Киев обяви, че създава буферна зона в руската Курска област

Планира коридори за евакуация към Русия и към Украйна
15 авг 2024 08:23, Елка Василева
797
Киев обяви, че създава буферна зона в руската Курска област
Снимка: архив, БГНЕС

Високопоставени представители на Киев обявиха, че Украйна създава "буферна зона" в руската Курска област и планира да организира доставяне на хуманитарна помощ и отваряне на коридори за евакуация на мирни жители в двете направления - и към Русия, и към Украйна, предаде Ройтерс.

Още по темата
Президентът на Украйна Володимир Зеленски се срещна с висши длъжностни лица, за да обсъдят хуманитарната ситуация и евентуалното установяване на военна администрация на териториите, завладени от украинските части при трансграничното им настъпление, започнало на 6 август.

"Нашият военен план е... да отворим хуманитарни коридори за евакуация на мирни жители и по посока Русия, и по посока Украйна", написа вицепремиерът Ирина Верешчук в приложението "Телеграм".

Киев планира да уреди достъп на международни хуманитарни организации, сред които най-вероятно ще влязат Международният комитет на Червения кръст и ООН, заявиха представители.

"В "буферната зона" ще бъдат осигурени храна, лекарства и други неща, необходими за мирното население", заяви омбудсманът на Украйна Дмитро Лубинец в "Телеграм". Той добави, че "е участвал в заседание с украинския президент Володимир Зеленски, по време на което са били обсъдени стабилизиращи мерки в Курска област", информира Укринформ.

Омбудсманът каза, че докато упражнява правото си на самоотбрана по силата на Чл. 51 от Хартата на ООН, Украйна има право не само да се защити, но и да се съобрази с всички международни конвенции и изисквания на международното хуманитарно право. "За нуждите на самозащитата нашите военни създадоха "буферна (санитарна) зона" в Курска област", написа в "Телеграм" Лубинец, цитиран от Укринформ.

Зеленски заяви, че украинските сили "спазват стриктно" международните конвенции и хуманитарното право.

"Безопасност, хуманитарна помощ, установяване на военна администрация, ако е необходимо", написа държавният глава в приложението "Телеграм", публикувайки видео от заседанието си с високопоставени представители на Киев.

Украйна каза вчера, че нейното трансгранично настъпление е достигнало до два километра навътре в руската Курска област от началото на деня и че войските са изтласкали окончателно силите на Москва от пограничния руски град Суджа.

Месеци наред руските сили обстрелват пограничните украински области от близки до тях свои територии, включително и от Курска област, припомня Ройтерс.

"Създаването на буферна зона в Курска област е стъпка, която има за цел да защити нашите погранични населени места от всекидневни вражески атаки", написа министърът на вътрешните работи Игор Клименко в "Телеграм".

Руският президент Владимир Путин използва същата терминология по отношения на новия фронт, открит от руските сили в североизточната украинска Харковска област през май тази година, посочва Ройтерс.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


797
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
520
13
 
9
 
! Отговори
Хахаха преди 1 месец
Русията минус 4 летища за една нощ.
519
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 592 - 2000 души са 8 непълни роти, а ти (правилно) описваш 8 бригади! Един батальон е 3-4 роти, 1 бригата - 3 батаьона. Отначало се считаше, че са влезли към 20,000 души, после, на 3-ия ден, стана ясно, че са към 12,000 именно щото са непълни военните подразделения. Имат и към 200 танка и бробирани башини. Т.е. имаха.... В поседните 2 дена имат 2,000 убити личен състав и 60-70 бронемашини утрепани
518
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Заловените украинци нахлули в Русия трябва да бъдат съдени като террористи предатели а французите поляците и грузинците трябва да бъдат убивани на място. Те са террористи марродерри нахлули в чужда територия .
517
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ПЕНКО Пенко, премери си температурата, не си добре.
516
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Русофиле, какво става с изтласкването? Сигурно сте имали предвид че ще ви изтласкат към Москва.
515
1
 
3
 
! Отговори
До 486 преди 1 месец
Около 2000 човека са. Бригадите и батальони те не са пълни. Има данни в нета колко са: - 3-та бойна бригада (от Държавната гранична служба)- 5-та отделна десантно-щурмова бригада- 22-ра отделна десантно-щурмова бригада- 61-ва механизирана бригада- 80-а отделна десантно-щурмова бригада- 82-ра отделна десантно-щурмова бригада бригада- 103-та отделна бригада (на териториалната Отбрана)- 150-а отделна механизирана бригада- 151-ви отделен батальон (от Териториалната отбрана)
514
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това ще е гробищен парк за украинските ядрени терористи и техните наемници от Франция, Полша и Грузия.
513
1
 
12
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 1 месец
Евреите са твърдо решени да подпалят глобална ядрена война. Дзеленясалото еврейско лаййнюю Дзеленски се опитва с Русия, Сатаняху се опитва с Иран. Натискат по всички бутони и копчета едновременно, аха да тръгне, аха да тръгне! Дечица, има причини еврейите да са подложени на гонения 1,033 пъти в рамките на последните 3,500 години! Най-добрата инвестиция за бъдещите поколения ще да е засадим дръвчета и закопаем евреите.
512
0
 
1
 
! Отговори
До 587 преди 1 месец
Затова пълен игнор на такива, дори без минуси
511
0
 
0
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 месец
некой да обесни на шизимбикратора принципи, цели и начин на употреба на тактическо ядрено преди някой нормален човек да е умрял от смях
510
0
 
0
 
! Отговори
до 590 преди 1 месец
Ти май обичаш обаче.
509
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ооо копейки, днес ще подкрепите ли мъченик Костя на протеста му срещу ЛГБТ или обичате да ви подкрепят отзад? :)
508
0
 
0
 
! Отговори
две жени преди 1 месец
До До.Сът като ви гледам правописа, господине, и мисля, че е редно вместо пет източника на три ракии да попрегледате два аспирина и лека нощ, деца.
507
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
7 бригади или около 15 000 души ще идат на два метра под земята за да угодят на презокеанския им шеф за изборите. А донбаския фронт се пука здраво...
506
1
 
1
 
! Отговори
До 585 преди 1 месец
Защото е човек от редакцията
505
2
 
2
 
! Отговори
90% от проститутките преди 1 месец
в Германия са българки.
504
0
 
0
 
! Отговори
Мда преди 1 месец
И колело ще му купят,ама друг път.
503
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Единственият изход от ситуацията е Русия да използва ядрено оръжие. Тактически ядрени удари имат само локален характер и радиацията бързо се разнася. Ако Украйна загуби без ядрен удар от Русия това означава разпад на НАТО, разпад на ЕС, демонтиране на Бретън-Уудската система и превръщането на САЩ в обикновена регионална сила от рода на Бразилия. Докато ядрен удар на Русия по Украйна ще обедини запада ще даде един нов живот на умиращият ЕС и на импотентното НАТО.
502
0
 
0
 
! Отговори
До дънди преди 1 месец
Мно си *** брато. Копейка ше викаш на майка си ***
501
2
 
3
 
! Отговори
До.Сът преди 1 месец
Явно гледаш през украински очила,че ние гледаме поне 5 източника някой и украински и съвсем друго виждаме