Москва: Русия и Китай могат "да обединят силите си", ако бъдат изправени пред обща заплаха

Путин и Си подписаха през 2022 г. споразумение за "неограничено" партньорство
Обновена: 11 сеп 2024 20:20 | 11 сеп 2024 20:20, Анисия Иванова
286
Москва: Русия и Китай могат "да обединят силите си", ако бъдат изправени пред обща заплаха
Снимка: БГНЕС

Партньорството между Русия и Китай не е насочено срещу трети държави, но Москва и Пекин могат "да обединят силите си", ако бъдат изправени пред агресия, каза днес говорителката на руското Външно министерство Мария Захарова, цитирана от Ройтерс.

Руският президент Владимир Путин и китайския му колега Си Цзинпин се споразумяха през май да задълбочат, по думите им, тяхното "всеобхватно партньорство и стратегическо сътрудничество" в новата ера, посочва Ройтерс.

Русия и Китай ще отговорят с двойно противодействие на разполагането от САЩ в Япония на ракети със среден обсег и наземно базиране в рамките на американската стратегия за двойно възпиране, каза на пресконференция Захарова, цитирана от ТАСС.

"На появяването на допълнителни, при това доста съществени ракетни заплахи и Русия, и Китай ще реагират, и то не само в политически план, което неведнъж е потвърждавано от двете страни", посочи говорителката и добави: "Никой не бива да се съмнява, че нашата страна и Китай няма да допуснат застрашаване на нашата национална сигурност и способностите ни за отбрана в резултат на деструктивните действия на САЩ. Бих искала да напомня в този контекст за руско-китайското споразумение, което беше обявено по-рано от руския външен министър Сергей Лавров, че на двойното сдържане от страна на САЩ Москва и Пекин ще отговорят с двойно противодействие".

Президентите Владимир Путин и Си Цзинпин подписаха през 2022 г. споразумение за "неограничено" партньорство, по-малко от три седмици преди Путин да нареди нахлуването на руски войски в Украйна. През май тази година двамата се споразумяха да задълбочат, по думите им, "всеобхватното партньорство и стратегическо сътрудничество" в новата ера.

Двете държави не са обявявали официален военен съюз, макар че Путин описа отношенията помежду им миналата седмица като на "съюзници във всеки смисъл на думата", съобщи БТА.

Русия и Китай провеждат заедно военни учения, включително военноморски маневри, които започнаха вчера. Путин, който даде старт на ученията предупреди САЩ да не се опитват да показват надмощие над Москва чрез усилване на военния си потенциал в Азиатско-тихоокеанския регион.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


286
Още по темата: КитайвойнаРусия
Още от Русия
Киев: Руските удари могат да предизвикат ядрена криза
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
218
5
 
2
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 седмица
Приятелят на моя приятел е и мой приятел. Врагът на моя приятел е и мой враг. Приятелят на моя враг е мой враг. Обаче: Врагът на моя враг е мой приятел. Ето това може да се каже за отношенията между Китай и Русия.
217
4
 
6
 
! Отговори
Не мога да отрека преди 1 седмица
До Анонимен 225 САЩ допринасят сериозно за стабилизирането на дружбата между РФ и Китай. Доста са влиятелни в това отношение с плиткоумието си.
216
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Надежди Говежди.През 60-те години Китай тегли една майна на Русия.Десетилетия Китай беше враг на световното комунистичеко движение.Даваха плакати с Хуйвенбини настръхнали с насочен автомат и отгоре пишеше.Ще ви избием докрак мръсни руски ***.Тези снимки обикаляха световната преса многократно.Дружбата между Китай и Русия е от ден до пладне.Кратка и с много въпросителни.Източна култура необяснима за европейците.Не е далеч денят когато и двете държави ще ззапочнат да се плюят взаймно.Китай помни.
215
3
 
12
 
! Отговори
По-скоро преди 1 седмица
....Сибир и Китай ще се обединят! За Русия не знам!
214
5
 
13
 
! Отговори
Зозо преди 1 седмица
Рушката блатна держава станА евтин суровинен придатък на голямата икономика на Китай. :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))
213
6
 
12
 
! Отговори
дядо Мраз преди 1 седмица
Путин и Си били подписали споразумение,хахахаах!Той Путин каза,че няма да нападне и Украина,а какво стана?!Си може да реши да денацифицира Русия и да нахлуе с малки незабележими отряди от по 5 милиона души,а специална операция.Винаги има по-голяма риба и както Русия яде Украина,така и Китай може да яде Русия!!!!
212
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
На всички в Кремъл ли е гръмнал мозъка? Влезте в ЮТУБ напишете името на тая кака и гледайте на 22 август какви ги е снесла-....много хора от държави на НАТО пресичат нашите граници и търсят помощ..- с други думи вече потока от емигранти се е обърнал- жители на ЕС търсят закрила в Русия- някой вярва ли на Кремълските милионерски алкашки- аз не- дори деца и внуци на Сталин, Хрушчов, Брежнев живеят/живяха в лошите Европа и САЩ, а тия 20/30 000 000 р живеещи в ЕС и САЩ като я чуят дали ще се върнат?
211
2
 
4
 
! Отговори
Паню Баирски преди 1 седмица
Китай и Русия ще хванат някого за дъртия х - й!
210
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Как върви настъплението? Киев за три дни кога?
209
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Въъъъ, Захарова на к'во е заприлличала. Руска тьотка.
208
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Могат, но няма. Само единият изсмуква ресурсите на другия.
207
9
 
3
 
! Отговори
Реалист преди 1 седмица
На Тайван му е спукана работата, само малко умник не го съзнава..
206
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Воденичните камъни между бедрата на Захариева поглъщат светлината на пшенични снопове: мъзга от полюшващ се въздух се стели от тъмнината на нейните нощи с мечти китаец да й го вкара и да я oпложда.
205
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Златното сияние на житото като зъб на акула пронизва долапа на Захариева с шепот на лековите билки: от мараня и скрибуцане на побеснели бягащи китайски щурци. (езикът й се впива в ташaцитe на лятото и усмивката й блесва с блясък към китайци с горящи коси).
204
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Вкусна е светлината от излъчените зрънца на цицоpанките на Захариева и пари като нажежен до червено змей: и тялото й плува във друго китайско тяло, в бездънен кладенец от потънали слънца на исток и на запад, на север и на юг в зависимост лято ли идва или зима!
203
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Когато зърното се смила, гърдите на китайката са земното притегляне за Вова и звезден прах се стели по завивките, брашното на погачата има вкус на изгряваща луна.
202
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Колкото и да пръцкате тук, НАТО ще си счупи зъбите срещу Русия и Китай.
201
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Китай да се дистанцира от тези изказвания официално да не остане без икономика.
200
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ATACMS им взе акъла , скоро ще се крият по мазетата, голям *** я гони.
199
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тази пак е пияна