Малка промяна с голямо значение: Защо площад "Европа" в Москва стана "Евразия"?

Отношенията между тях се разпадат
27 юли 2024 20:40, Нели Христова
247
Малка промяна с голямо значение: Защо площад "Европа" в Москва стана "Евразия"?
Снимка: БГНЕС

Площад Европа в Москва вече го няма. Кметът на града Сергей Собянин подписа заповед за преименуване на това място на площад "Евразия".

Това е малка промяна, която казва много за посоката, в която Русия се движи - далеч от Запада.

Това не е най-красивият площад в руската столица. Със сигурност не може да се сравнява с Червения площад със спиращите дъха куполи на катедралата Василий Блажений и Кремъл.

Площад "Евразия" е построен до оживената "Киевска гара" и хотел, където някога се е намирал московският офис на BBC. Има фонтан и необичайна композиция, създадена от белгийски скулптор, озаглавена "Отвличането на Европа".

Спомням си, когато този площад беше построен преди малко повече от 20 години. Построен е като символ на единството на континента Европа. Някога тук са се веели десетки знамена на различни европейски държави. Те бяха премахнати миналата година и сега името също го няма.

Сбогом Европа. Здравей Евразия.

Но какво точно е Евразия?

Различните страни имат различни концепции за Евразия. Президентът Владимир Путин официално определи Русия като евразийска сила. Той използва думата, за да означава, че Русия е географски в Европа и Азия, но цивилизационно различна от двете.

Паметната плоча на площад "Европа" все още стои. Тя гласи:

"В знак на по-силно приятелство и единство между европейските страни правителството на Москва реши да създаде ансамбъла на Площада на Европа в руската столица."

Реалността е, че войната на Русия в Украйна и западните санкции поставиха под огромно напрежение отношенията между Москва и Европа. Сега руските власти постоянно говорят за необходимостта да се наклонят на изток и да обърнат поглед към Китай, Северна Корея, Азия като цяло.

Европа не просто е излязла от мода - тя е представена от руските власти като враг.

Това не е първият път, когато московските власти си играят политика с имената на улиците след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна. През юни 2022 г. улицата, където се намира посолството на САЩ, беше преименувана на "Площад на Донецката народна република", препратка към самопровъзгласилия се отцепнически регион на Украйна, за който Русия по-късно твърди, че е анексиран.

По подобен начин на следващия месец районът около британското посолство се превърна в "Площад на Луганската народна република".

"Не искам да съм в Европа"

Обратно на (бившия) площад Европа, какво смятат минувачите за промяната в Евразия?

"Това е правилното решение", казва Олга. "В момента не сме приятели с Европа. Не искам да съм в Европа."

"Евразия е добра", казва Анна. "Русия граничи с Европа и Азия. Роден съм в Казахстан, така че това е добре за мен."

"Сега Европа има други стандарти", на мнение е Паша. "Те мислят по различен начин. Постепенно се разделяме."
Но Евгения е разочарована. Тя вижда смяната на името като "знак за конфликт между различни страни". "Толкова е тъжно", добавя тя.

Но в крайна сметка има ли наистина значение името?

След Руската революция от 1917 г. толкова много улици и площади в Русия бяха преименувани, за да съдържат думата "комунизъм". Помогна ли на Съветския съюз да изгради комунизъм? Ни най-малко.

Решението да се изхвърли думата Европа от квадрат не означава, че Русия няма един ден отново да погледне на Запад.

Коментарът е на Стив Росенберг, коренспондент на BBC от Москва

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


247
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
10
 
21
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 месец
България е НАТО и ЕС!!!!!!Вън руски мастий
150
11
 
17
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 месец
Много малко българи има рускофилци, които са предатели и фашисти.С изпъждането на руснаците от черноморието се развалят планове срещу България да я разделят .Който не е българин сее омраза сред българите и вие които сте русофили точно това правите вие не сте българи.И не си мислете, че ще ме уплашите руски ***, има истински българи,които мислят като мен.
149
6
 
19
 
! Отговори
БЪЛГАРИЯ Е NATO преди 1 месец
Израел ще влиза в Ливан и ше прай хизбола на паприкаш. Гледайте цирк и бръснене на ислямисти много скоро!
148
3
 
4
 
! Отговори
someone преди 1 месец
Решението да се изхвърли думата Европа от квадрат не означава, че Русия няма един ден отново да погледне на Запад.точно това означава
147
16
 
7
 
! Отговори
Дисгастинг преди 1 месец
Ами предполагам руснаците не искат да имат нищо общо с европейците отвратени са от тях предвид действията им последните 2 години
146
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Браво европейскатапедерастия няма място във велика русия
145
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Орбан: Светът постепенно застава на страната на Русия, противно на указанията на Запада.
144
7
 
14
 
! Отговори
malgiorno a tutti преди 1 месец
На кой ли му пука какви ги творят гоморашите в содомасква, ако ще да го прекръстят и на "запахи лайнина" / "сатаналинский проспект" / "пудендин велика джуджанка" / "св. бармалей невски" / "славная гоморашкая тьотя - мат твая" :), ама както са се залибили с бей-джин и пьон-гянг, може и на "мечо кух иктеричний" или "ким трети тлъсти, мат ему / атца ему" да стане :))).
143
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Там където има вятърни перки и слънчеви панели - там няма туризъм. А България е страна от третия свят без икономика и разчита само на туризъм и напарите които изпращат в България на близките си черноработниците и българските пpocтитутки от Европа.
142
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
При Тодор Живков никой не разчиташе на туризма, това беше нещо допълнително, придатък, в България има условия, защо да не се използват. България беше промишлена страна, по официални данни на ООН и ЦРУ България преди 89та беше на 26 място в света по качество на стандарта на живот, 6-то място по качество на здравеопазване, 2-ро място за образование.
141
15
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
И в София спирката на метрото "ЕС" трябва да се преименува на Хемус. Защото Хемус е българско име, а ЕС е синоним на диктатура.
140
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Щото им отпуска територии и затова Украйна от 40 стана на 20 милиона.Голямо отпускане е били няма що.То и сега отпускането продължава по целия фронт.
139
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Руската икономика през 2023 г. стана номер едно по покупателна способност в Европа, и пета в света след Япония. Безцеремонно свали от пиедестала куцата патица Германия. Наред е Япония.
138
17
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В ЕС и НАТО България обеднява, българите живеят все по-зле с всяка изминала година.
137
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Съмненията в жизнеността на западната система нарастват.
136
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Просията бавно потъва. Украйна им отпуска територии, о им унищожава живата сила.
135
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Русия и Китай ще повишават стандарта си на живот, а населението на ЕС и САЩ ще продължи да обеднява и да затъва в тежки социални, икономически и политически кризи.
134
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Има един паметник на връх Шипка, но очевадно някои хора не го виждат. Извади гредата от окото си и виж, после кажи за прашинката в окото на другия. Много слепи има в България за това сме и на този хал.
133
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 155 " Бонго"! Много българи,имат желание,да ти избелят " кафявата точка", чрез много " опити"! Аз лично Не,!-:( Ти нормален си бре? Какво намесваш Людмила Живкова? Много от младите " Американофили", даже Не знаят коя е!-:(
132
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Радев говори пред Путин,че именно България е донесла писменноста на Русия и благодари за освобождението от турско робство за което бе аплодиран.Да азбуката се е имало на предвид област Македония щото такава държава тогава е нямало . Путин е уникален политик.