Московски "ястреб": Русия да нанесе ограничен ядрен удар по страна от НАТО

Или ние ще спечелим тази война, или ще се разпаднем, казва Караганов
12 сеп 2024 13:57, Елка Василева
775
Московски "ястреб": Русия да нанесе ограничен ядрен удар по страна от НАТО
Снимка: архив, БГНЕС

Русия трябва ясно да представи готовността си да използва ядрено оръжие срещу страните, които „подкрепят агресията на НАТО в Украйна“, смята влиятелният и смятан за „ястреб“ руски експерт по външна политика Сергей Караганов, който настоява президентът Владимир Путин да приеме по-настъпателна ядрена позиция по отношение на Запада, предаде Ройтерс.

Още по темата
Караганов заяви в интервю за вестник „Комерсант“, че Москва трябва да нанесе ограничен ядрен удар по страна членка на НАТО, без да предизвика пълномащабна ядрена война. Според него САЩ лъжат, твърдейки, че гарантират ядрена защита на съюзниците си.

Според Караганов основната цел на руската ядрена доктрина трябва да бъде „всичките настоящи и бъдещи врагове да са убедени, че Русия е готова да използва ядрено оръжие“.

„Време е да обявим, че имаме правото да отговорим с ядрен удар на всякакви масирани удари по наша територия. Това се прилага и за всякакво заемане на нашата територия“, заяви той в коментара си, публикуван седмици, след като Въоръжените сили на Украйна завзеха част от руската Курска област, откъдето руските сили все още се опитват да ги изтласкат.

Изказванията на Караганов се следят отблизо от западните експерти по сигурността като индикатор за руската мисъл по отношение на външната, отбранителната и ядрената политика. Неговото мнение не е официално, но Кремъл му е предоставял и преди възможности и трибуна да го представи пряко на президента Путин. Повече от година той беше най-влиятелното лице, призоваващо за промени в ядрената доктрина на Русия, която Москва заяви наскоро, че ще прегледа.

Според настоящата доктрина Русия трябва да бъде готова да използва ядрено оръжие в отговор на ядрен удар от друга страна или конвенционална атака, която заплашва самото съществуване на страната.

Според Караганов тази доктрина е безотговорна и дори самоубийствена, защото не възпира достатъчно руските противници и ги кара да приемат, че едва ли ще има обстоятелства, при които Москва би използвала ядрено оръжие. Според него Русия ще се изправи пред бедствие, ако не разсее това мнение и не установи възпиране.

След две години и половина война в Украйна Русия рискува да се обезкърви на бойното поле и да се изтощи икономически, което, както смята Караганов, ще доведе до „упадък и може би дори до срив“.

В миналото Караганов е призовавал Русия да обмисли възможността за изпреварващ ядрен удар „за отрезвяване“ на противниците ѝ.

От началото на войната в Украйна Путин на няколко пъти е излизал със заявления, изтълкувани от Запада като ядрени заплахи. Но той също е казвал, че Русия може да спечели войната, без да прибягва към ядрено оръжие.

Някои западни анализатори смятат, че Караганов изпълнява роля, изразявайки мнения, които предизвикват тревога в Запада, докато в сравнение с него Путин изглежда спокоен и умерен.

В интервюто журналистката от „Комерсант“ Елена Черненко попита Караганов как може да е сигурен, че подкрепяната от него политика няма да доведе до пълномащабна ядрена война.

„Предположението, че ограничената употреба на ядрено оръжие задължително ще доведе до всеобщ ядрен Армагедон, не издържа критиката“, заяви той. „Уверявам Ви, че всичките ядрени сили имат планове за калибрирана употреба на ядрено оръжие при определени сценарии. Не призовавам към този опасен път, призовавам към спасяването на света и Русия. Или ние ще спечелим тази война, или ще се разпаднем“, допълни Караганов.

„Западът може да се бие безкрайно, тази война му носи големи ползи. Изобщо не призовавам към ядрена война, наистина желая да не стигаме до такава, а да спрем, преди да се наложи да вземем ужасно решение“, заключи той.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


775
Още от Русия
Киев: Руските удари могат да предизвикат ядрена криза
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
670
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Макарона и той става олимпиадата мина.
669
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
чуждестранни агенти са американската прислуга. няма да има милост за нея.
668
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Мисля че Хага е безспорен лидер номер 1.
667
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
"Западът може да се бие безкрайно, тази война му носи големи ползи." -- а защо чакате вместо да му нанесете загуби и вреди, и продължавате да търгувате с него ? сами сте си виновни. ако противникът ти е лош вие трябва да сте още по-жестоки с него. няма място за милост.
666
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Чуждестранните агенти по точно трроловете им са написали големи глупости не знам защо им плащат. Сами си слагат лайковете. Кого лъжат ?!?
665
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
банкя също е добър вариант. там има чума.
664
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Да това е задължително, изпреварващ. кандидати са полша или румъния, където има бази обслужващи фашистите на власт в украйна.
663
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До по долния. То явно ти гледаш сериали.
662
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
do предния, това го гледа преди малко в повторението на Вина 2 ли? Не е добре да си изграждаш мнение от сериали.
661
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Във фашиска България съюзник на нациска Германия фашистите тормозели хората които имат имане даване с Великобритания и САЩ. Много търговци били разорени и дори загубили живота си. Ама поука българите не са си взели ...
660
5
 
0
 
! Отговори
Зомбиленд преди 6 дни
Напред,народе,към ядрени войни!С укро пропаганда руснаците дразни!Ако не вържат пробвайте с Китай,Иран...важното е да се сцепи света с уран!
659
3
 
6
 
! Отговори
Razor преди 6 дни
Как не ви е срам в 21ви век да се радвате на оръжия и смърт! За някаква територия! Да подкрепяте войни! Пълни деградирали алкохолизирани ***! Никому не нужни амеби!
658
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Всички сорросоиди фашисти и нацисти са умрели от страх. Написали глупости и си натрракали лайкове. Халал да са им. Ние сме си добте
657
5
 
4
 
! Отговори
С.Карагановия разпад преди 6 дни
ВОЙНАТА В УКРАЙНА БЕШЕ ЗА ОТВЛИЧАНЕ НА ВНИМАНИЕТО НА МУЖИЦИТЕ И МАМАШИТЕ ОТ ИЗОСТАНАЛОСТТА НА РУСИЯ СПРЯМО ОСТАНАЛИЯ СВЯТ. СЛЕД КРИЗАТА В 2008 г. МИЛИОНИ РУСНАЦИ СИ НАМЕРИХА РАБОТА НА ЗАПАД, БЕЗ ДА ИМАТ НАМЕРЕНИЕ ДА СЕ ВРЪЩАТ В РУСИЯ. ТАМ ОСТАНАХА ШЕПА МИЛИАРДЕРИ, А ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА СИ БРОЯТ КОПЕЙКИТЕ. ПУТИН ЗАКРИ СТОТИЦИ ХИЛЯДИ ЕДРИ, СРЕДНИ И ДРЕБНИ ПРОИЗВОДСТВЕНИ ПРЕДПРИЯТИЯ. И НАКРАЯ КАПИТАЛИЗМЪТ И 4те ГОДИШНИ ВРЕМЕНА СА ИМ ВИНОВНИ !
656
5
 
9
 
! Отговори
дада преди 6 дни
и след 15 мин няма да има русия :)
655
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Дано сте проклети и в адски мъки да умрете празнодумците платени uguomu. По божия воля де господ да ви бере грижата.
654
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Ромите си тракат лайкове сами. Щом им плащат. И те да хора. Нямаме нищо против .
653
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Чукнал си ти ама другия път. Събуждаш се краката ти отвити.
652
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Чакай сега нали Запада Европа и САЩ не участват пък все те са ви в устата. Жалки сте. Много жалки.
651
3
 
8
 
! Отговори
Далай Лама преди 6 дни
Тоя плешив ботуш има само мухи в главата си. Нали след този "удар" на Русия ще последват удари и от НАТО ? А, ботуш червен, мислил ли си върху това или няма с какво да мислиш - с мухи не се мисли!