Киев: Руските удари могат да предизвикат ядрена криза

Последствията могат да бъдат драматични за цяла Европа
12 сеп 2024 07:00, Анисия Иванова
89
Киев: Руските удари могат да предизвикат ядрена криза
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В Украйна има хиляди електрически подстанции. Но на карта са поставени десет ключови възела, свързани с атомни електроцентрали, чието разрушаване може да потопи страната в тъмнина и да предизвика радиационна авария, заяви в интервю за Bloomberg News украинският министър на енергетиката Герман Галушченко.

Загражденията на Русия приближават ядрените рискове до границите на Украйна с Европейския съюз, добави той.

"Те знаят точно какво правят“, заяви Галушченко във вторник от украинската столица и добави: „Не е случайно, че те атакуват подстанции, които са от решаващо значение за ядрената безопасност“.

Подстанциите поддържат стабилността, като регулират преноса на високо напрежение в електропреносните мрежи. За разлика от централите, работещи с изкопаеми горива или възобновяеми енергийни източници, ядреното производство се нуждае от постоянен приток на електроенергия, за да поддържа работата на системите за безопасност. Без него горивото в ядрото на реактора рискува да прегрее, което заплашва с неконтролируемо и опасно изпускане на радиация.

Като подчерта риска за ядрената безопасност, миналата седмица Международната агенция за атомна енергия предприе необичайната стъпка да разшири мисията си за наблюдение на Украйна, като включи в нея и електрическите подстанции. Инспекторите на МААЕ обикновено се занимават с отчитане на ядрени материали, а не с надзор на огромни национални електропреносни мрежи.

„Първата мисия я очаквахме тази седмица“, каза Галушченко, като отбеляза, че е присъствал миналата седмица в Киев, когато президентът на Украйна Володимир Зеленски се е договорил с генералния директор на МААЕ Рафаел Мариано Гроси за разширяване на мониторинга. Ръководителят на енергийния отдел заяви, че Киев се е съгласил с разширяване на мисията за наблюдение на МААЕ.

Русия изтъква ролята си на доминиращ играч в световната ядрена индустрия като доказателство, че може да избегне ядрен инцидент, и приветства екип на МААЕ, който да обсъди безопасността на централата на среща в Калининград на 6 септември. Тя обвини Киев в опити за саботаж и нападения с дронове.

Опасенията на украинското правителство се засилват от липсата на системи за противовъздушна отбрана.

Неотдавнашните нападения предизвикаха прекъсвания на електрозахранването в голяма част от страната и прекъснаха доставките на електроенергия за украинските ядрени централи. В края на август Русия нанесе комбиниран удар с над 230 безпилотни самолета и ракети, които бяха насочени към електрически подстанции.

„Хората не са наясно с рисковете, които виждаме тук“, каза Галушченко. „Последствията могат да бъдат драматични и ужасни, ако те атакуват отново и отново. Ситуацията би имала по-широко въздействие от границата на Украйна или Русия и би поставила по-широки предизвикателства пред Европа“.

Целият материал - във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от Русия
Дрон-камикадзе изплаши руски военен кореспондент
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Накрая някъде ще гръмне някоя атомна централа и войната ще приключи.
21
21
 
3
 
! Отговори
Либералче преди 1 седмица
Тръмп няма да спечели вече 100% сигурно. Копейките имат още 2 месеца живот да се радват по форумите, тва им остана, нека да не ги унищожаваме толкова както преди, малко аванта им даваме от нас да мине ;-)
20
0
 
9
 
! Отговори
До 20 преди 1 седмица
И да мълчат и да не мълчат тя работата беше ясна още отначало.
19
0
 
13
 
! Отговори
"Плаши гаргите& преди 1 седмица
Гаргите се нуждаят да бъдат сплашени, за да имат оправдание за доставката на оръжия, способни да поразяват цели дълбоко в руската територия. Галушченко създава подходящ информационен фон, който е предпоставка за поредното вдигане на ставката в играта. Пешката няма да стане царица и няма да доживее до ендшпила.
18
0
 
24
 
! Отговори
Ей преди 1 седмица
Защо мълчите за руската конта атака в Курска област, бягството и огромните загуби на всу.
17
0
 
2
 
! Отговори
До 17 преди 1 седмица
Кой никой ?
16
3
 
23
 
! Отговори
Факт преди 1 седмица
Не Русия обстрелва АЕЦ а Украйна.
15
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Единствената държава, която стреля открито и цел поражение по АЕЦ-и е Укропия! 2-3 пъти целиха по Курската АЕЦ, няколко десетки пъти по Запорожката..... А руснаците отбиват тия удари!!!
14
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ти кажи що гърмите по Запорожката и после се обяснявай
13
0
 
14
 
! Отговори
Този говори преди 1 седмица
врели-некипели, че унищожена възлова подстанция може да има решаващо значение за ядрената безопасност. Плаши гаргите, а гаргите се радват да се плашат.
12
2
 
17
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 седмица
Декомунизацията тече с пълна сила. Нищо, те американците ще им построят нови подстанции по-хубави, американски, некомунистически.
11
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Условията за мир отдавна не са такива. Такива бяха преди година. Сега условията са съвсем различни и не са с Украйна, защото Украйна няма да има. Условията са със запада и едно от тях е падането на всички санкции. Тоест мир няма да има.
10
0
 
29
 
! Отговори
Урсула преди 1 седмица
Между другото, вчерашния ден бе най-лошия за украинската армия от може би една година насам. Тотално поражение навсякъде.
9
0
 
21
 
! Отговори
До 4 преди 1 седмица
Зеленски не само ще се изтегли от Курск но и от цяла Украйна. Няма да сяда на никакви преговори, а в затвора или при жертвите си. Защо НАТО да затваря небето над бивша Украйна-да даде възможност на укрите сами до си гръмнат АЕЦовете ли, че руснаците ги пазят?
8
1
 
26
 
! Отговори
Урсула преди 1 седмица
Бой по подстанциите! А да попитам министъра, защо Украйна стреля по ядреното хранилише в ЗАЕЦ? И защо обстрелва старата Курска АЕЦ, която дефакто е без защита от попадения на ракети, дронове и снаряди? Нещо по тоя въпрос да каже министъра? Като ти унищожат подстанциите, спираш АЕЦ и това е. Ако стане катастрофа, ти ще си виновен, че не си спрял АЕЦ. В Запорожие как спряха АЕЦ, след като я обстреляхте? Така ще спрете и вие своите АЕЦ!
7
2
 
34
 
! Отговори
Вижте сега преди 1 седмица
Украйна знае какви са условията за мир. Признаването на 4 те нови руски области, Крим и Севастопол, както и пълен неутралитет. Изпълни ли ги нещата решават, не ги ли изпълни ще бъде съсипана. Часовника тиктака, времето и изтича. Да се надява, че ще я спаси Европа, или сащ е меко казано глупаво. Това е положението, мърдане няма.
6
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да бяхте мислили преди да нарушите подписаните договори вместо да слушате осъдения Байдън младши и да организирате майдани ! Сега ще сърбате каквото сте надробили !
5
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Няма Укрйна и украински централи. Всичко това е Русия и е руско. Украинците държат тези централи като заложници. Вече се опитаха да взривят няколко пъти една друга централа. Ама понеже е проектирана и строена от руснаци, руснаците овладяха ситуацията.
4
25
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен - хахаха, не само няма да се изтегли от Курск, а мисли да се настани и в Брянск и Белгород
3
25
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
НАТО трябва да затвори небето над Украйна