Русия евакуира втори свой регион, Украйна засилва военната активност

Целта на Киев може да е разменна монета при евентуални преговори
12 авг 2024 10:20, Елка Василева
932
Русия евакуира втори свой регион, Украйна засилва военната активност
Снимка: архив, БГНЕС

Русия евакуира части от втора гранична с Украйна област, след като Киев рязко увеличи военната си активност в близост до границата само дни след най-голямото си нахлуване в суверенна руска територия от началото на войната през 2022 г., предаде Ройтерс.

Още по темата
Украинските сили пробиха руската граница рано във вторник миналата седмица и прекосиха западните части на руската област Курск - изненадващо нападение, което може да има за цел да получат разменна монета при евентуални преговори за прекратяване на огъня след изборите в САЩ.

Очевидно изненадана, до вчера Русия се бореше да стабилизира фронта в района на Курск, въпреки че според руски военни блогъри Украйна е отрязала част от руската територия, където сраженията продължават.

В съседната Белгородска област областният управител Вячеслав Гладков заяви, че е започнала евакуация от района на Красная Яруга поради "вражеска активност на границата", която представлява "заплаха". "Сигурен съм, че нашите военнослужещи ще направят всичко възможно, за да се справят с възникналата заплаха", заяви Гладков. "Започваме да преместваме хората, които живеят в район Красная Яруга, на по-безопасни места", допълни той.

Русия наложи широкообхватен режим на сигурност в Курска, Брянска и Белгородска област, а нейният съюзник Беларус заяви, че засилва числеността на войските си по границата. По-рано Минск обвини Украйна, че нейни дронове са нарушили въздушното му пространство.

Украинските атаки срещу руска територия може би имат за цел да покажат на западните поддръжници, че Киев все още може да проведе мащабни военни операции, като същевременно се опитват да дадат на украинската страна предимство в евентуални преговори за прекратяване на огъня, посочва Ройтерс. Руските сили, които имат огромно числено превъзходство и контролират 18% от украинската територия, напредват тази година по протежение на 1000-километровия фронт след неуспеха на украинската контраофанзива през 2023 г. да постигне значителни успехи.

В събота Украйна наруши мълчанието си по отношение на нападенията, след като президентът Володимир Зеленски заяви, че украинските войски са предприели навлизане в руска територия, за да "възстановят справедливостта" и да окажат натиск върху силите на Москва. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


932
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
632
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Според последна информация на Министерството на отбраната, от началото на военните действия в посока Курск Киев е загубил до 1 350 военнослужещи, 29 танка, 23 бронетранспортьора.
631
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
руснаците надуват рога на отстъплението "назад, назад към Сибир" - мислят че там ще се скрият докато украинската буря премине, но са сбъркали - иде не буря - украински тайфун и помита всичко изпречило се на пътя му - само тези които се предадат ще бъдат пощадени, все пак украинците не са варвари като ония
630
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Къде е руската пропаганда ,да обясни как това е много хитър и изкусен план на Путин за вкарване на ВСУ в унищожителен капан?
629
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
РУСНАЦИТЕ БЪРЗО ДА СЕ ОТЪРВАВАТ ОТ ПУТИН, ЧЕ ЩЕ ГИ ЗАПУТИ ОКОНЧАТЕЛНО. ОСМИЯТ ПРЕЗИДЕНТ, ТОЗИ СЛЕД ПУТИН, ЩЕ ПОДПИШЕ ОКОНЧАТЕЛНИЯ МИР!!!
628
0
 
1
 
! Отговори
Стефано Ричи преди 1 месец
Как се казва видеото. Прати да гледаме
627
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе тук имаше едни от по-бавните, дето от една година питаше как върви контранастъпленито.Ами добре върви.720 кв.километра освобождени.
626
3
 
5
 
! Отговори
Абе, къде е батко? преди 1 месец
Путин се е скрил от телевизорите, тъй както пожарникаря Борисов от горски пожари.
625
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кой е мислил ,че Путин ще докара дотам Русия,че да изглежда като посмешище?
624
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Има пленени кадировци - кадрите вече са в Ютуб. Един така е бягал, че го хванали бос, няма му обувките. Друг е хванат с луксозно якенце на Стефано Ричи ахахахахаха :)
623
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пyтapaна нали искаше "санитарна зона" от 20 ли, 30 ли километра. Ей са му я правят безплатно зоната, готова, често нова зона. Няма как да са недоволни.
622
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
абе смеете си вие копейките, ама другата седмица ще останете и без копейки и ще трябва да лижете украински
621
5
 
13
 
! Отговори
Това е голям смях. преди 1 месец
Все едно да влезем във война с Македония и македонците да окупират Петрич и Благоевград.
620
9
 
6
 
! Отговори
преди 1 месец
Руснаците евакуират яко народ. Но това е за да мине украинската ПР акция, след това ще ги върнат като си наснимат клипчетата за тик-ток.
619
1
 
15
 
! Отговори
До 743 преди 1 месец
Да, но в момента Украйна гостува на Русия и хвърлянето на атомни бомби е равносилно на взривяване собственото жилище, т.е. самоунищожение, но може и до това да се стигне.
618
5
 
17
 
! Отговори
Сът преди 1 месец
Как върви СВО,другари? Сащ и НАТО колко хора и техника загубиха? На кое място слезнаха в класацията? Щото раша замина на 10+ хаххахах. Стотици хиляди солдати на тор и хиляди техника за скрап,кораби и самолети. На проскубана мечка и остана да плаши с ядрено оръжие,но е там е кьор-фишек. Че и чукчите и кадировците привършват. Май ще трябва да се дърпат друзя пт Масква и тогава късокракия гном ще настъпи мотиката. Хахаххаха
617
2
 
10
 
! Отговори
Хах до 746 преди 1 месец
Какви спец части в Русия бе пич, не ни разсмивай
616
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до "метаданни говори ли ти нещо" - абе човеко, кoneйките са животински ***, какви метаданни им пъхаш ))))))) Тия глyneндери стават само да се забавляваш с тях
615
4
 
15
 
! Отговори
Лошо преди 1 месец
Руснаците , завалийките , от Ленин насам не са попадали на нормален човек... Резултатът в видим за цял свят , нека си говорят какви цветя и рози има в Русия... Русия в сегашно време прилича повече на Русия от времето на Сталин, не на държава във 21 век
614
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
носи се мълвата, че московчани се подготвят да посрещнат с радост и овации украински ОСВОБОДИТЕЛИ, в града се носи аромат на топла погача за изморените украински бойци
613
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Майтап, майтап, но наискина руски части и неформални групи започнаха да се присъединяват към украинците в курска област. То и вагнеровците, не се знае в каква посока ще тръгнат, те са наемници - който даде повече, пък и вече имат опит в настъплние към Москва