Малка промяна с голямо значение: Защо площад "Европа" в Москва стана "Евразия"?

Отношенията между тях се разпадат
27 юли 2024 20:40, Нели Христова
247
Малка промяна с голямо значение: Защо площад "Европа" в Москва стана "Евразия"?
Снимка: БГНЕС

Площад Европа в Москва вече го няма. Кметът на града Сергей Собянин подписа заповед за преименуване на това място на площад "Евразия".

Това е малка промяна, която казва много за посоката, в която Русия се движи - далеч от Запада.

Това не е най-красивият площад в руската столица. Със сигурност не може да се сравнява с Червения площад със спиращите дъха куполи на катедралата Василий Блажений и Кремъл.

Площад "Евразия" е построен до оживената "Киевска гара" и хотел, където някога се е намирал московският офис на BBC. Има фонтан и необичайна композиция, създадена от белгийски скулптор, озаглавена "Отвличането на Европа".

Спомням си, когато този площад беше построен преди малко повече от 20 години. Построен е като символ на единството на континента Европа. Някога тук са се веели десетки знамена на различни европейски държави. Те бяха премахнати миналата година и сега името също го няма.

Сбогом Европа. Здравей Евразия.

Но какво точно е Евразия?

Различните страни имат различни концепции за Евразия. Президентът Владимир Путин официално определи Русия като евразийска сила. Той използва думата, за да означава, че Русия е географски в Европа и Азия, но цивилизационно различна от двете.

Паметната плоча на площад "Европа" все още стои. Тя гласи:

"В знак на по-силно приятелство и единство между европейските страни правителството на Москва реши да създаде ансамбъла на Площада на Европа в руската столица."

Реалността е, че войната на Русия в Украйна и западните санкции поставиха под огромно напрежение отношенията между Москва и Европа. Сега руските власти постоянно говорят за необходимостта да се наклонят на изток и да обърнат поглед към Китай, Северна Корея, Азия като цяло.

Европа не просто е излязла от мода - тя е представена от руските власти като враг.

Това не е първият път, когато московските власти си играят политика с имената на улиците след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна. През юни 2022 г. улицата, където се намира посолството на САЩ, беше преименувана на "Площад на Донецката народна република", препратка към самопровъзгласилия се отцепнически регион на Украйна, за който Русия по-късно твърди, че е анексиран.

По подобен начин на следващия месец районът около британското посолство се превърна в "Площад на Луганската народна република".

"Не искам да съм в Европа"

Обратно на (бившия) площад Европа, какво смятат минувачите за промяната в Евразия?

"Това е правилното решение", казва Олга. "В момента не сме приятели с Европа. Не искам да съм в Европа."

"Евразия е добра", казва Анна. "Русия граничи с Европа и Азия. Роден съм в Казахстан, така че това е добре за мен."

"Сега Европа има други стандарти", на мнение е Паша. "Те мислят по различен начин. Постепенно се разделяме."
Но Евгения е разочарована. Тя вижда смяната на името като "знак за конфликт между различни страни". "Толкова е тъжно", добавя тя.

Но в крайна сметка има ли наистина значение името?

След Руската революция от 1917 г. толкова много улици и площади в Русия бяха преименувани, за да съдържат думата "комунизъм". Помогна ли на Съветския съюз да изгради комунизъм? Ни най-малко.

Решението да се изхвърли думата Европа от квадрат не означава, че Русия няма един ден отново да погледне на Запад.

Коментарът е на Стив Росенберг, коренспондент на BBC от Москва

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


247
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
3
 
12
 
! Отговори
Развеселен преди 1 месец
До Анонимен 157 "Отново ще посрещаме братушките на Орлов мост с цветя и погачи" Аааа, и с булките ви готови за он е от "братята ви" :)))) Не пропускааай!
130
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Отново ще посрещаме братушките на Орлов мост с цветя и погачи. А Бонго бонго и Развеселен ще им лъскат и ботушите с език и то по желание. Вече сме го виждали това в историята ни.
129
7
 
11
 
! Отговори
Развеселен преди 1 месец
До Анонимен 150 "Руснаците са наши братя и по кръв и по слово" Ние генетично (или както си написал "по кръв") с руснаците нямаме НИЩО ОБЩО, а Путин ви каза, че славянската азбука идвала от Македония, а щом е така нямаме общо и с това, защото българската идва от Преслав, България :)))
128
5
 
11
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 месец
Людмила Живкова е отговаряла за иманярите в България, всичко открито като съкровища е отишло в Русия.
127
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Докато има неблагодарен народ ,ние заслужаваме съдбата си
126
7
 
11
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 месец
Именно развеселен!!!Отделно са ограбени бг банки от руските войски.Отделно златото на Вълчан е отишло в Русия.
125
2
 
9
 
! Отговори
Развеселен преди 1 месец
До Анонимен 147 Трудно и бавно. Оттам и прословутото изречвение "Не ми говорете за "осовбождение", когато бива изпратен и последния вагон с дължимото.
124
8
 
13
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 месец
Съединението за което Русия е против ни обявяват война и имаме паднали в бой с руските войски в Добруджа. Войната със Сърбия е по тяхна настройка.Кой е този брат който убива и настройва другите да го убият???Вън Русия от България
123
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Руснаците са наши братя и по кръв и по слово. Какви са политиците е друг въпрос. Ето какво става с българските политици- няма ги!
122
5
 
13
 
! Отговори
Развеселен преди 1 месец
До Бонго Бонго Не само, че е платено в злато, но има и подробни отчети в книгите на БНБ. Ходил съм ЛИЧНО в архива, за да ги чета. :)))
121
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сръбският вицепремиер призова сънародниците си да решат дали принадлежат към цивилизацията, демонстрирана на Олимпийските игри в Париж или на игрите на БРИКС в Казан.
120
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бонго а как една поробена нация вади злато толкова.
119
4
 
5
 
! Отговори
Развеселен преди 1 месец
До До бонго бонго Съветската версия на българската история си я научил, но това са фалшификации :))))
118
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Преименуването е поредния опит за провокация. Ама да преименуват всички улици в Русия, все пак техни са си, защо ни занимавате.
117
3
 
9
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 месец
Опрощава мумук. Платено и е в злато!!
116
3
 
6
 
! Отговори
Развеселен преди 1 месец
До Анонимен 138 Ако беше продължил със "започва епохата на Азиатския конитинет" знаеш ли на кое изречение от кой филм щеше да си ТОЧНО КОПИЕ? :)))
115
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Урсула може да се окаже човек на Путин, след още 5 години зелена сделка и декаронизация ЕС ще се моли на колене пре Кремъл за пшеница, а газ няма да им трябва, така и така няма да има икономика.
114
3
 
11
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 месец
Има документи в расия , които биха обърнали цялата история, русите са алчни нагли и фашисти.Вън
113
1
 
8
 
! Отговори
Единна България преди 1 месец
Да, български съгражданино. Знам че Русия е участвала в освобождението на България. За това спор никога не може да има. И от тук нататък, после дайте да видим в историята постъпките на Русия към балканите? Защото България я режат парче по парче след това освобождение. Нанасят удар след удар срещу българската държава. Благодарение на морета от предатели, които доброволно се обръщат срещу своите български съграждани. Времена на раздори между българи! Докога ще позволяваме да ни насъскват помеждуни
112
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Завърши епохата на глобален свят управляван от САЩ с помоща на техните васали от източна Европа.