Русия евакуира втори свой регион, Украйна засилва военната активност

Целта на Киев може да е разменна монета при евентуални преговори
12 авг 2024 10:20, Елка Василева
932
Русия евакуира втори свой регион, Украйна засилва военната активност
Снимка: архив, БГНЕС

Русия евакуира части от втора гранична с Украйна област, след като Киев рязко увеличи военната си активност в близост до границата само дни след най-голямото си нахлуване в суверенна руска територия от началото на войната през 2022 г., предаде Ройтерс.

Още по темата
Украинските сили пробиха руската граница рано във вторник миналата седмица и прекосиха западните части на руската област Курск - изненадващо нападение, което може да има за цел да получат разменна монета при евентуални преговори за прекратяване на огъня след изборите в САЩ.

Очевидно изненадана, до вчера Русия се бореше да стабилизира фронта в района на Курск, въпреки че според руски военни блогъри Украйна е отрязала част от руската територия, където сраженията продължават.

В съседната Белгородска област областният управител Вячеслав Гладков заяви, че е започнала евакуация от района на Красная Яруга поради "вражеска активност на границата", която представлява "заплаха". "Сигурен съм, че нашите военнослужещи ще направят всичко възможно, за да се справят с възникналата заплаха", заяви Гладков. "Започваме да преместваме хората, които живеят в район Красная Яруга, на по-безопасни места", допълни той.

Русия наложи широкообхватен режим на сигурност в Курска, Брянска и Белгородска област, а нейният съюзник Беларус заяви, че засилва числеността на войските си по границата. По-рано Минск обвини Украйна, че нейни дронове са нарушили въздушното му пространство.

Украинските атаки срещу руска територия може би имат за цел да покажат на западните поддръжници, че Киев все още може да проведе мащабни военни операции, като същевременно се опитват да дадат на украинската страна предимство в евентуални преговори за прекратяване на огъня, посочва Ройтерс. Руските сили, които имат огромно числено превъзходство и контролират 18% от украинската територия, напредват тази година по протежение на 1000-километровия фронт след неуспеха на украинската контраофанзива през 2023 г. да постигне значителни успехи.

В събота Украйна наруши мълчанието си по отношение на нападенията, след като президентът Володимир Зеленски заяви, че украинските войски са предприели навлизане в руска територия, за да "възстановят справедливостта" и да окажат натиск върху силите на Москва. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


932
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
652
11
 
9
 
! Отговори
ъжз преди 1 месец
украинците правят нещо изключително тъпо... хабят сили и ресурси които са им много необходими в други направления
651
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
курска област трябва да се освободи от фашистите, които тормозят местното население, това е освободителна мисия
650
3
 
4
 
! Отговори
До 759 преди 1 месец
Не може да се сравнява защото Русия е огромна площ а Украйна не е планирала и забелязала пропуски в курска област без помощта на американски сателити. Въпросът е, че украинците едва ли ще постигнат нещо значимо като превземане на Курск.
649
5
 
14
 
! Отговори
Усещам преди 1 месец
Усещам как хиляди копейки стават безработни и ще трябва да се запишат та борсата!Ще има съкращения при Костя!
648
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Московчанки трепетно се подмиват в очакване на украинските освободители! Слава украине си подвикват една друга. "Стига с тая самота и с тая самотна лада, най накрая истински мъж-смел и честен"
647
1
 
9
 
! Отговори
До 783 преди 1 месец
Каква помощ и трябва на Украйна бе , те са в Русия :D
646
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Офанзивата на Арден номер 2, самоче без стратегически цели. Май че руснаците нарочно ги пуснаха: "Every great castle needs a breach."
645
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По всичко личи, че чеченците имат тайно споразумение с украинците, да не се сражават помежду си. Иначе няма как да си обясним, че аматовци все ги няма. Впрочем, къде са в момента?
644
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ISW: само за последната десетдневка на юли, Русия е загубила 87 танка. - opките верно са мaлoyмни :)
643
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Братя...не сте много тука във форума но на Украйна и трябва помощ. Хайде към фронта. Да помагаме на киевските евроатлантици. Знам че сте смели хора които са готови да умрат за Америка. Нали така пишеме по коментарите? Утре в 10 вечерта ви чакам на Нос Калиакра. От там ще потеглим с гумените лодки подарени на българският военно морски флот от САЩ, и ще ударим омразните руснаци в гръб през Крим! Тази изненадваща атака ще шашне руснаците и те ще дислоцират силите от Авдеевка в нащо направление и така ще дадем глътка въздух на ВСУ! Не забравяйте да минете през сексшопа да си вземете оръжия и други
642
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 779 - наркомана - да, но и Кокаиновата Маша също. То за нея не се знае всъщност дали е "тя" или "той"
641
2
 
9
 
! Отговори
wqe преди 1 месец
Абе...къде е батко Вова?Нещо замириса на кисело с привкус на дървени налъми на джудже!
640
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ISW: Русия не прехвърля толкова военни сили в Курск, колкото Украйна би искалаВМЕСТО ТОВА ПРОДЪЛЖАВА ДА ГАЗИ ОСТАТЪЦИТЕ ОТ УКРИТЕ В ДОНБАС.
639
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Накрая наркоманът ще увисне на въжето
638
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 769.Ако излезеш от сайта тук,с лекота ще намериш пленените кадировци! В омразните за теб украински новини,с кадри,клипове и интервюта на живо с чеченците!
637
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Надявам се Зеленски и бандата му да осъзнаят провала на светкавичната война. Представете си колко нацисти бяха изгорени в района на Курск. Такова количество унищожен противник на ден не сме имали от началото на военната операция. За щастие не седите в дупки, от които всеки един от вас трябва да бъде изваден поотделно. С това действие вие сами решихте въпроса за ускоряване на пълното ви унищожение, написа Алаудинов в своя Telegram канал.
636
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Никога Завоевателна война Не е била подкрепена Свише, както се мъчиха да го изкарат руснаците. Че и лъжеха за обратното.
635
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Значи западна пропаганда трябва да има а руска не, а така ли центаци? Що не почнете демократично да се борите със западната пропаганда. Според нея сърбите не са свалили Стелта нали помните... доказани лъжци защитавате.
634
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Украинците си го навряха много с този ход. Ще бъдат унищожени и никой от експертите не се съмнява в това. Няма вече червени линии. До тук им беше.
633
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По-важно от завзетата територия е, че чеченци и белоруси отказват да воюват срещу украинци. Явно си пазят силите за някой друг. Скоро ще стане ясно за кого, защото все по-трудно успяват да шикалкавят.