Киев: Русия е ударила 4 ТЕЦ-а в три украински области

Украинската ПВО е свалила 21 руски дрона
27 апр 2024 12:10, Анисия Иванова
109
Киев: Русия е ударила 4 ТЕЦ-а в три украински области
Снимка: БГНЕС

Руските въоръжени сили са атакували днес енергийна инфраструктура в три украински области, предаде Ройтерс, като се позова на представител на правителството в Киев.

Агенцията уточнява, че са нанесени щети на енергийни съоръжения и е ранен най-малко един работник, цитирайки изявление на министъра на енергетиката на Украйна Герман Галушченко.

Той пише в своя канал в приложението "Телеграм", че мишените на руската армия са били в Днепропетровска област в Централна Украйна, както и в западната част на страната - в Лвовска и Ивано-Франсковска област.

От най-големия частен украински доставчик на електроенергия - компанията ДТЕК, съобщиха, че са ударени четири нейни топлоелектрически централи (ТЕЦ).

"Врагът отново подложи на масиран обстрел украинските енергийни съоръжения", се казва в изявлението на ДТЕК, цитирано от Ройтерс.

"Беше сериозно повредено фирмено оборудване. Точно в този момент работници се опитват да неутрализират последиците от нападението", допълва компанията, която пояснява, че засега не е постъпила информация за пострадали.

Ройтерс припомня, че от 22 март насам руските сили са съсредоточили своите въздушни удари върху енергийния сектор на Украйна, като атакуват ТЕЦ, ВЕц и други енергийни съоръжения на украинска територия почти всекидневно.

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи от началото на пълномащабната руска инвазия през февруари 2022 г.

В първата зима на руското нашествие Москва насочи своя първи масиран въздушен удар по енергопреносната мрежа на Украйна, отбелязва още Ройтерс.

Агенцията съобщава и че украинската противовъздушна отбрана е свалила 21 руски дрона в Днепропетровска област, като цитира началника на местната областна военна администрация Сергий Лисак.

"За жалост не можахме да избегнем последствията (от руските атаки). Енергийни съоръжения в районите на Днепър и Кривой рог са повредени, избухнаха и пожари", заяви Лисак, като допълни, че е нарушено и водоснабдяването в град Кривой рог.

Украинската противовъздушна отбрана е свалила 21 ракети от изстреляните общо 34 от Русия през изминалата нощ, предаде Ройтерс. Агенцията се позова на данни от командващия военновъздушните сили на Украйна Микола Олешчук, съобщава БТА.

Той допълни, че украински изтребители, зенитни части на украинската ПВО и радиоелектронни бойни единици са участвали във възпирането на руските ракетни удари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от Русия
Украйна съобщи за вълна от руски ракетни атаки през нощта
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Големите освободители идат, за сега само рушат!
77
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Не искам да слушам оплаквания от украйна щом не искат да преговарят. Те също са агресивни спрямо Русия.
76
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
снощи изгоряха две нефтини рафинерий в русия и цяла батарея С300 ( радара комания пункт и 4 остановки + ГСМ *** ) нормално да ги е яд в блатото
75
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Руснаците бързат да занулят Украйна ПРЕДИ да дойде помощта от сащ. Логично и предсказуемо. До 4 ноември ще е все така. Жалко за обикновените хора там!
74
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ядги е рашките две пафинерий им опукаха снощи
73
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Нали от ЕС искат България да закрием нашите ТЕЦ-ове, Русия така помага на Украйна да се интегрира по-бързо в ЕС.
72
1
 
15
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 3 седмици
Това всичкото станало от две летящи перални и три прахосмукачки.
71
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
русия-масово пиянство от векове,евтини дашни жени без никакво женско достойнство и чест,плъзнали из целия свят(да надзърнеш в някоя колиба в Буркина Фасо или в Занзибар даже и оттам ще се появи някоя руска бля...духа),нула семейни ценности,просташко държане(знаем ги всички от 5*хотели),вечно гладуващи хора,комплексирани и с гузна съвест(наблюденията ми от младежките бригади в САЩ),необичани от нормалните хора(с изключение на нашите т...ъпи и с промити мозъци русофили),обекти на осмиващи ги филми
70
1
 
13
 
! Отговори
Митев преди 3 седмици
На това в Европа му викат,декарбонозация,сега са наред панелите и вятърните паркове и Украйна вече е в ЕС....
69
5
 
3
 
! Отговори
Хаир берекет преди 3 седмици
Няколко водохранилеща и 2-3 атомни до края на годината.
68
23
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
русия-означава диво варварство,агресия,окупация на по малките народи и народности,асимилация,мързел,мърляшка работа и кофти продукция,крепостничество,диктатура,лъжи и пропаганди,мизерия,бедност,изостаналост,най невежо прахосване на природните и човешки ресурси,завист,че не могат като ,,белите" хора на Запад,неуважение към ,,международните закони,фалшиво имперско самочувствие без покритие,унищожение на собствения народ за илюзорни цели,фашистки лидери на власт,с единствена цел лични облаги,мафия
67
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Путин спасява по 100 хиляди украинци годишно от болести и умирания от мръсен въздух от закритите тецове. Балансът му стана положителен. Повече украинци е спасил, отколкото е убил.
66
1
 
12
 
! Отговори
Кривой рог преди 3 седмици
Родното място на Млада гвардия и Володя Зеленски.
65
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ще видим дали закриването на тецовете е полезно за Украйна. Дали Запада и нашите менте атлантици са за закриване на тецовете в Украйна, както в България.
64
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ще пратим на Украйна Зелени енергии, каквито пращаме в Африка. Панелче за слънце, тецовете нямат настояще и бъдеще.
63
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Европа подкрепя Путин в политиката му за закриване на украинските тецове и намаляване на въглеродния отпечатък на Зеленски. "Зелената сделка" върви с ускорени темпове в Украйна и всички европейци приветстват закриването на замърсяващите тецове, от които в Украйна умират по 100 хиляди души от замърсен въздух.
62
24
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Голташка смешна Русия това си може. Хиперзвуковите скамове за по 50м долара единия падат като круши от Пектриът на 40 и ракета за 300к. Затова нападаме територии, непокрити от ПВО, че да не се излагаме, защото с артилерия от КНДР и дронове от Иран не става... А денят на победата е близо, а ние, както преди 2 години, сме си на 15км от границата. За 3 дни в Киев ахахахахахахахаха
61
5
 
13
 
! Отговори
66 Стрий преди 3 седмици
Абсолютно точно. Целта на кинжалните удари е присъединителната и компресорна инфраструктура над най-голямото подезмно газово хранилище в Украйна. - Самото газово хранилище е на дълбочина 2 км и даже "Кинжал" не може да го достигне.
60
4
 
18
 
! Отговори
до 23 Стрий преди 3 седмици
В Стрий се намира най-голямото подезмно газово хранилище в Украйна. Вече няколко пъти я атакуват с Кинжалите. Целта няма военно значение, но има голямо икономическо, държави от Европа след тези удари започнаха да отказват да подписват с укр. нови договори за съхранение на газ. А без пари става все по-трудно да се води война.
59
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"Мислят за усъвършенстване на обществото, за подобряване на услугите, за дигитално неподкупно правителств" - Не познавма един, да мисли за това, а живях 10 години на Запад и бяхнпо корпоряциите нон стоп. Всипко е за пари и влияние, колега. ВСИЧКО! Ако е политически и икономически изгодно, ще се върне родбството. Разбираш ли? Аконуслугите, които предоставям носят пари, няма значение, дали са добри или лоши. Убий конкуренцията!