"Газпром" е на загуба за първи път от 24 г., продава офиси и луксозен хотел

Компанията се изтегля от Москва, дейностите преминават в Санкт Петербург
9 май 2024 22:12, Анисия Иванова
74
"Газпром" е на загуба за първи път от 24 г., продава офиси и луксозен хотел
Снимка: БГНЕС/EPA

Руският газов гигант "Газпром" съобщава за разпродажбата на няколко имота, които компанията притежава в Москва и Подмосковието, като основната причина е изтеглянето на компанията от града и съсредоточаване на дейностите в Санкт Петербург.

В тази връзка за продан са обявени офис сгради и производствени площи в руската столица, паркинг за 96 автомобила в близост до основния офис на компанията, както и луксозен хотелски комплекс в покрайнините на Москва. Комплексът се състои от два хотела - петзвездния "Империал" и четиризвездния "Акварел", спа център, конюшня и други възможности за отдих, медицински процедури и спорт. Общо в комплекса има 139 стаи.

Компанията не е обявила цени за имотите, но според оценки на компании за недвижими имоти за хотелския комплекс "Газпром" може да получи между 42 млн. и 70 млн. долара. Руското издание "Взгляд" допълва, че част от стаите и спортните съоръжения се нуждаят от обновяване.

Като цяло офис площите в югозападната част на Москва не са много търсени, казват още експертите и изчисляват, че цената, която газовият холдинг може да получи за всички обявени за продажба офис и производствени обекти, вероятно ще е около 7 млрд. рубли (75,5 млн. долара).

Не е изключено тези площи да бъдат купени с инвестиционна цел, допълват още експертите, цитирани от "Взгляд".

"Газпром" излезе на загуба през 2023 г. за първи път от 24 години. Компанията не успя да намери алтернатива на европейските пазари и отчете загуба в размер на почти 630 млрд. рубли (6,8 млрд. долара). Предишната загуба - през 1999 г., се изчисляваше на малко над 95 млрд. рубли.

През юни 2021 г. Съветът на директорите на "Газпром" одобри решението за смяна на седалището - от Москва в Санкт Петербург. В града компанията строи кулата "Лахта - Център", която трябва да стане втората по височина в света. В началото на март "Газпром" обяви за продан и дялове в перспективни находища в Северно море. Причината е липсата на контрол, който компанията да упражнява върху дейността.

Преди седмици "Газпром" съобщи, че изкупува дяловете на напускащите западни партньори в проекта "Сахалин - 2" за сумата от 1 млрд. долара, съобщава Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от Русия
Руснаците вече се примиряват, приемат "нашата обща война", която Путин запали
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
2
 
0
 
! Отговори
Някой преди 1 седмица
Уточнние към предходния ми кментар. България сключва догово за газ с Турция, а не с Русия, защото на газта е станала собственост на Турция. България вместо да е транзитьор на газта, можеше също да е собственик. Тогава, България може поставя условие, обема газ, които купува да е равни на обема нагнетен в тръбопровода от Азербайджан. Инак никава газ не минава. За собствени нужди можем да купуваме втечнен газ. Самият газопровод може да е даден консорциум от пенсионни дружества от втория стълб.
65
1
 
1
 
! Отговори
Някой преди 1 седмица
Проблемът на Газпром е, че остана без пазари. На изток, единственият купувач е Китай, който може да купува или да не купува. На запад, колкото и да е странно България чрез газопровода, държи ключа за ръският газ към Европа. Ако врътне ключа, Русия губи доходите от европеисия пазар. Но България при предишното правителство на Радев, напрви всичко възмоно за не е в състояние да взема законно самостоятелни решения.
64
2
 
4
 
! Отговори
Николай II преди 1 седмица
Кокоши яйца по 3,50 лв. Бой м/у жени за замразени пилета в магазините.И да напомня: няма дърмава "Русия", има Руска федерация. Истинските руснаци в нея са само 20%.
63
5
 
3
 
! Отговори
Ватенка преди 1 седмица
Уестингхаус е на светлинни години пред ватникхаос. А войната е за да се унищожи руспията.
62
2
 
2
 
! Отговори
Иванов преди 1 седмица
Aми Уестингхаус ще бъде на печалба те поне са лоялни не като онези в Кремъл дето сме им неприятели и без видима причина спряха газа,но сметките им се объркаха без кръчмар ги направи Путин сега и Китай спря да купува скъп петрол другите приятелски държави на Путин и те почнаха да се дърпат и накрая на себе си ще си продават
61
3
 
1
 
! Отговори
Г преди 1 седмица
Уестингхаус е на печалба. Нали за това се води война
60
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Kuku
59
4
 
3
 
! Отговори
гьон ИИ преди 1 седмица
Анализът ми прилича на направен от ИИ.Ако бе ударил кило ракия щеше да прозре,това,което Вазов е написал : "Кат Русия няма втора,тъй могъща на света.....Оплаквания на ИИ на арменския поп.
58
5
 
5
 
! Отговори
ароматния пръч преди 1 седмица
Ха,ха,ха!Купони за хляб ли?Че Русия изнася зърно повоче от САЩ и КАНАДА взети заедно,а любимата на властта крайна е на десето място по износ на зърно.Купони за хляб щели да имат,ха,ха,ха!Русия изнася между 80 и 90 милиона тона зърно,а вторите и третите САЩ и Канада по около 40 милиона всяка.Същото е и с природните ресурси.Само мокри сънища на Запад.
57
5
 
10
 
! Отговори
Путин преди 1 седмица
Всичко е по план, още 2 г. Специална операция и купоните за хляб ще дойдат в проспериращата расссййка.
56
4
 
11
 
! Отговори
Истината преди 1 седмица
Не може всички българи да плащаме данъци и на пенсионерите да са малки пенсиите а тези руски прасета алчни да печелят милиарди на гърба на българския народ. Трябва вече да се изгонят всички с руски паспорти и да им се отнеме имуществото в полза на държаната и техните слуги-уж българи да се съдят за подкрепа на тероризъм и измяна в полза на вражеска държава.
55
4
 
7
 
! Отговори
Боби преди 1 седмица
Аналитици за Газпром. Основните загуби са заради отнемането на дружествата от западните страни. На изток Силата на Сибир и Казакстан ще увеличават доставките. Вътрешния пазар ще се активизира примерно в 5 годишна перспектива. И в един момент когато Европа се откаже да слугува на САЩ и да купува скъп СПГ изведнъж ще открият кой взриви Северните потоци... Населението на света се увеличава съответно и търсенето на енергоресурси - в дългосрочен план Газпром няма проблеми.
54
2
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 седмица
Есента на 2021ва година LNG танкерите заобикаляха Европа на път за Китай, защото "бедните азиатци" плащаха повече от "богатите" европейци. И чак когато зимата наближи и ЕС енерго фирмите трябваше спешно да запълнят полупразните си (около 30%) газови хранилища и вдигнаха цените, чак тогаз танкерите от партньорските САЩ почнаха да идват в Европа.
53
8
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 седмица
До 56 "Резултат: загуба.Все идет по плану." - може и да е на загуба, но положителното търговско салдо на Русия се е увеличило с около 45% за година. Нека да им е зле на икономиката на руснаците.
52
6
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 седмица
До 57 "Европа плащаше добре.Китай-жълти копейки." - с тези жълти копейки можеш да си купиш почти всичко, защото Китай произвежда почти всичко. А относно цената - Китай има избор: евтин руски газ който няма друг пазар или евтин втечнен американски газ по дългогодишен договор под натиска на Тръмп, сключен когато в САЩ цените му бяха отрицателни. ПП. Ти кажи за ЕС откъде си внася газта и с каква надценка ;)
51
2
 
11
 
! Отговори
Алекс преди 1 седмица
Европа плащаше добре.Китай-жълти копейки.Резултат: загуба.Все идет по плану.
50
8
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 седмица
До 54 "Там се намират едни от най-бързо развиващите се икономики в Света" - там СА развитите световни икономики. ЕС има само туризъм за азиатците, та да видят какво са направили предишните поколения... и славата на гей прайдовее от по-скоро време .
49
3
 
1
 
! Отговори
икономист преди 1 седмица
Радославе, къде си да напишеш и по тоя тема нещо "умно"? Започваш да ми липсваш....Другите дежурни лу.мпени пак са те изпреварили. ха хах
48
4
 
2
 
! Отговори
икономист преди 1 седмица
Нормално е да изпитват трудности в преориентирането към нови пазари, най-малкото трябва нова инфраструктура да се изгради. А пазар за природен газ в Азия има достатъчно. Там се намират едни от най-бързо развиващите се икономики в Света. В Европа имаме късмет, че в последните няколко години зимите са топли, но една по-студена и продължителна зима, ще върне спомена за евтината руска газ. И се молете да не фалира "Газпром", защото няма кой да компенсира техните количества и цената ще расте!
47
2
 
6
 
! Отговори
До година преди 1 седмица
монголоидите ще се местят в мегаполиса кУмсОмолск на аМур :)