Киев обяви, че създава буферна зона в руската Курска област

Планира коридори за евакуация към Русия и към Украйна
15 авг 2024 08:23, Елка Василева
797
Киев обяви, че създава буферна зона в руската Курска област
Снимка: архив, БГНЕС

Високопоставени представители на Киев обявиха, че Украйна създава "буферна зона" в руската Курска област и планира да организира доставяне на хуманитарна помощ и отваряне на коридори за евакуация на мирни жители в двете направления - и към Русия, и към Украйна, предаде Ройтерс.

Още по темата
Президентът на Украйна Володимир Зеленски се срещна с висши длъжностни лица, за да обсъдят хуманитарната ситуация и евентуалното установяване на военна администрация на териториите, завладени от украинските части при трансграничното им настъпление, започнало на 6 август.

"Нашият военен план е... да отворим хуманитарни коридори за евакуация на мирни жители и по посока Русия, и по посока Украйна", написа вицепремиерът Ирина Верешчук в приложението "Телеграм".

Киев планира да уреди достъп на международни хуманитарни организации, сред които най-вероятно ще влязат Международният комитет на Червения кръст и ООН, заявиха представители.

"В "буферната зона" ще бъдат осигурени храна, лекарства и други неща, необходими за мирното население", заяви омбудсманът на Украйна Дмитро Лубинец в "Телеграм". Той добави, че "е участвал в заседание с украинския президент Володимир Зеленски, по време на което са били обсъдени стабилизиращи мерки в Курска област", информира Укринформ.

Омбудсманът каза, че докато упражнява правото си на самоотбрана по силата на Чл. 51 от Хартата на ООН, Украйна има право не само да се защити, но и да се съобрази с всички международни конвенции и изисквания на международното хуманитарно право. "За нуждите на самозащитата нашите военни създадоха "буферна (санитарна) зона" в Курска област", написа в "Телеграм" Лубинец, цитиран от Укринформ.

Зеленски заяви, че украинските сили "спазват стриктно" международните конвенции и хуманитарното право.

"Безопасност, хуманитарна помощ, установяване на военна администрация, ако е необходимо", написа държавният глава в приложението "Телеграм", публикувайки видео от заседанието си с високопоставени представители на Киев.

Украйна каза вчера, че нейното трансгранично настъпление е достигнало до два километра навътре в руската Курска област от началото на деня и че войските са изтласкали окончателно силите на Москва от пограничния руски град Суджа.

Месеци наред руските сили обстрелват пограничните украински области от близки до тях свои територии, включително и от Курска област, припомня Ройтерс.

"Създаването на буферна зона в Курска област е стъпка, която има за цел да защити нашите погранични населени места от всекидневни вражески атаки", написа министърът на вътрешните работи Игор Клименко в "Телеграм".

Руският президент Владимир Путин използва същата терминология по отношения на новия фронт, открит от руските сили в североизточната украинска Харковска област през май тази година, посочва Ройтерс.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


797
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
480
1
 
0
 
! Отговори
До ,551 преди 1 месец
Явно първо трябва да научиш какво е окупация
479
1
 
0
 
! Отговори
Евразин Алахакбаров преди 1 месец
шизимбич, пак ли си фиркан от обед? или данчето е ползвала батериите на ИИто за вибратора?
478
8
 
4
 
! Отговори
82 ОМБр преди 1 месец
Контрата върви блестящо,смело и красиво;)))
477
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Украйна увеличава територията и населението си.
476
1
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 месец
До Фактедни хьомнета с килийно им пращат нафта по скайпа.
475
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Условията на Зеленски от началото на руската инвазия вече не важат. Украйна освен че ще изтласка рашагите от територията си ще получи и руска земя за компенсация.
474
4
 
2
 
! Отговори
До 82 ОБМР преди 1 месец
А защо ние виждаме ,че ревеш за Урколадия
473
5
 
0
 
! Отговори
82 ОМБр преди 1 месец
До 565 Само да не забравиш,нека да е след месец или 3 да речем???
472
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А какво става с контранастъплението? Върнаха ли вече Крим?
471
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
10 дни няма да стигнат. Те сега са се изпокрили по дерета и по горите, на малки групички, прочистването ще продължи повече, най лесно е през нощта защото тогава се откриват лесно с топловизорите. Ако прочистват по 150-200 на ден, може да продължи повече от месец.
470
1
 
0
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 месец
До Анонименможе да стане така, че да немаш ток след 10 дена, ако е верно тва дето го плещат нафталините по сутрешните блокове, мустакат "българофиле". ше требва да кажеш на коя стоянка ти е таксито, да ти донесеме флашки с репликите.
469
4
 
9
 
! Отговори
Пояснявам преди 1 месец
Наполеон завзе Москва, а Хитлер за малко. Но Зеленски е къде-къде по велик стратег и военачалник и от двамата, ето, за има-няма две години и кусур завзе десетина стратегически руски селца. С това той доказа, че Хитлер е бил прав, когата заяви, че "Русия е колос но глинени крака". Не вярвате ли? Прочетете коментарите, 90% повтарят тази теза. Но какво да искаш от бг.индиански вождове и свитата им - дай им стъклени мъниста, огледалца и уиски и те ще поведат редовите индианци на война срещу Русия.
468
0
 
2
 
! Отговори
Факт преди 1 месец
Като джиткат по полето с бтри, как се снабдяват с гориво?
467
12
 
3
 
! Отговори
82 ОМБр преди 1 месец
Боли ме фара кой на какво се радва! Аз се радвам на руската агония,и съм дооооволен.
466
1
 
2
 
! Отговори
до 567 преди 1 месец
На 1000 км навътре в Русия посока Маскве
465
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Преди 30 минути: ВСУ залови 102 руснака на куп.
464
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Интересен Факт---Окупация , значи ЦЯЛАТА ТЕРИТОРИЯ !Голям клоун си станал , като Зелето !
463
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До хохлите в чата- чакам ви да си пишем след 10 дни да видим как ще завърши тази авантюра .
462
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 82 ОМБр--Зеленская ще се радва на милионите , а Зеленски ще Д Супата !Навална и наш Ристо също се се радват на парите на Навални !
461
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По-добре да се поргиржат да осигурят коридор за извозване на труповете.