Ще се превърне ли Курск в разменна монета при преговори между Украйна и Русия?

За първи път чуждестранна армия е на руска земя от Втората световна
13 авг 2024 21:35, Анисия Иванова
172
Ще се превърне ли Курск в разменна монета при преговори между Украйна и Русия?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Отне известно време да станат ясни подробности около нахлуването на Украйна в руската Курска област. Нямаше официално потвърждение от Киев, но там намекнаха за него. Какво знаем? Какво казват военните? Колко значимо е това?

Коментар на Том Халпин пред Bloomberg.

Може да се каже, че имаше голям шок в Кремъл при това развитие на събитията във войната. Трябва да припомним, че това е първият път, когато чуждестранна армия е на руска земя от Втората световна война насам, коментира Том Маккензи от Bloomberg.

Президентът Владимир Путин изглеждаше доста мрачен, когато получаваше доклади от военните миналата седмица и началникът на генералния щаб го уверяваше, че вече се справят с това.

Със сигурност Русия бърза да пренасочи подкрепления – танкове, артилерия и войници – за да се опита да удържи фронта и да отблъсне нахлуването на Украйна. Засега не са успели и има доказателства, че Украйна се опитва да увеличи присъствието си на руска територия.

Изглежда като високо рисков ход от страна на Украйна. Има ли яснота за това какви са целите им?

За момента не разкриват много. Има всякакви теории. Една от тях е, че те просто се опитват да отклонят натиска от фронта на изток, като принуждават Русия да премести резерви и ресурси обратно на собствената си територия, за да се противопостави на това нахлуване.

Има други теории, в които се предполага, че те се опитват да завладеят територия, за да я използват като разменна монета по-нататък срещу Русия. Както знаете, Русия е окупирала част от Украйна. А това може да е оказване на натиск върху Русия, като се прати войната при руснаците.

Десетки хиляди руснаци са избягали от бойните действия. Руските държавни медии се опитват да омаловажат това нахлуване като се подчертава колко помощ получават хората, които бягат от домовете си. Това не са картини, които руснаците очакват да видят за собствената си страна.

Това е укрепване на морала за Украйна и психологически удар за Русия.

Това е по темата за нахлуването. Има много много неща, свързани с Украйна в този конфликт. Едно от тях е атомната електроцентрала в Запорожие, която беше център на вниманието миналата година. Имаше много страх, глобални опасения за бъдещето или за рисковете около тази атомна електроцентрала, която е окупирана от руснаците.

Сега Украйна твърди, че в АЕЦ Запорожие е започнал пожар. Има ли риск от радиация? Какво знаем за ставащото там?

Това е най-голямата атомна електроцентрала в Европа. Международната агенция по атомна енергия иска да получи достъп, за да може да провери какъв е източникът на пожара и каквито и да е последици.

Те заявяват, че "за момента няма следи от повишено ниво на радиационен риск", но има дискусии относно какво е предизвикало пожара. Има сведения, според които става дума за атака с дрон и от Международната агенция по атомна енергия са много притеснени, за да не се превърне тази атомна електроцентрала в място на боеве. Те искат да знаят какво е причинило това и какви са щетите.

Интервюто може да гледате на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
9
 
8
 
! Отговори
До 66 преди 1 месец
Защото сме европейци, а не ошашавени азиатски монголоиди. Това да не ви е СеСеСеРейска преса. Даже много са ви отпуснали.
67
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 58 Сеирджия! Путин е Мрачен,защото разбира,че трябва да бъдат Избито доста Украинци,дръзнали да да в Русия!!! Нищо друго!!!-:)
66
6
 
6
 
! Отговори
Заграждат преди 1 месец
кенефите на двора, че да не ги гърмят от респект към акащите рассияне.
65
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да, разменна монета! Укрите дават трибуквения Курск срещу Крим!
64
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЗАЩО ТОЛЕРИРАТЕ САМО РУСОФОБИТЕ, ТАКА НАРЕЧЕНИ КОЗЯЦИ
63
7
 
7
 
! Отговори
до 60 преди 1 месец
Кво да заграждат тя зоната се увеличава постоянно.
62
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Русофиле, дедо ви Иван гушна букета.
61
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
СЛЕД 3 ДЕНА КУРСКА ОБЛАСТ ОТМНОВО СИ Е РУСКА ,А УКРИТЕ ДА МИСЛЯТ ЗА ОДЕСА КИЕВ И ХАРКОВ
60
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 54 С Русия е свършено. Украинците одраха миризливата кожа на руската мечка. Украйна направи от руската мечка безобидно плюшено мече.
59
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Заграждат се от всички страни украинците които са нахлули и се стреля на месо.
58
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще ще ... някой друг път обаче.
57
7
 
5
 
! Отговори
Сеирджия ! преди 1 месец
Защо путин е мрачен? Изгуби ли вярата в победе? Трябва да пазят старчето от следващите новини, ако искат да го имат и да му гаворят харошими неща! Примерно как русками героями громят бегащите укри! Господ е Украинец!
56
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нахлуването е изгенадп, защото никой не е очаквал подобна глупост и безумие.
55
3
 
8
 
! Отговори
Само да вметна преди 1 месец
В Българските " медии електронни", има много" статии", които Можеш само да " прочетеш", но Не и да коментираш!!!-:) Е така не става уви!! Да хвърлиш " измислена плюнка", и да Няма кой да ти " отговори", си е Чиста Пропаганда!!!-:))) И нищо Друго!!!Трябва да можем да " отговорим"!! Но Не!!-:(
54
5
 
12
 
! Отговори
укровермахта преди 1 месец
3, 5 дни няма значение, важното е че укрие настъпиха мотиката за сетен път, тук не става въпрос за колко време, а крайният резултат, които ще е плачевен за американските пудели, въоръжи се с търпение и гледай.
53
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Надежди! В Курск Украйна вече яде пердах. Не само настъплението, а от днес и отстъплението й е проблемно. Много украински мъже получават one way ticket.
52
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като свършат количките за картофи, путин ще изнася ранените с детски тротонетки.
51
7
 
5
 
! Отговори
До укровермахта преди 1 месец
Да украинците яко виговкараха и май не можете да го извадите.
50
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До укровермахтаТова нахлуване е базирано на елемента на изненадата.Никой не очаква, че ще нахлуят и те ханхлуват и им се получава по простата причина че няма армия на границата.
49
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Блядистанците нали сравняват Зеленски с Наполеон и Хитлер??? Е, значи би трябвало рано или късно укрите да стигнат и до Масквъ!