България е една от целите на Русия за атака с ядрено оръжие

Това ще се случи при потенциален конфликт с НАТО
13 авг 2024 19:05, Нели Христова
503
България е една от целите на Русия за атака с ядрено оръжие
Снимка: БГНЕС

Русия е подготвила флота си за нанасяне на ракетни удари с ядрен заряд по цели в Европа. Новината съобщава престижното издание Financial Times, като се позовава на секретни документи, с които се е сдобило.

В тях се казва, че Руските военноморски сили са обучени да изстрелват ракети с ядрени бойни глави дълбоко в Европа в случай на потенциален конфликт с НАТО.

Целите в Европа - има такива и в България

Още преди Русия да започне пълномащабната си инвазия в Украйна, офицерите от НАТО са се сдобили с карти на вероятни цели, които руснаците могат да поразят. Някои от тях са доста далеч - западното крайбрежие на Франция и Бароу на Фърнис в западната част на Великобритания.

Картите показват 32 цели в Европа, които са част от иначе стотици потенциални мишени, дори ако не и хиляди. България също е определена като мишена.

Вижда се и как Москва би приложила доктрината си при война в Черно и/или Каспийско море - тук ключовият съюзник на диктатора Владимир Путин е Иран. Също така има набелязани цели в Южна Корея и Япония - ако съюзниците на Москва Китай и Северна Корея се включат в потенциална война.

Документите, цитирани от FT, показват как Русия е предвиждала конфликт със Запада и е планирала поредица от съкрушителни удари срещу Западна Европа. Секретните файлове, съставени между 2008 и 2014 г., включват списък с цели за ракети, които могат да носят както конвенционални бойни глави, така и тактически ядрени оръжия.

Русия е запазила възможността да разполага ядрени оръжия на надводни кораби, което според експерти носи значителни допълнителни рискове от ескалация или инциденти.

Ядрено оръжие от Русия по Европа - какво очаква НАТО?

В документите също се отбелязва, че високата маневреност на военноморските сили позволява на руснаците да нанасят "внезапни и изпреварващи удари и масирани ракетни удари от различни посоки". Разбира се, всичко това са оценки още преди тоталното разгромяване на Руския черноморски флот от страна на Украйна и нищожния военноморски парад в Санкт Петербург, показал дефицитите във флота като цяло.

Ядрените оръжия "обикновено" са предназначени да бъдат използвани "в комбинация с други оръжия" за постигане на целите на Русия, се казва в документите.

FT отбелязва, че те са били предоставени от западни източници. Анализатори, които са ги прегледали, твърдят, че съдържанието им съответства на начина, по който НАТО оценява заплахата от удари с ракети с голям обсег от руския флот и скоростта, с която Москва вероятно ще прибегне до ядрено оръжие.

В публикацията се отбелязва, че картите са направени по-скоро за презентационни цели, отколкото за оперативна употреба. На тях са изобразени 32 цели на НАТО в Европа:

Целите на Балтийския флот са разположени основно в Норвегия и Германия, включително военноморската база в Берген, както и радарни станции и съоръжения на специалните сили;

Очаква се Северният флот да може да удари обекти на отбранителната промишленост - например корабостроителницата за подводници в Бароу на Фърнес в Западна Великобритания.

Бившият служител на НАТО Уилям Албърк, който сега работи в Центъра "Стимсън", заяви, че тази извадка е само малка част от "стотиците, ако не и хиляди цели, картографирани в цяла Европа".

Способността на Русия да нанася удари в цяла Европа означава, че определени обекти на континента ще бъдат изложени на риск, след като руската армия ангажира силите на НАТО в Прибалтика и Полша, твърдят анализатори и бивши военни служители.

"Тяхната концепция за война е тотална война. Те виждат тези неща (тактическите ядрени бойни глави) като потенциално победоносни оръжия. Ще искат да ги използват - и то доста бързо", казва Джефри Люис, професор в Института за международни изследвания "Мидълбъри" в Монтерей.

Тактическите ядрени оръжия имат по-малък обсег и са по-малко разрушителни от големите стратегически оръжия, предназначени за нападение срещу САЩ. Въпреки това те все още могат да освободят значително повече енергия от тези, хвърлени върху Нагасаки и Хирошима през 1945 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


503
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
399
2
 
2
 
! Отговори
фалшименто новина от преди 1 месец
Financial Times
398
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До анонимен 400.В НРБългария имаше ракети СС20 които бяха много и също можеха да имат и ядрени боини глави затова тогава бяхме цел на натовските ракети.А сега заради някакви си 4-5 хиляди джендара в четрите бази чак пък ядрена ракета не е ли смешно.А и тия 20% работещи ракети които нямало да излетят,ако беше така досега голямата и "демократична" сащ щеше да е донесла "демокрация" и в "тоталитарна" Русия.
397
8
 
5
 
! Отговори
Факт преди 1 месец
Вече никой не се хваща на руските бълнувания.
396
1
 
3
 
! Отговори
Пешо Z преди 1 месец
Не разбрахме ,къде са другите цели.България не е стратегическа,цел,ако няма директна атака към Русия.
395
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако падне руска ракета в България, просто ще обесим руските шпиони допуснали това. Така че Радев и Барисав да изчезват към Урал
394
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бъдете по конкретни журналистите. не българия е цел а софия и натовските бази у нас
393
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 425 АнонименРано си се надрусал бе софиискикелеш ! Сигурно си се подготвил за лгтб протеста против закона
392
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това не отговаря на истината. Единствената ракета в близост ще е в устието на Дунав. Има симулация, Русия все пак няма безкрайно ракети и ракетни площадки. Целите са други.
391
1
 
13
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 месец
Хахахаха те точно в България дето нито войска има, нито самолети....пък чак и се докопали до секретни планове. Ей това манипулацията за нищо я нямате. Разчитате, че масата изобщо не се замисля и взима всичко написано за истина. То повечето наистина не влагат мисъл, но далеч не всички са толкова ограничени. Секретните планове дори да допуснем, че са ги изнамерили, вече са нови и пак са секретни и сега не ги знаете......
390
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Съгласна, трябва да се оправят отношенията със съседите, не знам за спасение от България тъй като България сама не може да се оправи. Просто мисля че съвет от хора които нямат интерес от мир не ме интересува. The blind leading the blind.
389
0
 
5
 
! Отговори
Те да преди 1 месец
Се оправят със съседите, после да плашат другите. Да не тряа ние да ходим да ги спасяваме
388
9
 
13
 
! Отговори
така е преди 1 месец
Не България, а краварските бази в България.
387
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хора които не разбират от война и мир няма какво да ни кажат тука. Документи, които не могат да разшифроват, както и намеренията на руснаците и руската федерация. Няма какво да гадаят, ако искат сами да си изкопаят гробовете, нека така да продължават. Няма смисъл от такива, те и за другите са вредни.
386
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Престижното издание Financial Times се позовава на секретни документи и назовава стотиците, ако не и хиляди цели на руското ядрено оръжие в Европа, в България. Къде са картите на стотиците, ако не и хиляди цели на руското ядрено оръжие на територията на Пиндостан? Карти за Пиндостан няма ли?
385
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Изчислихте ли вече де ше думне бомбата ?
384
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
браво, русия скоро няма да съществува, браво
383
6
 
10
 
! Отговори
Юлиян преди 1 месец
Ако успееш да събереш поне два грама акъл от всички "драскачи" с евроатлантическа ориентация напънали се да пишат "коментари" под тази статия,значи си нещо повече от Айнщайн.Ще чакаме да видим дали някой ще се похвали,че е успял.
382
1
 
8
 
! Отговори
Kaлин Cтoянoв преди 1 месец
>>>Пoлициятa, пpokypaтypaтa и cъдa в Koнцлaгep-Бългapия cлyжaт нa Дявoлa, зaтoвa нapoдa тpябвa дa взeмe нeщaтa в CВOИ PЪЦE!!!:>>> tiny.cc/pcttuz >>>Имa 15 000 ПOЛИЦAИ, ПPOKYPOPИ и CЪДИИ МAФИOЗИ зa OТCТPEЛ, дoшлo мy e ВPEМEТO!!!:>>> 350.my/NNa9EuJv >>>3AПЛATИTE нa KYPBИTE oт MBP и ПEДEPACTИTE oт ДAHC (ДC) щe ce Изплaщaт c БPEHEKE!!! >>>Всички зaптиeтa и cвoдници в МОРГИ и КРЕМАТОРИУМИ!!!:>>> tiny.cc/hwczuz
381
1
 
4
 
! Отговори
Деляна Иванова преди 1 месец
>>>Koгaтo и дa пykнe eднo yшeвo пpace, винaги e kъcнo, koлkoтo и дa ce мъчи пpeди тoвa, винaги e нeдocтaтъчнo!!! >>>MBP e Пpecтъпнa Opгaнизaция cъcтoящa ce oт Д0ЛHИ-П0ДЛИ-KYPBИ и ГHYCHИ-CBИHE-БЪЛГAP0YБИЙЦИ!!! >>>ДAHC e Tepopиcтичнa Kлeтka oт KYPBИ и ПEДEPACTИ БЪЛГAPOMPA3CЦИ!!! >>>БГ-ПOЛИЦAЙ=MPЪCHO-БE3POДHO KYЧE-ДЖEЛAT-БЪЛГAPOYБEЦ!!! >>>БOП-aджиятa e Дokaзaн Пpecтъпниk, Myтpa, KOПEЛE Пoдлeжaщo нa OTCTPEЛ!!!
380
1
 
3
 
! Отговори
Гepгaнa Coтиpoвa преди 1 месец
>>>М_Ъ_Р_Ш_А, И3Р0Д, И3МЕТ, У_Т_А_Й_К_А, Б0КЛУК, ГАД, Д_Е_Г_Е_Н_Е_Р_А_Т, П_0_Д_Ч_0_В_Е_К, с една дума П0ЛИЦАЙ!!!:>>> tiny.cc/zxvyuz >>>MА-ФИ-Я, MА-ФИ-Я, MА-ФИ-Я, YYYYYYYYY!!!:>>> tiny.cc/0yvyuz >>>KYPBИTE от ДAНC, KOПEЛДAЦИTЕ от БOП, ДЖEЛAТИТE oт COБТ и ГAВAЗИTE от YБO нa ЧEHГEЛA!!!:>>> tiny.cc/b4dzuz