Москва: Русия и Китай могат "да обединят силите си", ако бъдат изправени пред обща заплаха

Путин и Си подписаха през 2022 г. споразумение за "неограничено" партньорство
Обновена: 11 сеп 2024 20:20 | 11 сеп 2024 20:20, Анисия Иванова
286
Москва: Русия и Китай могат "да обединят силите си", ако бъдат изправени пред обща заплаха
Снимка: БГНЕС

Партньорството между Русия и Китай не е насочено срещу трети държави, но Москва и Пекин могат "да обединят силите си", ако бъдат изправени пред агресия, каза днес говорителката на руското Външно министерство Мария Захарова, цитирана от Ройтерс.

Руският президент Владимир Путин и китайския му колега Си Цзинпин се споразумяха през май да задълбочат, по думите им, тяхното "всеобхватно партньорство и стратегическо сътрудничество" в новата ера, посочва Ройтерс.

Русия и Китай ще отговорят с двойно противодействие на разполагането от САЩ в Япония на ракети със среден обсег и наземно базиране в рамките на американската стратегия за двойно възпиране, каза на пресконференция Захарова, цитирана от ТАСС.

"На появяването на допълнителни, при това доста съществени ракетни заплахи и Русия, и Китай ще реагират, и то не само в политически план, което неведнъж е потвърждавано от двете страни", посочи говорителката и добави: "Никой не бива да се съмнява, че нашата страна и Китай няма да допуснат застрашаване на нашата национална сигурност и способностите ни за отбрана в резултат на деструктивните действия на САЩ. Бих искала да напомня в този контекст за руско-китайското споразумение, което беше обявено по-рано от руския външен министър Сергей Лавров, че на двойното сдържане от страна на САЩ Москва и Пекин ще отговорят с двойно противодействие".

Президентите Владимир Путин и Си Цзинпин подписаха през 2022 г. споразумение за "неограничено" партньорство, по-малко от три седмици преди Путин да нареди нахлуването на руски войски в Украйна. През май тази година двамата се споразумяха да задълбочат, по думите им, "всеобхватното партньорство и стратегическо сътрудничество" в новата ера.

Двете държави не са обявявали официален военен съюз, макар че Путин описа отношенията помежду им миналата седмица като на "съюзници във всеки смисъл на думата", съобщи БТА.

Русия и Китай провеждат заедно военни учения, включително военноморски маневри, които започнаха вчера. Путин, който даде старт на ученията предупреди САЩ да не се опитват да показват надмощие над Москва чрез усилване на военния си потенциал в Азиатско-тихоокеанския регион.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


286
Още по темата: КитайвойнаРусия
Още от Русия
Киев: Руските удари могат да предизвикат ядрена криза
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
198
1
 
3
 
! Отговори
Иван преди 1 седмица
Като се замисля и двете страни са страдали от монголците, явно срещу тях се обединяват
197
2
 
4
 
! Отговори
Идете и четата преди 1 седмица
По данни на Росстат раждаемостта в Русия за първата половина на 2024 е най-ниската от 25 години насам. Загубата на население от високата смъртност и ниска раждаемост до някъде е покрита от миграцията, която бележи ръст от 20.1% за същия период.
196
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Не Китай отдавна не са империята, която се е пазила. Сега са си хард комунизъм и не е да не са промити от деца, че САЩ и Западът са врагът на работническата класа. Ако се почустват силни да атакуват Тайван или за война със САЩ, ще го направят. Засега воюват икономически и май почти са съсипали бизнеса с външен дълг и икономика, която не може да се конкурира заради огромната разлика в цените на продукцията. Странно Русия е в пъти по-добре сега като дълг от САЩ и ЕС. Санкциите работят!
195
1
 
11
 
! Отговори
Не преди 1 седмица
Китай е много умна нация и НИКОГА няма да влезе във война ако някой не нападне директно границите и !
194
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Грозната истина Тия 3.5 трилиона рубли по курс 0.011 към долара са има-няма 35 милиарда. БВП на Русия е 2.24 трилиона последно отчетено през 2022. Да си във война с НАТО и да имаш дефицит около 1.5% от БВП някак е далеч от това да си с 1.7 трилиона при 25 БВП, т.е. дефицит с години около 6.8% като в САЩ. Разликата е 5 ПЪТИ и то не точно в полза на САЩ. Към 30.6.2024 Русия има външен дълг от 306 милиарда долара или 13.7% от БВП- 7-8 пъти под същия показател на САЩ и големите в ЕС. Интересно.
193
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Грозната истина О, тук си прав. Всички големи държави са затънали в такива дългове. Германия е официално на 6.6 външен и 2.5 вътрешен(т.е. неразплатено примерно за пътища и подобни), т.е. 9.1 трилиона при БВП 4.082 трилиона. Иначе на нас ни търсят еди колко си да е за влизане в еврозоната... Англия обяви премиерът тези дни за по-високи данъци, оряза помощите за отопление на пенсионерите драстично и даже обяви идея за данък на минат км с МПС да отказвал 30% от шофьорите, щото НЕМА КИНТИ.
192
3
 
9
 
! Отговори
Грозната истина преди 1 седмица
До Анонимен 193. Така е . САЩ имат прекомерен дълг, но това с нищо не проненя факта, че икономиката само на САЩ е по голяма от БРИКС. А и ако ще си говорим за дефицит - погледни руския, ако не са го засекретили вече. Последно като го гледах беше 3.5 трилиона рубли
191
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
17ти Август: "Китай трябва не само да стимулира икономиката си, но и да намали дълговете си чрез инфлация. Страната има едно от най-високите съотношения на общ дълг, без този на финансовите институции, към БВП от големите икономики - 311 процента." Кво викате kAпейки?
190
3
 
13
 
! Отговори
крундел преди 1 седмица
разбира се, китайците ще си оставят ориентираната към "лошият запад" икономика за да се конфронтират с най-платежоспособният и най-големият пазар заради шугър маша и нейният началник бункерният молец
189
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
17ти Август: Аве kAпейки, я погледнете златните резерви и кажете кой колко има?
188
2
 
24
 
! Отговори
Баба преди 1 седмица
Поздрави от Курск, Украйна.
187
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Грозната истина И САЩ- дефицит годищно 1.7 трилиона и дълг 35 трилиона при БВП 25 трилиона, т.е. 102% от БВП, дето по Маахстритските критерии над 60% е фалирала държава. Китай- вече са на път да не държат най-големия дълг на САЩ, щото го продават ударно наред със Саудитска Арабия и Япония(от близкия месец насам). И трите страни ударно изкупуват злато на борсите.Защо това,а не държат американски ценни книжа и долари?Между другото,ФЕД тоя месец обяви възможност банките да имат резерви в злато
186
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нещо като пакта Рибентроп.Китай само чака русия да капитолира и е взела веднага Сибир.Това плаши Байдън най много и май предпочита Русия да не загуби войната.
185
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До дo 167 Пиши в гугъл "hungary join brics". Резултат номер 8 на първа страница- ABC news. Турция иска да се присъедини към БРИКС, дата 3.9.2024. В извадката в търсенето има за Унгария, Грузия и Румъния нещо, но или е изтрито, или е било от друга новина показана на същата страница. hungarianconservative - голяма статия как БРИКС е път за Унгария да се спаси от зависимостта от западните пазари с дата 6.9.2024.
184
2
 
12
 
! Отговори
Капитанът преди 1 седмица
Когато китайците да имали императори преди 5000 години , в блатата около Москва са виели само вълци , а в Урал са живеели угро -фини които са тичали по баирите по голи задни части и са издавали нечленоразделни звуци .
183
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
КОЛКОТО БЪЛГАРСКАТА ИКОНОМИКА БЕШЕ НА ПЕЧАЛБА ПО ВРЕМЕТО НА социализма ! ВСИЧКО РАБОТЕШЕ НА планирана загуба ! ЗАТОВА социализмът ФАЛИРА ! КИТАЙ НЕ Е фалирал ДОСЕГА ЗАЩОТО ПЛАЩАТ 100 долара НА МЕСЕЦ НА РАБОТНИЦИТЕ СИ ! КИТАЙЦИТЕ И РУСНАЦИТЕ ГЛАДУВАТ ! КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ ВЪРХУШКИ ПРАЩАТ ДЕЦАТА СИ НА ЗАПАД, ЗА ДА КРАДАТ ТЕХНОЛОГИИ ! КОМУНИСТИТЕ ПРОГОНИХА ГЕНИАЛНИЯ БЪЛГАРИН ИЛИЯ ВЪЛКОВ или YULL BROWN И ТОЙ ОБОГАТИ СВЕТА С ОТКРИТИЯТА И ТЕХНОЛОГИИТЕ СИ !
182
1
 
17
 
! Отговори
Грозната истина преди 1 седмица
Боже тая дъвка с БРИКС още ли я дъвчете. От 2010 минаха 14 години и пред цялото това време копейките съсипват запада, долара и тн. А грозната истина е: САЩ БВП 26 трилиона долара - целия БРИКС БВП 25 трилиона долара. Да не давам примери с мизерния стандарт на живот в страните от БРИКС, че няма да ми стигне мястото
181
0
 
8
 
! Отговори
ПРОСТОТИЯТА ви преди 1 седмица
ПРАВИ НЕМОТИЯТА ви !
180
3
 
0
 
! Отговори
До 190 преди 1 седмица
Ти си егати досадния бот!!! На всяка статия едно и също! Внимание зловреден БОТ!
179
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
какво ли е попречило до сега на това велико сътрудничество?!! :)