Русия е изтласкала украинските сили от части на Курска област

Руската армия е предприела значителна контраофанзива
11 сеп 2024 15:51, Елка Василева
218
Русия е изтласкала украинските сили от части на Курска област
Снимка: архив, БГНЕС

Руските въоръжени сили са започнали значителна контраофанзива срещу украинските войски, навлезли в западната част на Русия преди месец, и са си върнали някои територии, предаде Ройтерс, позовавайки се на данни от проруски военни блогъри.

Още по темата
На 6 август Украйна даде начало на най-голямата атака срещу Русия от Втората световна война насам, преминавайки през границата в Курска област с хиляди войници, подкрепяни от дронове и тежко въоръжение, включително западно.

Юрий Подоляка, роден в Украйна проруски военен блогър, както влиятелните блогове „Рибар“ и „Два Майора“, съобщиха, че руските сили са започнали значително контранастъпление в Курска област.

„В Курска област руската армия започна контранастъпателни действия по западния фланг на вражеския клин, намалявайки контролираната от украинците зона край държавната граница“, съобщи блогът „Два Майора“.

Подоляка заяви, че руските сили са поели контрол над няколко селища в западната част на руската територия, която Украйна е била завзела, изтласквайки украинските сили източно от река Малая Локня.

Ройтерс съобщава, че не е успял да провери предоставените данни по независим начин поради ограниченията върху отразяването на бойните действия, наложени и от двете страни на конфликта.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от Русия
Защо Русия обвинява собствените си учени в държавна измяна?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
2
 
6
 
! Отговори
Боби преди 1 седмица
До Сата НАТО Как смята умнико САЩ имат ли ПРО от страната на МЕКСИКО? Сармат може да излети от Сибир да полети през ЮЖНИЯ ПОЛЮС и да атакува САЩ от ЮГ(през Мексико) или Юго-Запад през огромните простори на Тихия океан... А дори и САЩ не са толкова богати че в скоро бъдеще да изградят глобална ПРО сиситема защитаваща от 360 градуса
138
4
 
13
 
! Отговори
Хаха преди 1 седмица
Е , Путин ги предупреди че ще ги изтреби до крак , няма какво да се сърдят сега хаха Прекрасна новина за пред Блинкън и британския министър в Киев ...нали дойдоха на крака да научат за ситуацията на фронта от първа ръка хаха
137
1
 
10
 
! Отговори
Фитока преди 1 седмица
До вчера там имаше четири украински бригади с различна численост от хиляда до осем хиляди всяка,но това са подкрепления основно,опитните първите не се знае колко са останали от тях след като вчера загубите им надхвърлиха 11000 с колкото бяха влезли в началото.Първо очаквах да ги приключат до 15 септември,но сметката ми бе без подкрепления да има,сега края на месеца очаквам,едва ли въпреки желанието на Зеленски да удържат там ще има откъде да пратят войски,е има около сто хиляди срещу Беларус.
136
2
 
10
 
! Отговори
Мда преди 1 седмица
Руските части са ударили най-слабите участъци на украинската отбрана, което веднага е принудило ВСУ да отстъпят, губейки пленници, оборудване и складове. Освен това се отбелязва, че украинското командване не е успяло да създаде артилерийски и противовъздушен юмрук над Курската групировка, което е довело до настоящите последствия.
135
1
 
11
 
! Отговори
Мда преди 1 седмица
Едновременно с това излязоха първите коментари за руското настъпление в Курска област от експерти на НАТО, отбелязва украинският Telegram канал Military Analytics. Те отбелязват, че в този случай руските войски са успели да повторят същия прийом, използван през есента на 2022 г. по време на украинската офанзива, и да постигнат оперативна изненада.
134
0
 
7
 
! Отговори
До Сата Нато преди 1 седмица
Е ти си голям експерт та,чак и на българин се опита да се направиш,ама нещо не ти се получи
133
11
 
0
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 седмица
До Боби За носителите едва ли са те учили, а за съвременните носители и за противоракетна отбрана пък хич.
132
0
 
2
 
! Отговори
Умниците - преди 1 седмица
да знаете почне ли се патакламата сичкото сателит ще първо долу! А после или паралелно всичко дето си мисли че ПВО - ще е горе!
131
0
 
2
 
! Отговори
еХперте преди 1 седмица
До Сата НАТО: една ракета колкото по-дълго лети, повече време ускорение може да добие! При 30 МАХ-а *** я свали!
130
2
 
12
 
! Отговори
Курск-капан преди 1 седмица
от самото начало беше ясно че укропитеците са за торене там.
129
0
 
8
 
! Отговори
Боби преди 1 седмица
До 129 До Боби Само ще кажа че съм ОЗ от Химически Войски на БА. Тоест достатъчно стар съм и определено са ме научили какво е това ядрено оръжие и какви са неговите носители.
128
2
 
12
 
! Отговори
Урките са овър! преди 1 седмица
Запада търси спешно двукраки зомбита способни да носят атомати. Американомучилките - вие сте ! :)
127
5
 
2
 
! Отговори
До Боби преди 1 седмица
На колко годинки си?
126
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Покровск, кога ще го превземат за девети път?
125
1
 
5
 
! Отговори
Боби преди 1 седмица
До Анонимен 125 Сармат или Сатана 2 е ГЛОБАЛНА ракета. ОБСЕГА СЕ ВОДИ 40000км колкото е обиколката на земята по екватора. Може да стартира от точка А да обиколи земята и да се приземи пак в точка А. Такова нещо не може да направи нито една друга стратегическа ракета включително Р-36 Воевода или Сатана 1. Няма защита от нея защото просто ще атакува САЩ от ракурс където няма ПРО или има минимална защита. И да имаха в началото проблеми с ракетата но това е отдавна стара история от преди 10 години
124
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
и сега к`во - руснаците завзеха територията западно от нахлулите укри и им отрязаха пътя за отстъпление, т.е. подготвят ги за пълно унищожение и възмездие за безчинствата и убийствата над руското население в курска област
123
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 112До Анонимен 108 Относно Сармат(Сатана2) изобщо информацията ти е ОСТАРЯЛА. 1. Приета е ракетата на въоръжение ОФИЦИАЛНО.)))Това, че е приета не значи, че е качествена. НЯМА 10 УСПЕШНИ ОПИТА. ТАЗИ РАКЕТА Е КАТО ТАНК,, АРМАТА" И СУ-57.
122
2
 
6
 
! Отговори
Боби преди 1 седмица
До 116 Има новини в интернет, но това не е толкова от значение. Има видео където Кремъл официално обявява това. Тоест след като Кремъл го обявява и то официално и най-криворъкото разузнаване на света отдавна знае за това.
121
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Затова нарекоха курското "настъпление" - авантюра. Започна като такава и ще завърши като такава.
120
5
 
3
 
! Отговори
Опаа преди 1 седмица
Я виж ти че можело и Украйна да прави асвабадителна апираця мухахахаххх