Москва: Русия и Китай могат "да обединят силите си", ако бъдат изправени пред обща заплаха

Путин и Си подписаха през 2022 г. споразумение за "неограничено" партньорство
Обновена: 11 сеп 2024 20:20 | 11 сеп 2024 20:20, Анисия Иванова
286
Москва: Русия и Китай могат "да обединят силите си", ако бъдат изправени пред обща заплаха
Снимка: БГНЕС

Партньорството между Русия и Китай не е насочено срещу трети държави, но Москва и Пекин могат "да обединят силите си", ако бъдат изправени пред агресия, каза днес говорителката на руското Външно министерство Мария Захарова, цитирана от Ройтерс.

Руският президент Владимир Путин и китайския му колега Си Цзинпин се споразумяха през май да задълбочат, по думите им, тяхното "всеобхватно партньорство и стратегическо сътрудничество" в новата ера, посочва Ройтерс.

Русия и Китай ще отговорят с двойно противодействие на разполагането от САЩ в Япония на ракети със среден обсег и наземно базиране в рамките на американската стратегия за двойно възпиране, каза на пресконференция Захарова, цитирана от ТАСС.

"На появяването на допълнителни, при това доста съществени ракетни заплахи и Русия, и Китай ще реагират, и то не само в политически план, което неведнъж е потвърждавано от двете страни", посочи говорителката и добави: "Никой не бива да се съмнява, че нашата страна и Китай няма да допуснат застрашаване на нашата национална сигурност и способностите ни за отбрана в резултат на деструктивните действия на САЩ. Бих искала да напомня в този контекст за руско-китайското споразумение, което беше обявено по-рано от руския външен министър Сергей Лавров, че на двойното сдържане от страна на САЩ Москва и Пекин ще отговорят с двойно противодействие".

Президентите Владимир Путин и Си Цзинпин подписаха през 2022 г. споразумение за "неограничено" партньорство, по-малко от три седмици преди Путин да нареди нахлуването на руски войски в Украйна. През май тази година двамата се споразумяха да задълбочат, по думите им, "всеобхватното партньорство и стратегическо сътрудничество" в новата ера.

Двете държави не са обявявали официален военен съюз, макар че Путин описа отношенията помежду им миналата седмица като на "съюзници във всеки смисъл на думата", съобщи БТА.

Русия и Китай провеждат заедно военни учения, включително военноморски маневри, които започнаха вчера. Путин, който даде старт на ученията предупреди САЩ да не се опитват да показват надмощие над Москва чрез усилване на военния си потенциал в Азиатско-тихоокеанския регион.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


286
Още по темата: КитайвойнаРусия
Още от Русия
Киев: Руските удари могат да предизвикат ядрена криза
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
178
3
 
2
 
! Отговори
Кръчматъ преди 1 седмица
Готвят ни за тотална Либерална..... Диктатура!!! -))))) Единственната доказана форма на управление за борба с Иконмическата, Финансова и неизбежната Социална криза е Диктатурата!!!, но дори и Диктатурата има ограничения във времето, необходима е и Война, която ще отпише всички дългови задължения и ще съкрати ненужното население в Света!
177
1
 
8
 
! Отговори
До 187 преди 1 седмица
До АнонименКак да напише нещо адекватно след като гледа само руски новини, а и руският явно толкова го разбира.
176
2
 
11
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 1 седмица
Някой може ли да ми обясни защо в Москва всички жилища са в Евро и долари. Какво се случи с рублата? Нали бяха патриоти?
175
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
БРИКС бойкотира долара, като арабите са зад идеята.Казаха си го в началото на войната в Украйна-САЩ държат всички за топките със санкции и не харесват идеята, затова не искат да работят с долари и да са зависими.Американският дълг е пред крах на бондовете и всеки се освобождава от него.Войната сега е на САЩ и ЕС да си запазят валутите и зависимостта от тях.Противната страна иска да направи нова валута обезпечена със злато и да убие долара и от там САЩ.Затова Китай, арабите и Русия така се обичат
174
3
 
1
 
! Отговори
Кан преди 1 седмица
Китай ще стреля по болници, като Израел заради Русия. Това разбирам!
173
3
 
6
 
! Отговори
дo 167 преди 1 седмица
До Анонимен"Унгария напуска ЕС! Отива в БРИКС!" - съобщили Маргарита Симонян, Олга Скобеева и Владимир Соловьев. Ама кой ли им вярва?!
172
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 184 БУКВАЛНО говориш напълно неадекватни неща. Как пък не успя ЕДНО нещо да напишеш, което да е вярно ...
171
2
 
8
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 1 седмица
За 10г тези БРИКС една обща валута не успяха да вдигнат. Пишете си тука колко е добре там.
170
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Когато отидеш при много по-голям и силен от теб с молбата да се "обединявате", ти си булката ....
169
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен "50% от световния БВП се произвежда в 9 страни на БРИКС." Не само това. Саудитците влязоха в Брикс тази година. БРИКС е пред пускане на своя валута С ОБЕЗПЕЧЕНИЕ В ЗЛАТО и искат да откажат да работят с долари. Китай продава ударно американския си дълг, че и в момента изкупува огромни количества злато и сребро, даже за среброто от мините изкупува направо рудата и промишлеността на световно ниво до края на 2024 се очаква да няма сребро, сега е на 95% от всичкото на борсата да е за нея.
168
4
 
2
 
! Отговори
ЕС преди 1 седмица
Ако миналата есен имаше усещане, че ситуация може да се оправи, след лятото стана ясно, че няма изход и старата система се разрушава.
167
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Bloomberg: 2,4% спад в промишленото производство в Германия. Надеждите за излизане от стагнацията се сринаха.
166
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В Цвикау, малък град в източната част на страната, където Фауве произведе 247 000 изцяло електрически коли миналата година, както и 12 000 каросерии за моделите Lamborghini и Bentley, мерките за намаляване на разходите вече бяха в ход, преди да се появи перспективата за масово затваряне на заводи. Заводът е напълно податлив на много по-бавното приемане на електрически превозни средства в региона, тъй като моделите остават твърде скъпи и държавните субсидии за електрички изчезват(сапортваме Юкрейн).
165
1
 
4
 
! Отговори
До Алоууу преди 1 седмица
Те от 3 години копипействат едно и също!
164
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Китайската провинция Гуандон има население горе-долу, колкото Русия. Икономиката им също е горе-долу еднаква. Една трета от населението на Русия не е от руснаци. Смятате ли, че Китай счита Русия за равен?
163
3
 
7
 
! Отговори
Грозната истина преди 1 седмица
До Анонимен 160 "Европа купува американска газ на 4 пъти по-високи цени отколкото я купуват американците. Нефт - два пъти по скъпо" Копейкин я обясни, ако купуваме нефт два пъти по скъпо, как така стана, че на бензиностанцията е по евтин? Днес е 2.40. Вие копейките не излизате ли от в къщи ? А сетих се - няма как да знеш цената на бензина щото каруците са с животинска тяга
162
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А бе, защо всички медии мълчат за победите на украинската армия в Курск?
161
0
 
1
 
! Отговори
До до 161 преди 1 седмица
Хайде на училище...виж състава на антифриза
160
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Европа - колосален спад на промишленото производство.
159
8
 
0
 
! Отговори
До 166 преди 1 седмица
Значи да гласувам за Костадинов?