Ще се превърне ли Курск в разменна монета при преговори между Украйна и Русия?

За първи път чуждестранна армия е на руска земя от Втората световна
13 авг 2024 21:35, Анисия Иванова
172
Ще се превърне ли Курск в разменна монета при преговори между Украйна и Русия?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Отне известно време да станат ясни подробности около нахлуването на Украйна в руската Курска област. Нямаше официално потвърждение от Киев, но там намекнаха за него. Какво знаем? Какво казват военните? Колко значимо е това?

Коментар на Том Халпин пред Bloomberg.

Може да се каже, че имаше голям шок в Кремъл при това развитие на събитията във войната. Трябва да припомним, че това е първият път, когато чуждестранна армия е на руска земя от Втората световна война насам, коментира Том Маккензи от Bloomberg.

Президентът Владимир Путин изглеждаше доста мрачен, когато получаваше доклади от военните миналата седмица и началникът на генералния щаб го уверяваше, че вече се справят с това.

Със сигурност Русия бърза да пренасочи подкрепления – танкове, артилерия и войници – за да се опита да удържи фронта и да отблъсне нахлуването на Украйна. Засега не са успели и има доказателства, че Украйна се опитва да увеличи присъствието си на руска територия.

Изглежда като високо рисков ход от страна на Украйна. Има ли яснота за това какви са целите им?

За момента не разкриват много. Има всякакви теории. Една от тях е, че те просто се опитват да отклонят натиска от фронта на изток, като принуждават Русия да премести резерви и ресурси обратно на собствената си територия, за да се противопостави на това нахлуване.

Има други теории, в които се предполага, че те се опитват да завладеят територия, за да я използват като разменна монета по-нататък срещу Русия. Както знаете, Русия е окупирала част от Украйна. А това може да е оказване на натиск върху Русия, като се прати войната при руснаците.

Десетки хиляди руснаци са избягали от бойните действия. Руските държавни медии се опитват да омаловажат това нахлуване като се подчертава колко помощ получават хората, които бягат от домовете си. Това не са картини, които руснаците очакват да видят за собствената си страна.

Това е укрепване на морала за Украйна и психологически удар за Русия.

Това е по темата за нахлуването. Има много много неща, свързани с Украйна в този конфликт. Едно от тях е атомната електроцентрала в Запорожие, която беше център на вниманието миналата година. Имаше много страх, глобални опасения за бъдещето или за рисковете около тази атомна електроцентрала, която е окупирана от руснаците.

Сега Украйна твърди, че в АЕЦ Запорожие е започнал пожар. Има ли риск от радиация? Какво знаем за ставащото там?

Това е най-голямата атомна електроцентрала в Европа. Международната агенция по атомна енергия иска да получи достъп, за да може да провери какъв е източникът на пожара и каквито и да е последици.

Те заявяват, че "за момента няма следи от повишено ниво на радиационен риск", но има дискусии относно какво е предизвикало пожара. Има сведения, според които става дума за атака с дрон и от Международната агенция по атомна енергия са много притеснени, за да не се превърне тази атомна електроцентрала в място на боеве. Те искат да знаят какво е причинило това и какви са щетите.

Интервюто може да гледате на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ми той курск кога е падал под Украйна, лъжеевропейчета? Ей тия герберчета. Много лъжете бе!
87
6
 
8
 
! Отговори
Хахаха преди 1 месец
А дали Курск въобще е превзет? Между Курск и куртска област има разлика.
86
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Прохоровка
85
10
 
11
 
! Отговори
Тактик преди 1 месец
Такава беше и сополивата "тактика" да загубят целия соцлагер, защото това била топ секретна тактика на КГБ. Видяхме им тактиката - тотален провал. И ДНЕС същата песен на нов глас. Мачкайте руснята, смели украински бойци.
84
6
 
6
 
! Отговори
по Ю ТЮБ преди 1 месец
ЕДНА РУСКА МАМАША ПИЩЕШЕ НА УЛИЦАТА : ИДВАТ ДА НИ ПОУКРАИНЧАТ ! А ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА НИ САМО ЛЪЖИ ! ВСИЧКО ВЪРВЯЛО ПО ПЛАН ! ПО КОЙ ТОЧНО ?????
83
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма да има помен от украински войници в Курск до преговорите. Украинците направиха ПиАр акция заплатена с много жертви и техника. Ясно е, че целта на Зеленски е да проси пари, като имитира дейност, играта на САЩ е демократите да отбележат червена точка. Единствените губещи са ВСУ с 10 000 трупа и 300 машини в края на офанзивата. На чужда територия няма как да се окопаят като са атакувани постоянно, на открито нямат предимството на собствената територия и изгражданите дълго отбранителни линии.
82
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
БРАВО ЗАПОРОЖЦИ ! ОТНОВО СЕ ВЪРНАХТЕ В РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ ! В МОСКВА ВИ ЧАКАТ С ХЛЯБ И СОЛ !
81
4
 
6
 
! Отговори
До 84 преди 1 месец
Точно това става в момента.
80
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Украинците до седмица ще са утроили зоната си в рашия
79
2
 
9
 
! Отговори
Мечо Пух преди 1 месец
Приключва, като обосран вълк. Нищо лично към вълците.
78
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Бидон с деменция трябва да си по зле от Байдън ментално за да вярваш на руските фукльвци че са направили нещо повече от това да бягат и да се предават в Курск.
77
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Руснаците скоро отново ще са без танкове, само че този път проблема им е че американците няма да им дадат.
76
10
 
9
 
! Отговори
Бухал преди 1 месец
Руснаците не само не се записват в губещата путинска армия, а се крият из шубраците да не ги докопат и изстрелят на фронта като пушечно месо.
75
8
 
9
 
! Отговори
Както и да се преди 1 месец
напъвате, друзя, Матушката ви отива на майнатаси.
74
11
 
5
 
! Отговори
Айляк преди 1 месец
Рашките са допуснали бандерите да нахлуят в Русия. А не бандерите са изненадали или надхитрили рашките. Мотивите? Повече доброволци се записват в руската армия, щото врагът стъпи в матушката, разтягане на бандер армито, които не знаят да се бранят ли или да навлизат още в Русия, развързване ръцете на Путин, изчакване изборите до ноември във ФАЩ и т.н...Или накратко - руският класически капан щракна. Разменната монета е единствено в болните глави на западняците...
73
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Путин на заседанието в.Кремъл през цялото време стенел оплаквайки се от адски болки от първите три букви на Курск забили се в мекия путински заддник.
72
10
 
7
 
! Отговори
Сеирджия ! преди 1 месец
Руснетата да не ползват външни тоалетни с дупка, че както пушат, от алкохолните изпарения на мaтерияла може да се изстрелят при врага и да ядат курск!
71
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не четете само българсакат преса и не гледайте само нашите медии. Информирайте се и от чуждите и тогава преценете на какво да вярвате. Телеграм е пълен с видеа.Личат истиниските и тези, които са направени с цел заблуда и пропаганда.
70
6
 
9
 
! Отговори
До 69 преди 1 месец
Аха, а досега не беше мрачен като бомбеше училища, детски градини и площадки, а сега се смрачи, щото му се пече яйце на дъто.
69
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Те вече почти нямат танкове рашите, много умна тактика на украинците първо да им разбият танковете и ръждясалата саветска техника и след това да нахлуят в рашия.