаха като насрааааани и "гък" не посмяха да кажат от запад, щото някой имаше интерес от потока през Украйна, а не този за Германия! И украинците виждаме колко са "свободни", като от страх бягат и границите им затвориха като в концлагер и органите им продаваха и от право на живот ги лишава Зеленски и компания, чрез създаване на брутални закони!
42
6
 
7
 
! Отговори
До 43 преди 3 седмици
Не, свободни са от култа към личността.
41
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Свободни да да ходят на гей-паради и децата им да си сменят пола на 16 години.
40
15
 
12
 
! Отговори
а Русия преди 3 седмици
А Русия побеждава. Досега Русия винаги е побеждавала, и сега отново побеждава. Русия е страна победител.
39
9
 
12
 
! Отговори
До руския пациент преди 3 седмици
Извинявай, но хората в изброените от теб държави са в пъти по-свободни от руснаците.