Нахлуването на Украйна в Курска област преобърна сценария на Путин

Киев е наясно, че Путин не може да остави нещата така
15 авг 2024 21:52, Елка Василева
523
Нахлуването на Украйна в Курска област преобърна сценария на Путин
Снимка: архив, БГНЕС

Все по-масираното настъпление на украинските сили на руска територия е централна тема за западния печат. "Нахлуването на Украйна в Русия преобръща сценария на Путин" гласи водещо заглавие в американския в. "Ню Йорк таймс", а според британския "Гардиън" девет дни след навлизането в Курска област Киев е натрупал "психологическо и политическо предимство", но е поел риск, като руският президент Владимир Путин "няма да остави нещата така".

Още по темата
Реалността на 130 000 разселени руснаци и хаотичната реакция може да засегнат официалната линия на Кремъл, че Русия неотклонно върви към победа, отбелязва "Ню Йорк таймс". "Семейства, бягащи от настъпващите украински войски, потърсиха подслон при непознати. Руски родители се страхуват, че децата им може да бъдат изпратени на фронта", пише в свой репортаж изданието.

"Ню Йорк таймс" описва как Путин "прелиства бял тефтер на излъчено в понеделник по телевизията кризисно заседание, четейки на глас от ръкописни бележки, което предполага, че неговите съветници не са имали време да напишат реч вместо него, както обикновено правят". Вестникът допълва, че изненадващото нахлуване на Украйна миналата седмица не е променило цялостния ход на войната, но вече е нанесло удар по Русия, не само заради завзетата територия. То поставя правителството в Москва и руското общество, които до голяма степен се бяха адаптирали към войната, в нова ситуация на непланирани решения и несигурност.

Американското издание отбелязва още, че Путин "не е казал нищо за нахлуването, след като се срещна с представители на службите за сигурност и на регионални власти" - това е била "напрегната среща, на която президентът в един момент смъмри губернатора на Курска област (изпълняващия длъжността Алексей Смирнов - бел. ред.) за изнасяне в публичното пространство на данни за дълбочината и ширината на настъплението на Украйна" на руска територия. Според "Ню Йорк таймс" нахлуването на украински части в Русия на 6 август е било за Москва също толкова шокиращо, колкото и бунтът на наемниците на Евгений Пригожин в края на юни миналата година (собственикът на частната военна компания "Вагнер" загина два месеца по-късно в самолетна катастрофа).  

Друго американско издание - "Вашингтон пост", акцентира върху информацията, че украински дронове са нанесли удари по четири руски военни летища. "След като изпратиха подкрепления към Курск и обявиха "антитерористична" операция, руските сили така и не успяха да спрат започналото преди девет дни нахлуване", пише вестникът. Украинските сили продължиха голямото си трансгранично настъпление в Курска област в Русия втора седмица, завзели са още земя, пленили са нови руски военнослужещи и са унищожили изтребител Су-34 при атаки срещу военни летища, допълва "Вашингтон пост".

Вестникът цитира главнокомандващия украинските въоръжени сили Олександър Сирски, според когото в украински плен са повече от сто руски войници. Цитирани са думи и на украинския президент Володимир Зеленски, който казва, че те ще бъдат разменени за украински военнопленници. За "Вашингтон пост" ключово е и изявлението на вицепремиера на Украйна Ирина Верешчук, обявила вчера, че украинските военни планират да отворят хуманитарни коридори, които ще позволят на мирните жители от контролираните от Киев руски региони да се насочат към други места в Русия или към Украйна.

Според британския в. Гардиън "офанзивата на Украйна в Русия носи психологически и политически предимства, но Киев е наясно, че Путин не може да остави нещата така". Девет дни след нахлуването в Курска област украинските сили показват все по-голяма увереност, отбелязва изданието, чийто екип е разговарял с двама украински военнослужещи. Според тях се очаква армията им да превземе територии "навътре в Русия“, докъдето да достигнат маршрутите за доставки на храни и боеприпаси.

Украйна пое риск да налее ресурси в Курска област, когато знае, че Русия не отслабва натиска в Донецкия регион, посочва британският вестник, който обръща внимание и на информацията, че Путин е назначил Алексей Дюмин "начело на това, което Кремъл обяви за „контратерористична операция“ в Курска област. Дюмин е бивш телохранител на Путин, чиито задължения включваха да играе хокей на лед с президента, а някои дори го смятат за евентуален негов наследник в Кремъл, посочва британският вестник.

Военният опит на новия ръководител може и да е ограничен, но изборът на приближен човек подсказва колко голямо значение отдава Путин на задачата да се справи с нахлуването, посочва "Гардиън".

Според вестника Украйна ще трябва да спечели много повече територия от 1000 квадратни километра, обявени от Зеленски и Сирски, за да извърши размяна на територия с Москва, като се има предвид, че Русия контролира около 18% от Украйна - площ приблизително с размера на Португалия. "Предимствата на операцията засега са психологически - нанасят удар по представата за Путин като за железен лидер и повдигат духа в Украйна, и политически - показват на европейските правителства и, може би най-важното, на гласоподавателите в САЩ, че милиардите военна помощ за Киев не са загуба", пише Гардиън.

За американския в. "Уолстрийт джърнъл" акцентът е, че "Русия изтегля някои сили от Украйна в отговор на украинското нахлуване в Курска област". От тази информация от американски представители вестникът прави заключението, че Москва преразпределя силите си в инвазията в Украйна. Представителите на САЩ казват за "Уолстрийт джърнъл", че във Вашингтон все още се опитват да определят значението на хода на Русия и не уточняват колко военнослужещи е прехвърлила Москва от украинския фронт в Курска област.

Оценката на военната ситуация от страна на САЩ подкрепя твърденията на украински официални представители, които казаха, че изненадващото нахлуване на руска територия миналата седмица е отклонило руските сили от Украйна, където предимството на Москва в човешка сила и оборудване ѝ позволи да завземе населени места в няколко области, обобщава "Уолстрийт джърнъл".
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


523
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
368
6
 
4
 
! Отговори
474 преди 1 месец
Е то пък голяма утеха, че ще свърши трагично на 80. 80 години си вееш байряка накрая "приключваш като световните негодяи", няма що. А иначе...СЛАВА
367
18
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С Курск или без Курск, Путин накрая не само ще клекне, но и ще легне, защото е световен негодяй. А световните негодяи винаги са свършвали трагично и за себе си и за народите си. Справка: Историята.
366
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Важното е че СССР воюва срещу руснаци.
365
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Корупцията в България и ЕС няма край. Ще ни ограбят няколко стотин милиарда за ПВО, което е от миналото и ще рухне за седмица ако се наложи да ни защитава. Но понеже няма да се наложи, тия пари ще отидат в джобовете на някои крадци, начело с Урсула. Те и руснаците така си мислеха за Курска област, налято са пари за линия на отбрана, само че нито линия има, нито пари! В Украйна същата работа.
364
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да го погледнем от добрата и лошата страна за България. Ние наляхме нови няколко стотин милиона за ПВО. Украинците свалят самолети и вертолети с дронове и РЕБ. Ако направя аналогия с Кримската война, защо Русия губи, ще видим, че Русия тогава разполага с гладкостволни пушки, противника с нарезни. Армията на Руската империя е била оборудвана с оръжия от миналото, против ика с оръжия от бъдещето. Ние в момента повтаряме горчивия опит на Русия с покупката и на Ф16 и на Страйкъри и сега на IRIS-T.
363
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Свалили два хеликоптера укрите. Само че как, с ПВО? С Патриоти? С IRIS? С ЗРК? Неееее. Един добър геймур, вероятно до скоро играещ COD и Battlefield, с умела маневра застигна хеликоптер. Къде са прехвалените патриоти за милиарди? Свалили и Су34... ама на летището, хаха. Пак с дрон. Да ти таковам и натовското ПВО...дето ще даваме пак милиарди за безсмислен щит!
362
17
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За тоя, които не са наясно колко точно територия е взела Украйна, дори да вземем лъжливите 1000 кв.км., то това е площтта на Софийското поле горе долу. Така, че ето колко площ са завзели Украйна-една София. И смятате, че заради една София площ Путин ще клекне? Това мислене показва, колко е без адеждна ситуацията на запад и как се хващат и за най-малката сламка.
361
16
 
17
 
! Отговори
Ехаа преди 1 месец
Страно е още няма нова побликация за "успехите на Украйна в Курска област"явно вече няма такива и бягат.
360
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
467,на участъкът направен пробива е отговаряла наемна войскова част от Чечения. Русия води щадяща война,защото мисли за мирните граждани,а украинците ги поставят като щит пред себе си. Отделно са стреляли безразборно в мирно население при навлизането в Русия
359
20
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Опитвате се да ни убедите, че една изпаднала в дългове държава, без население, без електроенергия, без производство...ще прави размяна на територии? Вие добре ли сте. Точно тук не познахте. Русия по-скоро ще срине Украйна, колкото и да не се иска и на тях и на нас, отколкото да се признае за победена, само защото 6 бригади терористи са взели място, колкото една трета Русенски окръг. А той спада към малките по площ в България. Айде стига сънища, събуждайте се.
358
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Очаквайте нови "черни лебеди". Скоро.
357
11
 
17
 
! Отговори
Некадърни Руснаци преди 1 месец
Тез некадърници сигурно са научили з нахлуването от интернет. Де са им граничарите? Няма по некадърно водене на война, цялата руска некадърност лъсва ден след ден. И ако някой дето милее по Онова време, е да гледа, ясно се вижда защо се разпадна СССР и комунизнма. То некадърност, то шурубаджинащина, то схемата наш човек,то лъжи. Хвърчат глави на некадърни генерали. Ами ако войната беше с Европа или Америка, дето имат техника? Убиха някакъв докато спи супер точно, а руското разузнаване? Смех голя
356
11
 
15
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
Копейкииии, много ви здраве от фалшивият Путин!!! :)))))))))) Халюцинирате ли още по форумите, а? Чакате ли Джуджака на Дунав? Клоуни :)))))))))))))))))
355
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Изкопаха ли вече окопите?
354
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До чувала. С две думи, искаш да кажеш "стратегическо отстъпление". А?
353
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А къде е НАТО?
352
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Затвориха ли вече чувала?
351
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Руснакът е много добар на лопатата! Руснакът пак копае окопи! Ясен е сценария! Няма да атакуват, а ще се бранят как могат от напиращите украинци, а по руските телевизии вече говорят, че трябва да се лишат от някои руски територии! Не се знае докъде ще стигнат!
350
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ко стана? Изгониха ли вече натовците от Курска област или още не?
349
0
 
5
 
! Отговори
Кос преди 1 месец
До 441 :)))))) Мдааа...Пикат газ върху вас, а после ще ви метнат незагасен фас