Нахлуването на Украйна в Курска област преобърна сценария на Путин

Киев е наясно, че Путин не може да остави нещата така
15 авг 2024 21:52, Елка Василева
523
Нахлуването на Украйна в Курска област преобърна сценария на Путин
Снимка: архив, БГНЕС

Все по-масираното настъпление на украинските сили на руска територия е централна тема за западния печат. "Нахлуването на Украйна в Русия преобръща сценария на Путин" гласи водещо заглавие в американския в. "Ню Йорк таймс", а според британския "Гардиън" девет дни след навлизането в Курска област Киев е натрупал "психологическо и политическо предимство", но е поел риск, като руският президент Владимир Путин "няма да остави нещата така".

Още по темата
Реалността на 130 000 разселени руснаци и хаотичната реакция може да засегнат официалната линия на Кремъл, че Русия неотклонно върви към победа, отбелязва "Ню Йорк таймс". "Семейства, бягащи от настъпващите украински войски, потърсиха подслон при непознати. Руски родители се страхуват, че децата им може да бъдат изпратени на фронта", пише в свой репортаж изданието.

"Ню Йорк таймс" описва как Путин "прелиства бял тефтер на излъчено в понеделник по телевизията кризисно заседание, четейки на глас от ръкописни бележки, което предполага, че неговите съветници не са имали време да напишат реч вместо него, както обикновено правят". Вестникът допълва, че изненадващото нахлуване на Украйна миналата седмица не е променило цялостния ход на войната, но вече е нанесло удар по Русия, не само заради завзетата територия. То поставя правителството в Москва и руското общество, които до голяма степен се бяха адаптирали към войната, в нова ситуация на непланирани решения и несигурност.

Американското издание отбелязва още, че Путин "не е казал нищо за нахлуването, след като се срещна с представители на службите за сигурност и на регионални власти" - това е била "напрегната среща, на която президентът в един момент смъмри губернатора на Курска област (изпълняващия длъжността Алексей Смирнов - бел. ред.) за изнасяне в публичното пространство на данни за дълбочината и ширината на настъплението на Украйна" на руска територия. Според "Ню Йорк таймс" нахлуването на украински части в Русия на 6 август е било за Москва също толкова шокиращо, колкото и бунтът на наемниците на Евгений Пригожин в края на юни миналата година (собственикът на частната военна компания "Вагнер" загина два месеца по-късно в самолетна катастрофа).  

Друго американско издание - "Вашингтон пост", акцентира върху информацията, че украински дронове са нанесли удари по четири руски военни летища. "След като изпратиха подкрепления към Курск и обявиха "антитерористична" операция, руските сили така и не успяха да спрат започналото преди девет дни нахлуване", пише вестникът. Украинските сили продължиха голямото си трансгранично настъпление в Курска област в Русия втора седмица, завзели са още земя, пленили са нови руски военнослужещи и са унищожили изтребител Су-34 при атаки срещу военни летища, допълва "Вашингтон пост".

Вестникът цитира главнокомандващия украинските въоръжени сили Олександър Сирски, според когото в украински плен са повече от сто руски войници. Цитирани са думи и на украинския президент Володимир Зеленски, който казва, че те ще бъдат разменени за украински военнопленници. За "Вашингтон пост" ключово е и изявлението на вицепремиера на Украйна Ирина Верешчук, обявила вчера, че украинските военни планират да отворят хуманитарни коридори, които ще позволят на мирните жители от контролираните от Киев руски региони да се насочат към други места в Русия или към Украйна.

Според британския в. Гардиън "офанзивата на Украйна в Русия носи психологически и политически предимства, но Киев е наясно, че Путин не може да остави нещата така". Девет дни след нахлуването в Курска област украинските сили показват все по-голяма увереност, отбелязва изданието, чийто екип е разговарял с двама украински военнослужещи. Според тях се очаква армията им да превземе територии "навътре в Русия“, докъдето да достигнат маршрутите за доставки на храни и боеприпаси.

Украйна пое риск да налее ресурси в Курска област, когато знае, че Русия не отслабва натиска в Донецкия регион, посочва британският вестник, който обръща внимание и на информацията, че Путин е назначил Алексей Дюмин "начело на това, което Кремъл обяви за „контратерористична операция“ в Курска област. Дюмин е бивш телохранител на Путин, чиито задължения включваха да играе хокей на лед с президента, а някои дори го смятат за евентуален негов наследник в Кремъл, посочва британският вестник.

Военният опит на новия ръководител може и да е ограничен, но изборът на приближен човек подсказва колко голямо значение отдава Путин на задачата да се справи с нахлуването, посочва "Гардиън".

Според вестника Украйна ще трябва да спечели много повече територия от 1000 квадратни километра, обявени от Зеленски и Сирски, за да извърши размяна на територия с Москва, като се има предвид, че Русия контролира около 18% от Украйна - площ приблизително с размера на Португалия. "Предимствата на операцията засега са психологически - нанасят удар по представата за Путин като за железен лидер и повдигат духа в Украйна, и политически - показват на европейските правителства и, може би най-важното, на гласоподавателите в САЩ, че милиардите военна помощ за Киев не са загуба", пише Гардиън.

За американския в. "Уолстрийт джърнъл" акцентът е, че "Русия изтегля някои сили от Украйна в отговор на украинското нахлуване в Курска област". От тази информация от американски представители вестникът прави заключението, че Москва преразпределя силите си в инвазията в Украйна. Представителите на САЩ казват за "Уолстрийт джърнъл", че във Вашингтон все още се опитват да определят значението на хода на Русия и не уточняват колко военнослужещи е прехвърлила Москва от украинския фронт в Курска област.

Оценката на военната ситуация от страна на САЩ подкрепя твърденията на украински официални представители, които казаха, че изненадващото нахлуване на руска територия миналата седмица е отклонило руските сили от Украйна, където предимството на Москва в човешка сила и оборудване ѝ позволи да завземе населени места в няколко области, обобщава "Уолстрийт джърнъл".
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


523
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
348
10
 
10
 
! Отговори
ЕвроЖендър преди 1 месец
Обожавам Украйна! Готов съм да си я набутам от3ад ЦЯЛАТА! Аз съм ТРАНС
347
19
 
10
 
! Отговори
ПЕТКО САТЪРА преди 1 месец
НОВИНИ ОТ БАРБЕКЮТО. Доброе утро, копейки! И днес 16.08.2024 г. сабахлян в 7 часа българско време, за кой ли пореден път, след кратко колебание разцепих на две със един отмерен замах на сатъра чoтуртъ на дpът русофил, да надникна вътре с едничката надеждица да открия нещичко там, но за пореден път разочарованието беше наистина изключително, и така ми се затвърди съмнението, че Те всъщност мислят със гaзa си!
346
6
 
14
 
! Отговори
Друганов преди 1 месец
Сценария ще е до последната Хохла.
345
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По руската телевизия викат,че трябва да се отдадат някои територии.
344
8
 
20
 
! Отговори
Че го барате преди 1 месец
Евроатлантици Добро утро. Новините за вас не са добри. България е проруска държава и на властването ви идва края. Ще висите по колесницата на боингите на американското посолство когато напускат България.Скоро Ще има достатъчно огън да ви стопли и опече.
343
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Прозрението е посетило главите на пенсионерите в квартала, и рано сабахлян мъ сабудиа със скандиране "СЛАВА УКРАИНЕ!"
342
7
 
18
 
! Отговори
Обективно преди 1 месец
Мисля че правилната дума е инвазията на украинските войски в Русия. Или така не е политкоректно? Истината е че западната пропаганда у нас е 101 процента. Другата истина е че натовските наемници плюс бандеровците от Украйна търпят поражения навсякъде и в Русия и в Украйна.
341
5
 
16
 
! Отговори
Малък Праз преди 1 месец
Цитираните вестници са рупори на западната пропаганда. Ще е много странно, ако напишат нещо друго.
340
8
 
19
 
! Отговори
Отново... преди 1 месец
...дезинформация. Войната е за огромното находище на литий в Донбас, което Путин взе този месец. От тук нататък войната за фащ става безмислена и те увиснаха, визирам блекрок. В момента Зеленски буквално търси начини за привличане на внимание, като прати дворцовата си охрана, най-вече чуждестранни наемници да убиват цивилно население в Руската тайга и да вдига шум около себе си. Тва са и последните издихания на зелената ***!
339
6
 
6
 
! Отговори
Мда преди 1 месец
Мда, не ми се коментират някакви глупости на *** с претенции, че знаели "сценария на Путин"...Иначе снимката, дето сте избрали, е много показателна - от руски клип с наблюдателен дрон. Е, продължението не е много победоносно - и двата ги удрят дронове и стават на кайма, ама явно това е украинският сценарий...
338
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Прозрението е светнало у главата на путинчо в землянката! Не могат да го из мъкнат от под леглото! Гепил се е за единия крак , тресе се и крещи СЛАВА УКРАИНЕ!
337
1
 
4
 
! Отговори
до ухиления бунак преди 1 месец
и да пишеш минуси по умен няма да станеш, и недей да лъжеш, че имаш дъщеря, ти си обратен.
336
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 411. Т.е. потвърждаваш че украинците не са нищо повече от жалки терористи. А как света се отнася към терористите? Искаш ли да питаме Биби Нетаняху?
335
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нещо новините от украинския фронт рязка секнаха. Защо ли? А и за куското настъпление нещо се умълчаха украинците. Мислят, че са объркали плановата на Путин, а всъщност са ги прояснили. Прегорови няма да има скоро.
334
5
 
10
 
! Отговори
Ядрен вампир Z преди 1 месец
Вчера един руски войник каза че са убили толкова много украйнци и техника което нямаше да се случи ако бяха в окопите.Туй че дали планирано са пуснати да влязат в Русия или е изненада,всеки сам да си прави изводите
333
3
 
10
 
! Отговори
глупости от сутринта преди 1 месец
масирано настъпление, в празни села, и до там, сега ги избивал лека полека до пълното зачистване на ентусиастите. Самите американски генерали признават, че и тази контра атака на руска територия е обречена като всичко с което се захващат хохлите. Реалността е съвсем друга в действителност, а тя е, че Русия бавно и методично смазва всички наемници и украинци по целият фронт, малките и мимолетни победи на Украйна по места няма да променят фаталният изход на пъкленият план на запада.
332
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Актьорчето е вече нелигитимен президент! Той дори няма конструкционни права да води войски,но дозите му вече явно са превишени щом е решил да унищожи окончателно Украйна. САЩ се ръководи задкулисно от евреи,Украйна е била място на голяма еврейска общност,която е имала отлични условия за търговия там, в момента има война в Израел.. С парите на евреите в САЩ освобождават територията от украинци чрез война с Русия /с 1 куршум 2 заека/и готвят в Украйна Израел 2..... Това също е възможен сценарии
331
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Изтласкаха ли вече украинците от Курската дъга?
330
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Ню Йорк таймс", "Гардиън", "Вашингтон пост", "Уолстрийт джърнъл" надълго и нашироко разказват за украинското трансгранично настъпление в Курска област в Русия, за преобърнатия сценарий на Путин, но дума не казват за обвинението в метеж на 15-годишно дете, повдигнато на 15.08 от британската прокуратура.
329
12
 
8
 
! Отговори
Сандо преди 1 месец
три елитни бригади на Украйна се самоубиха в Курск, това се случва.