САЩ със санкции срещу руски медии за опити за намеса в изборите

Повдигнати са обвинения срещу двама служители на медийната компания RT
5 сеп 2024 09:48, Елка Василева
34
САЩ със санкции срещу руски медии за опити за намеса в изборите
Снимка: архив, БГНЕС

Администрацията на американския президент Джо Байдън наложи нови санкции на Русия заради опити за манипулиране на общественото мнение преди президентските избори през ноември.

Министерството на правосъдието, Държавният департамент и Министерството на финансите на САЩ обявиха съвместни мерки, включващи санкции и наказателни обвинения, за противодействие на опити на руското правителство за манипулиране на общественото мнение преди изборите през ноември, предаде кореспондентът на БНР.

Главният прокурор Мерик Гарланд заяви, че са повдигнати обвинения срещу двама служители на медийната компания RT, зад която стои Русия, като те са обвинени в заговор за пране на пари и нарушаване на Закона за регистрация на чуждестранни агенти.

Гарланд заяви, че обвинените Константин Калашников и Елена Афанасиева са реализирали схема на стойност близо 10 милиона долара за наемане на базирана в Тенеси компания за публикуване и разпространение на проруско съдържание. Той допълни, че разследването продължава и че Министерството на правосъдието е конфискувало 32 интернет домейна, които руското правителство и свързани с него лица са използвали, за да повлияят на изборите в САЩ.

Въпреки че обвинителният акт редактира имената на политически партии и кандидати, от документите става ясно, че руснаците са се опитвали да подкрепят бившия президент и настоящ кандидат на републиканците Доналд Тръмп и да навредят на усилията на демократите, чийто кандидат във въпросния времеви отрязък е бил още Джо Байдън.

От своя страна държавният секретар Антъни Блинкън заяви, че Държавният департамент също предприема действия, противопоставящи се на подкрепяните от държавата тайни операции за влияние на Русия. Сред тях са визови рестрикции за компанията-майка на RT – Русия Сегодня и други дъщерни компании като РИА Новости, RT, ТВ Новости, Sputnik и Ruptly.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от Русия
Лавров с предупреждение към САЩ за “червените линии”
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
13
 
! Отговори
Мълчан преди 1 седмица
На миналите избори бяха обвинявани китайски хакери за "намеса в изборите" . Сега са руснаци. Ахахахах. НА следващите избори със сигурност ще са севернокорейски хакери... Гаранция. А нашенските политици сигурно тичат за здраве до американското посолство преди избори в България.... Ама ние си мълчим. Както си мълчахме по времето на бай Тошо , когато тичахме до руското посолство. Абееее, мълчалив народ сме си. Лаем единствено срещу враговете на Господаря.
9
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До7 . Ела си в България . Тук се умира спокойно , тихо или оставаш на улицата без жилище , без да те стрелят , или осъмваш без спестявания . Колт не е сигурен при измамата в България. В САЩ приказката Ейбрахам Линкълн даде Свободата , С. Колт ги изравни важи . За България е важно да си в Схемата .на измамата
8
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Всъщност американците са много назад в това отношение - трябва като в Русия - пълна цензура, недопускане на инако-мислещи, вкарване на про-руски драскачи из форуми и социални мрежи в затвора... На война като на война
7
1
 
16
 
! Отговори
Гелан Ален преди 1 седмица
Тук в САЩ вече никой не ходи да гледа екшън филми, сега просто отиваме до магазина или спираме на бензиностанция!
6
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В Расию защо няма американски медии бе копейки? Или пък поне някакви опозиционни? А някой е гъкнал срещу Джуджето - Слънце, а са го пратили в ГУЛЛ-аг
5
1
 
17
 
! Отговори
Байдън преди 1 седмица
Само ние имаме право да манипулираме общественото мнение преди изборите в други държави.
4
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Т.е. в САЩ все още има руски медии, а у нас ги спряха?
3
0
 
12
 
! Отговори
СалмонЕЛКА преди 1 седмица
С други думи : краварска тоталитарна цен33ура на всяко различно мнение... И Гьобелс би завидял на наследниците си за постигнатите успехи!
2
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Каква свобода на словото само, като морзки бриз и планински извор, брях, брях, брях
1
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
То там ако кажеш, че Тръмп води с 50,1% срещу 49.9% на Камала и вече си руски агент!