Русия евакуира втори свой регион, Украйна засилва военната активност

Целта на Киев може да е разменна монета при евентуални преговори
12 авг 2024 10:20, Елка Василева
932
Русия евакуира втори свой регион, Украйна засилва военната активност
Снимка: архив, БГНЕС

Русия евакуира части от втора гранична с Украйна област, след като Киев рязко увеличи военната си активност в близост до границата само дни след най-голямото си нахлуване в суверенна руска територия от началото на войната през 2022 г., предаде Ройтерс.

Още по темата
Украинските сили пробиха руската граница рано във вторник миналата седмица и прекосиха западните части на руската област Курск - изненадващо нападение, което може да има за цел да получат разменна монета при евентуални преговори за прекратяване на огъня след изборите в САЩ.

Очевидно изненадана, до вчера Русия се бореше да стабилизира фронта в района на Курск, въпреки че според руски военни блогъри Украйна е отрязала част от руската територия, където сраженията продължават.

В съседната Белгородска област областният управител Вячеслав Гладков заяви, че е започнала евакуация от района на Красная Яруга поради "вражеска активност на границата", която представлява "заплаха". "Сигурен съм, че нашите военнослужещи ще направят всичко възможно, за да се справят с възникналата заплаха", заяви Гладков. "Започваме да преместваме хората, които живеят в район Красная Яруга, на по-безопасни места", допълни той.

Русия наложи широкообхватен режим на сигурност в Курска, Брянска и Белгородска област, а нейният съюзник Беларус заяви, че засилва числеността на войските си по границата. По-рано Минск обвини Украйна, че нейни дронове са нарушили въздушното му пространство.

Украинските атаки срещу руска територия може би имат за цел да покажат на западните поддръжници, че Киев все още може да проведе мащабни военни операции, като същевременно се опитват да дадат на украинската страна предимство в евентуални преговори за прекратяване на огъня, посочва Ройтерс. Руските сили, които имат огромно числено превъзходство и контролират 18% от украинската територия, напредват тази година по протежение на 1000-километровия фронт след неуспеха на украинската контраофанзива през 2023 г. да постигне значителни успехи.

В събота Украйна наруши мълчанието си по отношение на нападенията, след като президентът Володимир Зеленски заяви, че украинските войски са предприели навлизане в руска територия, за да "възстановят справедливостта" и да окажат натиск върху силите на Москва. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


932
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
612
0
 
6
 
! Отговори
До 728 преди 1 месец
А трябва да се вярва! Думата "метаданни" да ти подсказва нещо? Това е електронното ДНК на всеки видеозапис или картинка лашнати из нета. В 21 век живеем, другарю. ;)
611
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Русия няма да нанесе никога ядрен удар върху Украйна, защото смята, че все някога ще я завладее. Трябва й плодородната земя, а не ядрена пустиня.
610
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Крим - ваш, Курск - наш - съгласни? :)
609
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Те руснаците на границата нямат ограда, а ти си се загрижил за украинската психиатрия!
608
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
руски девойчета си облякли най-хубавите си дрехи и посрещат украинските освободители "Мило войниче мога ли да се омъжа за теб?" пита едно от девойчетата, стискайки цвете в една ръка и борш в другата. "Не - казва войничето - сега имаме да освождаваме угнетения руски народ, но ме чакай, не губи надежда, ще дойда след войната", "Благодаря ти войниче" - прекланя се рускато девойчето и извиква заедно с цялия град - "Слава, Украйне!"
607
6
 
12
 
! Отговори
Абе копейкаджии, преди 1 месец
КАК ВЪРВИ СПЕЦОБОСРАЦИЯТА НА ПУТИН, СПЕЦОБОСРАЦИЯТА КАК Е ?
606
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Из листовка-обръщение до жителите на Курска, Воронежка, Ростовска и Белгородска: ще получите възможност за свободно придвижване без визи из цяла Европа и още 80 държави от света, ще ви бъдат повишени пенсиите, ще получите свобода на изразяване и сдружение - всичко това след присъединяване към свободна Украйна. Може да получите новите си паспорти на адрес: Суджа, общински съвет
605
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Путин е казал, че много му е мъчно за Пирожкин и щял в най- скоро време да му иде на гости.
604
4
 
10
 
! Отговори
Бежанци преди 1 месец
Руската граница вече е отворена. Ще има ли бежанска вълна от руснаци в Украйна?
603
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На ЧВК Вагнер им е наредено да НЕ създават обменен фонд. За некъпаните либерасти обяснявам - демек сатър за всички укронацита. Та така... Ама вие си драскайте, драскайте с още повече плам.
602
5
 
13
 
! Отговори
Qwerty преди 1 месец
Пригожин сега се обръща в гроба и си вика: Защо не тръгнах с украйнците по-рано!?
601
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До. 715Да,и си решат хармониките за посрещането на смелите украински войни!
600
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хиляди руснаци са се насочили към Курск, въоръжени до зъби с бели знамена, цветя и борш в буркани. Искат да избягат от руската гнет.
599
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Мръсните" украински ядрени заряди застъпиха на бойно дежурство. Да, да, Украйна вече разполага с т.нар. "мръсни бомби". Там има повече луди глави, отколкото в Рашка и ви гарантирам, че ядрени удари ще бъдат нанесени. Но не където си мислят кoneйките
598
6
 
15
 
! Отговори
заривай Руско блато преди 1 месец
Да свъpшва тази война, че кремълския пcиxoпат обърка целия свят. Така или иначе рyшляците са на път към небитието при крайцера Москва и Пригожин.
597
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
млади руски посрещат с маслинови листа и благовонни масла трият нозете на изморените украински освободители, гледат ги с плам и благоговение и им поднасят хладен таратор, да ги подкрепят в похода им срещу руското зло
596
1
 
3
 
! Отговори
Боцко преди 1 месец
Ще обсъждаш. Ще обсъждаш и хоро ще играеш.
595
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вижте в you tube как руснаците изхвърлят по полетата труповете на убитите си войници! Това е за да не плащат обещетения на убитите, защото законът им казва, че ако няма труп, няма обещетение.
594
6
 
10
 
! Отговори
Границата е Пробита преди 1 месец
Руснаците вече спокойно могат да бягат на Запад - братята украинци разпробиха границата на съветския концлагер. Юруш мили ми руснаци! Вече сте свободни!
593
1
 
2
 
! Отговори
До 712 преди 1 месец
Той е един писател дращи в несвяст стотици коментари. Личи си по стила и глупостите.