Киев обяви, че създава буферна зона в руската Курска област

Планира коридори за евакуация към Русия и към Украйна
15 авг 2024 08:23, Елка Василева
797
Киев обяви, че създава буферна зона в руската Курска област
Снимка: архив, БГНЕС

Високопоставени представители на Киев обявиха, че Украйна създава "буферна зона" в руската Курска област и планира да организира доставяне на хуманитарна помощ и отваряне на коридори за евакуация на мирни жители в двете направления - и към Русия, и към Украйна, предаде Ройтерс.

Още по темата
Президентът на Украйна Володимир Зеленски се срещна с висши длъжностни лица, за да обсъдят хуманитарната ситуация и евентуалното установяване на военна администрация на териториите, завладени от украинските части при трансграничното им настъпление, започнало на 6 август.

"Нашият военен план е... да отворим хуманитарни коридори за евакуация на мирни жители и по посока Русия, и по посока Украйна", написа вицепремиерът Ирина Верешчук в приложението "Телеграм".

Киев планира да уреди достъп на международни хуманитарни организации, сред които най-вероятно ще влязат Международният комитет на Червения кръст и ООН, заявиха представители.

"В "буферната зона" ще бъдат осигурени храна, лекарства и други неща, необходими за мирното население", заяви омбудсманът на Украйна Дмитро Лубинец в "Телеграм". Той добави, че "е участвал в заседание с украинския президент Володимир Зеленски, по време на което са били обсъдени стабилизиращи мерки в Курска област", информира Укринформ.

Омбудсманът каза, че докато упражнява правото си на самоотбрана по силата на Чл. 51 от Хартата на ООН, Украйна има право не само да се защити, но и да се съобрази с всички международни конвенции и изисквания на международното хуманитарно право. "За нуждите на самозащитата нашите военни създадоха "буферна (санитарна) зона" в Курска област", написа в "Телеграм" Лубинец, цитиран от Укринформ.

Зеленски заяви, че украинските сили "спазват стриктно" международните конвенции и хуманитарното право.

"Безопасност, хуманитарна помощ, установяване на военна администрация, ако е необходимо", написа държавният глава в приложението "Телеграм", публикувайки видео от заседанието си с високопоставени представители на Киев.

Украйна каза вчера, че нейното трансгранично настъпление е достигнало до два километра навътре в руската Курска област от началото на деня и че войските са изтласкали окончателно силите на Москва от пограничния руски град Суджа.

Месеци наред руските сили обстрелват пограничните украински области от близки до тях свои територии, включително и от Курска област, припомня Ройтерс.

"Създаването на буферна зона в Курска област е стъпка, която има за цел да защити нашите погранични населени места от всекидневни вражески атаки", написа министърът на вътрешните работи Игор Клименко в "Телеграм".

Руският президент Владимир Путин използва същата терминология по отношения на новия фронт, открит от руските сили в североизточната украинска Харковска област през май тази година, посочва Ройтерс.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


797
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
500
2
 
5
 
! Отговори
Дънди преди 1 месец
Анонимният,как знаеш какво е на фронта? Да не си там? И ти гледаш форумите,копейко. Само,че руските. Там всичко е розаво.. ама всъщност не е.
499
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На наркомана му трябват чували за трупове, а не коридор за евакуация.
498
2
 
0
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 месец
До Анонимен591 Ukraine Unleashes British Robot Dogs On Russian Soldiers; German Anti-Thermal Camouflage Boosts Their Stealth Bild. тва е на фронта. американските и китайските роботи имат огнемети и картечници.
497
0
 
7
 
! Отговори
До 82 ОБМР преди 1 месец
Е ти него ли слушаш .На всички им е ясно,че като украинец каже Добър ден трябва да гледаш къде е слънцето
496
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По форумите едно на фронта друго. Пишете си
495
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ех... най-после НАТО сбъдна мечтата си да нападне Русия.
494
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Зеленски , и ''буферна'' зона!Аве тоя сам започна да си вярва , като наш Баце !И Боце ОЩЕ си мисли че ще управлява ,... но , ГРЕДА !
493
4
 
3
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 1 месец
Един по надолу ме "обвинява" че съм антисемит. Момчеце, или момиченце, или каквото си там между тези два пола - няма гойим, който да е учил история и проучил еврейската религия да не стане върл антисемит. Ако някой от гойите все още не е антисемит, това значи че знае абсюлутно нищо отностно еврейите!
492
10
 
7
 
! Отговори
Сът преди 1 месец
Само времето ще покаже какво ще излезе от тази офанзива. Само знам и гледам ,че всеки ден украйнците пленяват по 100тина руски военни. Всеки ден се качват видеа в Телеграм. Както е да завърши това,вече имат сериозна разменна монета. Оставям настрана унизението за Путин. Вече 10ти ден украйнците напредват в Русия? Къде е армията питат руснаците в тези райони? Това питам и аз А вие копейки още сънувайте великата руска армия.
491
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И как я създават тази буферна зона точно? ...като нарисуват нещо на една карта и си направят селфи ?
490
10
 
2
 
! Отговори
82 ОМБр преди 1 месец
Сирски обяви,че общо 1,8 квадратни километра руски пряпорец(знаме)е свалено от обществени руски згради, и запокитено в калта,в курско.
489
5
 
0
 
! Отговори
Евразин Алахакбаров преди 1 месец
много е странно че на задунайци им е по зор, че курска област е зян, отколкото че някв спортяга си присвои 250 к и рече че медала му е руски. иска се определена настройка, нещо като ефрейтор на стероиди, или ибpиKчия с водоноска.
488
0
 
2
 
! Отговори
До 82 ОБМР преди 1 месец
Е явно фантазьорите виждат и говорят със звездите
487
1
 
2
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 месец
До До 82 ОБМР "зозо", толко ли сте закръшили за хора та се налага да играете и добър и лош полицай едновременно? поне допускайте умишлени правописни грешки, че иначе е комично .
486
5
 
12
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 1 месец
Единственото нещо, което постигнаха украиниците е, че доказаха на света че не са българите най-проЗстото племе в света. И така заровиха в калта моята теза, че по-проЗст от българина може да бъде само друг българин ...
485
2
 
0
 
! Отговори
Домбил Бомбасов преди 1 месец
До Анонименосвен с телеграм, май си попредрусал и с компютърните игри. лошото е че нивото ти точно съвпада с нивото на руския гщ в момента. тва е, деда ти коги е партизанин си мислиш че си изобретил топлата вода.
484
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ВСУ освобобождава крепостниците.
483
5
 
2
 
! Отговори
82 ОМБр преди 1 месец
Вие само гледате,но това е далеч от"виждате"
482
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Украйна се разширява на Изток.
481
13
 
7
 
! Отговори
Грозната истина преди 1 месец
Много са жалки копейките. Русия от една година напредва с по 5 -10 метра на ден и това било разгромяване на ВСУ. Обаче когато ВСУ за 5 дена превзема 20-30 километра, това било невероятен успех да руската армия (в смисъл, че руската армия не е позволила на ВСУ да превземе 100 километра). Вече съм убеден, че каквато и глупост да направят руснаците, бг копейките ще изкарат, че това е невероятен успех и е по план.