България е една от целите на Русия за атака с ядрено оръжие

Това ще се случи при потенциален конфликт с НАТО
13 авг 2024 19:05, Нели Христова
503
България е една от целите на Русия за атака с ядрено оръжие
Снимка: БГНЕС

Русия е подготвила флота си за нанасяне на ракетни удари с ядрен заряд по цели в Европа. Новината съобщава престижното издание Financial Times, като се позовава на секретни документи, с които се е сдобило.

В тях се казва, че Руските военноморски сили са обучени да изстрелват ракети с ядрени бойни глави дълбоко в Европа в случай на потенциален конфликт с НАТО.

Целите в Европа - има такива и в България

Още преди Русия да започне пълномащабната си инвазия в Украйна, офицерите от НАТО са се сдобили с карти на вероятни цели, които руснаците могат да поразят. Някои от тях са доста далеч - западното крайбрежие на Франция и Бароу на Фърнис в западната част на Великобритания.

Картите показват 32 цели в Европа, които са част от иначе стотици потенциални мишени, дори ако не и хиляди. България също е определена като мишена.

Вижда се и как Москва би приложила доктрината си при война в Черно и/или Каспийско море - тук ключовият съюзник на диктатора Владимир Путин е Иран. Също така има набелязани цели в Южна Корея и Япония - ако съюзниците на Москва Китай и Северна Корея се включат в потенциална война.

Документите, цитирани от FT, показват как Русия е предвиждала конфликт със Запада и е планирала поредица от съкрушителни удари срещу Западна Европа. Секретните файлове, съставени между 2008 и 2014 г., включват списък с цели за ракети, които могат да носят както конвенционални бойни глави, така и тактически ядрени оръжия.

Русия е запазила възможността да разполага ядрени оръжия на надводни кораби, което според експерти носи значителни допълнителни рискове от ескалация или инциденти.

Ядрено оръжие от Русия по Европа - какво очаква НАТО?

В документите също се отбелязва, че високата маневреност на военноморските сили позволява на руснаците да нанасят "внезапни и изпреварващи удари и масирани ракетни удари от различни посоки". Разбира се, всичко това са оценки още преди тоталното разгромяване на Руския черноморски флот от страна на Украйна и нищожния военноморски парад в Санкт Петербург, показал дефицитите във флота като цяло.

Ядрените оръжия "обикновено" са предназначени да бъдат използвани "в комбинация с други оръжия" за постигане на целите на Русия, се казва в документите.

FT отбелязва, че те са били предоставени от западни източници. Анализатори, които са ги прегледали, твърдят, че съдържанието им съответства на начина, по който НАТО оценява заплахата от удари с ракети с голям обсег от руския флот и скоростта, с която Москва вероятно ще прибегне до ядрено оръжие.

В публикацията се отбелязва, че картите са направени по-скоро за презентационни цели, отколкото за оперативна употреба. На тях са изобразени 32 цели на НАТО в Европа:

Целите на Балтийския флот са разположени основно в Норвегия и Германия, включително военноморската база в Берген, както и радарни станции и съоръжения на специалните сили;

Очаква се Северният флот да може да удари обекти на отбранителната промишленост - например корабостроителницата за подводници в Бароу на Фърнес в Западна Великобритания.

Бившият служител на НАТО Уилям Албърк, който сега работи в Центъра "Стимсън", заяви, че тази извадка е само малка част от "стотиците, ако не и хиляди цели, картографирани в цяла Европа".

Способността на Русия да нанася удари в цяла Европа означава, че определени обекти на континента ще бъдат изложени на риск, след като руската армия ангажира силите на НАТО в Прибалтика и Полша, твърдят анализатори и бивши военни служители.

"Тяхната концепция за война е тотална война. Те виждат тези неща (тактическите ядрени бойни глави) като потенциално победоносни оръжия. Ще искат да ги използват - и то доста бързо", казва Джефри Люис, професор в Института за международни изследвания "Мидълбъри" в Монтерей.

Тактическите ядрени оръжия имат по-малък обсег и са по-малко разрушителни от големите стратегически оръжия, предназначени за нападение срещу САЩ. Въпреки това те все още могат да освободят значително повече енергия от тези, хвърлени върху Нагасаки и Хирошима през 1945 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


503
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
379
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
бай гaнчo изненадан, ако българите не могат да се очистят от бoклyцитe си, а ги избират в псевдопарламент, това е закономерно.
378
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
бай г*а*н*чо изненадан, ако българите не могат да се очистят от *** си, а ги избират в псевдопарламент, това е закономерно.
377
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
бай *** изненадан, ако българите не могат да се очистят от *** си, а ги избират в псевдопарламент, това е закономерно.
376
9
 
8
 
! Отговори
Каскетя преди 1 месец
"братушките" винаги са ни мислили доброто! Техните хуманни бомбачки ще убиват само фашистите, така че наще русо фи_ли_стици магат да са спокойни...пък ако случайно някой умре др0гара Пу ще изпрати нова лада на жена му!
375
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
след 140 дни КРАЙ НА ПАРИТЕ ОТ ЕВРОПА ЗА РУСИЯ !!! НЯМА ПАРИ, КРАЙ НА ВОЙНАТА !!! БЕДЕН КРЕМЪЛ, ХУМАННА РУСИЯ !!!
374
3
 
6
 
! Отговори
акуд преди 1 месец
:) :) :) да ми уцели патката, ако може :) :)
373
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Има опасност руските ядрени ракети да унищожат проруските медии в България . Може да ударят и проруските партии. Не може така да се стреля като луд с картечница.
372
2
 
7
 
! Отговори
след 140 дни КРАЙ преди 1 месец
НА ПАРИТЕ ОТ ЕВРОПА ЗА РУСИЯ !!!
371
3
 
4
 
! Отговори
Ами Китай ? преди 1 месец
КРАЙ НА ТЪРГОВИЯТА със САЩ и ЕВРОПА ??? НА БЕДНИТЕ в ИНДИЯ, БРАЗИЛИЯ и ЮАР ли ЩЕ ПРОДАВАТ автомобили и други стоки ??? Китай ФАЛИРА в 2 МЕСЕЦА и БУНТ в 4 МЕСЕЦА !!! КАКВИ ЯДРЕНИтикви СЪНУВА ТАЯ МАРУЛА ?????????????????? Китай ще бомбардира Москва преди НАТО !!! БРИКС, БРИКС, АМА ОЦЕЛЯВАНЕТО НА татко СИ е НА ПЪРВО МЯСТО !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
370
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А кога не е била цел? :) Преди беше цел на американските ракети, сега на руските. Разликата е, че руските имат едва 20% шанс да излетят. Русия ще бъде унищожена така или иначе, това е съвсем ясно вече.
369
6
 
17
 
! Отговори
ПРАВ БЕШЕ РЕЙГЪН: преди 1 месец
РУСИЯ Е ЕДНА ПРЕСТЪПНА ИМПЕРИЯ, ИМПЕРИЯ НА ЗЛОТО!
368
13
 
3
 
! Отговори
Мда преди 1 месец
На есен ще гласувам за вьзражданеНяма как заради американските бази да станем цел
367
4
 
8
 
! Отговори
Всъщност... преди 1 месец
България беше и една от целите за атака с ядрено оръжие на САЩ и НАТО и не беше кой знае какъв проблем. Какъв е тоя третополов драматизъм сега? Какво очаквате? Да се разплачем ли ?
366
4
 
2
 
! Отговори
Neli преди 1 месец
Statiq e propaganda
365
0
 
5
 
! Отговори
ами Китай ? преди 1 месец
КРАЙ НА ТЪРГОВИЯТА със САЩ и ЕВРОПА !!! НА БЕДНИТЕ в ИНДИЯ, БРАЗИЛИЯ и ЮАР ли ЩЕ ПРОДАВАТ автомобили и други стоки ??????? Китай ФАЛИРА в 2 МЕСЕЦА и БУНТ в 4 МЕСЕЦА !!! КАКВИ ЯДРЕНИтикви СЪНУВА ТАЯ МАРУЛА ?????????????????? Китай ще бомбардира Москва преди НАТО !!! БРИКС, БРИКС, АМА ОЦЕЛЯВАНЕТО НА татко СИ е НА ПЪРВО МЯСТО !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
364
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
България може да бъде цел на Русия ако в американските бази тук има оръжие кое застрашава Русия. Ако има атаки ще са там. Иначе нашата армия в това състояние в което се намира няма как да бъде каквато и да било заплаха.
363
0
 
1
 
! Отговори
ами Китай ? преди 1 месец
КРАЙ НА ТЪРГОВИЯТА със САЩ и ЕВРОПА !!! НА БЕДНИТЕ в ИНДИЯ, БРАЗИЛИЯ и ЮАР ли ЩЕ ПРОДАВАТ автомобили и други стоки ??????? Китай ФАЛИРА в 2 МЕСЕЦА и БУНТ в 4 МЕСЕЦА !!! КАКВИ ЯДРЕНИтикви СЪНУВА ТАЯ МАРУЛА ??????????????????
362
0
 
1
 
! Отговори
ами Китай ?????????? преди 1 месец
КРАЙ НА ТЪРГОВИЯТА със САЩ и ЕВРОПА !!! НА БЕДНИТЕ в ИНДИЯ, БРАЗИЛИЯ и ЮАР ли ЩЕ ПРОДАВАТ автомобили и други стоки ??????? Китай ФАЛИРА в 2 МЕСЕЦА и БУНТ в 4 МЕСЕЦА !!! КАКВИ ЯДРЕНИтикви СЪНУВА ТАЯ МАРУЛА ??????????????????
361
1
 
5
 
! Отговори
Много ясно! преди 1 месец
Само да усети ,че работите отиват на война със нато бате Путин е тръгнал на изпреварващ удар --ако стане ,стане ! Той знае че за него и сие няма да има живот ще опита да завлече колкото се може хора със себе си ! във момента използва ядрения шантаж който естествено плаши демокрациите понеже там няма луди хората са наясно изнаят че лошото трябва да се избягва до последно ,Но стар диктатор във края на дните си е опасно чудо готово да убива наред само да може...
360
1
 
7
 
! Отговори
бомбата ще пожали преди 1 месец
партии като Възраждане, Преяждане и т. н. !!! ПУТИНОФИЛИ, ПРЕЯЖДАЙТЕ СПОКОЙНО !!!!!