Въпреки битките в Курския регион: Украйна и Русия ще транзитират газ

Трансграничният пункт Суджа на "Газпром" е под контрола на украинските войски
13 авг 2024 17:30, Анисия Иванова
65
Въпреки битките в Курския регион: Украйна и Русия ще транзитират газ
Снимка: БГНЕС/EPA

Русия и Украйна възнамеряват да продължат да транспортират газ по тръбопроводи към Европа, въпреки че битките продължават близо до ключов трансграничен транзитен пункт за горивото.

И двете страни нямат намерение да спират потоците през газосборната станция Суджа в Курския регион на Русия, казаха хора, запознати с въпроса, пожелали анонимност поради чувствителността на информацията.

Най-голямото нахлуване на Украйна в руска територия, откакто Кремъл започна инвазията през 2022 г., тласна европейските цени на газа до най-високото ниво тази година на фона на опасенията, че доставките ще бъдат прекъснати. И все пак и двете страни имат финансов стимул да поддържат потока на гориво. За Киев транзитът на газ осигурява решаващи средства за неговата разкъсана от война икономика — възлизащи на около 1 милиард долара през 2021 г. — докато Европа остава един от най-големите клиенти на Русия за тръбопроводен газ.

Украйна желае да бъде възприемана като надежден партньор на Европа с надеждата, че търговците от региона ще използват повече нейните огромни газови хранилища. И има добра причина да защитава инфраструктурата, тъй като неизползваните тръбопроводи могат да станат мишени на военни атаки или да се нуждаят от скъпи ремонти, ако не бъдат използвани.

И все пак всяка случайна повреда на ключова инфраструктура в газодобиващата станция може да спре доставките. Трансграничният пункт е под контрола на украинските войски след нахлуването, според източници на Bloomberg.

Руският доставчик "Газпром" не отговори веднага на исканията за коментар. Министерството на енергетиката на Украйна отказа коментар.

„Ние възнамеряваме да продължим да предоставяме услуги за транспортиране на газ в рамките на споразумението“, се казва в изявление на украинската "Нафтогаз", имайки предвид сделка за транзит на газ, която изтича през декември.

Докато по-голямата част от Европа търси алтернативи на руския тръбопроводен газ след нахлуването в Украйна, държави като Австрия, Словакия и Молдова продължават да внасят доставки от "Газпром" през Украйна.

"Газпром" продължава да изпраща газ до точката Суджа, като дневните потоци са стабилни в диапазона от 37 милиона кубически метра до почти 40 милиона кубически метра.

Целият материал на сайта на  Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сега и русофилите и русофобите трябва да разберат - всичко е бизнес. Войната е заради едни литиеви залежи в Донбас. И газ. Честито на УФСИте. Докато не изметем, китайци, американци и руснаци - мир НЯМА да има. Мислете, европейски граждани!
12
6
 
6
 
! Отговори
Koko преди 1 месец
Те че ще транспортират ще транспортират. Въпроса е накъде ще се движи газа и накъде паричния поток за напред. Оркове обасрались немножка
11
4
 
3
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 месец
До Анонимен изтича ти кръщелното, бако. некой требва да ти обясни как работят тия инсталации, що си мислиш че да прекарваш газ е като да крадеш вода от общото мазе.
10
2
 
1
 
! Отговори
Хюрдо Караджата преди 1 месец
"и ши3имби се люто разлюти, и два три реда в конзола написа" хахахахах боже кво читалище сигурно сте изтрили 100 коментара само в тая статия
9
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А Газпром, знае ли? Защото договора за тразнит през У изтича в края на тази година и не е подновен (и на този етап няма и да бъде). Който има желание да се разрови да потърси, кой държи транзита на газ в У...
8
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Важен е келепира
7
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Копейковци, иначе казано парите са си пари, а? ХАХАХАХ
6
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До АнонимеН "ЕДНИТЕ ЗА ПАРИ ОТ ЕС , ЧЕ СА..." --- ако искаш да кажеш, че есср са зле - да зле са, но никой не е заставил есср на сила да купува газ от лошите рашки! А дали ще минава този газ през осссраина или през долно у..но няма значение.. все ще е руски и все Русия ще си получава парите. В случая хохалите няма да посмеят да го спрат, че и те взимат %, а са задлъжнели за поне 10 поколения напред
5
2
 
21
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 месец
Войната си е война, долара си е долар :)))
4
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 3 ... щом се плаща.. ще праща..
3
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Газпром" продължава да изпраща газ до точката Суджа, като дневните потоци са стабилни" - а къде ще иде, че няма да праща :)
2
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сори Майкъл, бизнес из бизнес
1
2
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 месец
ЕДНИТЕ ЗА ПАРИ ОТ ЕС , ЧЕ СА ДОСТА ЗЛЕ! А ДРУГИТЕ ЗА ДА СЕ МАЗНЯТ НА ЕС ДА ИМ ДАДЕ ПАРИ :D