МААЕ с опасения за безопасността на атомните електроцентрали в Запорожие и Курск

Гроси се срещна с ръководителя на руската ядрена агенция „Росатом"
6 сеп 2024 22:23, Анисия Иванова
68
МААЕ с опасения за безопасността на атомните електроцентрали в Запорожие и Курск
Снимка: БГНЕС/EPA

Ръководителят на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси проведе нови разговори с руски официални лица във връзка с опасенията за безопасността на две атомни електроцентрали, застрашени от боевете между Москва и Киев.

Той вече отправи предупреждения за ситуацията в окупираната от руснаците атомна електроцентрала в Запорожие и в електроцентралата в Курск.

Гроси се срещна с ръководителя на руската ядрена агенция „Росатом“ Алексей Лихачов в Калининград, след като тази седмица посети Запорожката централа в Югоизточна Украйна, а седмица по-рано - Курската централа.

„Времената са много трудни“, каза Гроси пред Лихачов, съобщиха руските информационни агенции.

Ситуацията в Курската електроцентрала - на около 50 км от силите на Киев - е „тревожна“, предупреди той.

И двамата официални представители обаче заявиха, че работата на централата е стабилна, а Гроси отново призова двете страни да се въздържат от нападения срещу обектите.

„Казах това в Запорожие, казах го в Киев, а сега го казвам и в Калининград: електроцентралите никога не могат да бъдат легитимни цели във въоръжен конфликт“, подчерта Гроси.

Руският президент Владимир Путин обвини Украйна, че се е опитала да нанесе удар по централата в Курск, без да представи доказателства за своето твърдение.

Лихачов заяви, че Русия „очаква адекватен отговор“ от Международната агенция за атомна енергия.

Нахлуването на Украйна в Курск продължава вече месец, като Киев предявява претенции към десетки руски погранични селища.

Тази седмица Путин заяви, че Москва „постепенно“ е започнала да изтласква силите на Киев от Курск.

Запорожие падна под окупацията на Москва в първите дни на настъплението ѝ през 2022 г. | БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от Русия
90% от руските самолети са недостъпни за американските ракети с голям обсег в Украйна
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
По полетата на Руските Курск, Донбас, Луганск, Запорожие и Харковь мирише на гниещи трупове на укронацистти и натовски наемници. Гюбрето гние, а руската земя става още по-плодородна. Имаше клип как прасета и кокошки си похапват свежо печено украинско )))
12
1
 
6
 
! Отговори
Краварски к0птор преди 1 седмица
Ние истинските джендери, пеераси, скопени 4икибойци, бесовци и сатаняги питаме "какво по дяволите става с укронациското контранастъпление"? Превзеха ли вече Курск и Курската АЕЦ? А Крим? А Москва кога?
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
На шопляка, с е л я н д у р а от СФ му е добре да си грее евтино мирижливата дупара с руска газ, иначе е най-големия русофоб. Зарежда си таратайката с руско гориво всеки ден. Купил си боксониера в украйнините на СФ за 400 хиляди от банките и вика "колко са 250 лв за парно?" ))) С0поле, внуците ти няма да върнат парите, които ти вече си офраскал.
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В измислената държава украйна, ловят хората по улиците като пилци хахахахаха. И вас русофоби ще ви ловят така.
9
0
 
10
 
! Отговори
Тия за НИЩО не става преди 1 седмица
Тия освен да се правт на слепи глухи и неми досега никаква работа не са свършили! Освен да констатират заплахи явно не им разрешават да констатират укропските изцепки!
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Братушките правят на пух и прах западната военна техника в покрайна, а р0ба русофоба потен жули ракия, гняса салата и гледа новините по нова и бтв какво се случва на фронта, докато жена му си чати с любовника.
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Изгледах маса клипове как в Курска област унищожават БТР-ите, които нашето пр0дажно правителство предостави любезно и безплатно на киевския нацистки режим. Много ви е мощна техниката бе натовци муахахаха Братушките бая белканто ще съберат
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тагаренко пита: Какво се случва с бесарабските българи в украйна? Колко са загиналите? Колко българи киевския нацистки режим изпрати на фронта за месо?
5
0
 
7
 
! Отговори
УкроПи4ок шахтер преди 1 седмица
В мините на украйна масово бачкат жени. Мъжете са могилизирани и пируват при бандера хахахахаха. Украйнските жонки преди си крепеха мирижливите пutки и имаха по 5 + деца, сега са вдовици и копат въглища хахахаха
4
0
 
8
 
! Отговори
Слава Урине преди 1 седмица
Cтигa глупocти и кажeтe нe на укро-натовската пpoпaгaнда!!! Следете телеграм каналите: Осташко! Важное; Colonelcassad; Рыбарь; Повернутые на Z войне; Военная хроника; Операция Z: Военкоры Русской Весны; СОЛОВЬEВ; WarGonzo; NЕ.САХАР; ОФИЦЕР; Два Майора; Архангел Спецназа; btr80; Союз Добровольцев Донбасса; Също така гледайте предаването "60 минут" и "Вести" в smotrim.ru по канала "Россия 1" и различни канали в smotret.tv
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Йохан - прав си и огъня не трябваше да откриваме! :) Абе ти от коя ера си?
2
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Зельо е ядрен терорист. Абсолютен социопат.
1
11
 
3
 
! Отговори
Иван преди 1 седмица
Бомбата тиктака. Отдавна трябваше да затворим нашата АЕЦ.