Ще се превърне ли Курск в разменна монета при преговори между Украйна и Русия?

За първи път чуждестранна армия е на руска земя от Втората световна
13 авг 2024 21:35, Анисия Иванова
172
Ще се превърне ли Курск в разменна монета при преговори между Украйна и Русия?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Отне известно време да станат ясни подробности около нахлуването на Украйна в руската Курска област. Нямаше официално потвърждение от Киев, но там намекнаха за него. Какво знаем? Какво казват военните? Колко значимо е това?

Коментар на Том Халпин пред Bloomberg.

Може да се каже, че имаше голям шок в Кремъл при това развитие на събитията във войната. Трябва да припомним, че това е първият път, когато чуждестранна армия е на руска земя от Втората световна война насам, коментира Том Маккензи от Bloomberg.

Президентът Владимир Путин изглеждаше доста мрачен, когато получаваше доклади от военните миналата седмица и началникът на генералния щаб го уверяваше, че вече се справят с това.

Със сигурност Русия бърза да пренасочи подкрепления – танкове, артилерия и войници – за да се опита да удържи фронта и да отблъсне нахлуването на Украйна. Засега не са успели и има доказателства, че Украйна се опитва да увеличи присъствието си на руска територия.

Изглежда като високо рисков ход от страна на Украйна. Има ли яснота за това какви са целите им?

За момента не разкриват много. Има всякакви теории. Една от тях е, че те просто се опитват да отклонят натиска от фронта на изток, като принуждават Русия да премести резерви и ресурси обратно на собствената си територия, за да се противопостави на това нахлуване.

Има други теории, в които се предполага, че те се опитват да завладеят територия, за да я използват като разменна монета по-нататък срещу Русия. Както знаете, Русия е окупирала част от Украйна. А това може да е оказване на натиск върху Русия, като се прати войната при руснаците.

Десетки хиляди руснаци са избягали от бойните действия. Руските държавни медии се опитват да омаловажат това нахлуване като се подчертава колко помощ получават хората, които бягат от домовете си. Това не са картини, които руснаците очакват да видят за собствената си страна.

Това е укрепване на морала за Украйна и психологически удар за Русия.

Това е по темата за нахлуването. Има много много неща, свързани с Украйна в този конфликт. Едно от тях е атомната електроцентрала в Запорожие, която беше център на вниманието миналата година. Имаше много страх, глобални опасения за бъдещето или за рисковете около тази атомна електроцентрала, която е окупирана от руснаците.

Сега Украйна твърди, че в АЕЦ Запорожие е започнал пожар. Има ли риск от радиация? Какво знаем за ставащото там?

Това е най-голямата атомна електроцентрала в Европа. Международната агенция по атомна енергия иска да получи достъп, за да може да провери какъв е източникът на пожара и каквито и да е последици.

Те заявяват, че "за момента няма следи от повишено ниво на радиационен риск", но има дискусии относно какво е предизвикало пожара. Има сведения, според които става дума за атака с дрон и от Международната агенция по атомна енергия са много притеснени, за да не се превърне тази атомна електроцентрала в място на боеве. Те искат да знаят какво е причинило това и какви са щетите.

Интервюто може да гледате на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
0
 
7
 
! Отговори
Мда преди 1 месец
От един ден "правилните медии" се надпреварват да ни заливат с глупости какво 404 щяла да прави с Курска област...Да оставим настрана, че 404 няма никаква Курска област в състава си.Как ще разменяш нещо, което нямаш??!Кокаинът не прощава!
127
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И Хитлер се опита да навлезе в Курска област, но бе разбит именно при КУРСК - най-голямата танкова битка в историята.
126
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма как да е разменна монета. Зеления хвърли поредните млади момчета, за да бъдат избити. Нямат снабдяване, авиация и ....Цялата работа е безумна.
125
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бандеровците ще си платят прескъпо тази дързост.
124
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
много ви е фалшива проукро информацията! Вижте какво става в курск с укрите и тогава пишете вашитеглупости
123
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тия дето са влезли в Курска област, ще излязат в чували, а Покрайна ще загуби още територии.
122
4
 
7
 
! Отговори
Какие героями преди 1 месец
Вчера ycpauнскu войници са разстреляли 103 годишна баба и са са се снимали стъпили върху трупа й
121
13
 
4
 
! Отговори
защото преди 1 месец
Защото Путин отдавна се чуди как да спре войната, която се оказа пълен провал, но да стане така, че да не изглежда толкова жалък. И сега това даже му идва дюшеш - да сяда и да подписва мирния договор и да се пръждосва от Украйна, уж защитавайки и връщайки на мАсква завладяните от украинците райони. То е ясно, че блатните нямат топки да го съдят, но поне тези след него много ще се замислят дали някога даже да си помислят да си врат гагата в чужди територии.
120
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това нахлуване в курска област може и да е било добро решение, историята ще покаже. Въпросът е ще преговарят ли руснаците ако има чужди войски на тяхна територия или първо ще зачистят проникналите и после ще преговарят(евентуално). И защо украинците си мислят че руснаците са по-мекушави от тях и веднага ще клекнат за преговори след едно такова нахлуване.
119
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 123 Изтласкване по руска информация не върви, върви прочистване. Ако ще питаш за разликата - при първото техника и хора се спасяват обратно в Украйна, при второто всичко се ликвидира. С тия инфантилни подмятания върви ли това, върви ли онова не създаваш никак добро впечатление. Добре че оставаш анонимен.
118
2
 
12
 
! Отговори
Информационна война преди 1 месец
Срещу Русия.
117
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Едно не мога да разбера когато украинците окупираха 5 секс в Русия това се представя като голям стратегически успех ,а когато руснаците направят същото то е представено като незначително постижение с много жертви ...на всички е ясно,че тези украинци които са изпратени в Русия те няма да се върнат живи освен ако не избягат веднага в Украйна и този път няма да има милост....
116
3
 
19
 
! Отговори
Никола Стефанов преди 1 месец
Курск беше и все още е капан за укрите. Още преди два месеца руснаците започнаха да изтеглят наборници и да ги заменят с волнонаемни, също и да разминират част от границата, с една единствена цел - да предоставят силно примамлива мишена, която да изглежда слабо защитена - Курската АЕЦ. Укрите хлътнаха и с двата крака и за една седмица ЗАГУБИХА голяма част от останалите им елитни сили и поне половината от техниката, предоставена им от запада.
115
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Курск вече е изчистен от фашисти, каква разменна монета?
114
34
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Меморандум в завладените Руски територии, а после Русия плаща за всичко което разруши като победена страна- Рашките да поемат задължението да си приберат над 20 000 000 руснаци от Европа обратно защото висят на гърба на работещите европейци и да се затворят границите за руските убийци- съжалявам ама вие си избирахте Путин и сега ще носите печата- народ от убийци!
113
4
 
25
 
! Отговори
Закривай окрайна! преди 1 месец
Вън НАГЛИТЕ окраинци!
112
24
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Русофилчета, върви ли изтласкването? Или за сега само ви го натласкват отзад. Голямо нещастие се случи на русофилството, тъкмо щяха са превземат Киев и украинците така им го натласкаха че свят им се зави. Болката не е голяма защото халлките на русофилите са свикнали на разтежение, но срама, срама е огромен.
111
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Разменната монета при едни бъдещи преговори от вчера си има име. Пиндостан стартира свалянето на Просрочения и възхода на Арсен Аваков за президент на Украйна.
110
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Организаторите на терористичното нападение си мечтаеха да превърнат Курск в разменна монета при едни бъдещи преговори. Не им се отвори парашута.
109
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Украинците да хващат подвижни избирателни кутии и да тръгват на допитване- Дали Курск да остане владение на Украйна, а после да продължат навътре в Русия!