Русия произвежда "Харпия-А1" - дрон-камикадзе с китайски двигател

Дронът ще бъде с голям обсег, отчитат военни експерти
13 сеп 2024 21:22, Инна Ангелова
286
Русия произвежда "Харпия-А1" - дрон-камикадзе с китайски двигател
Снимка: Pixabay

От миналата година Русия произвежда нов дрон с голям обсег, наречен "Харпия-A1“, използвайки китайски двигатели и части, и е използвала това оръжие във войната в Украйна, съобщиха два източника от европейско разузнаване и документи, предоставени на Ройтерс.

Разузнавателните данни – които включват договор за производство на новия дрон, кореспонденция на компанията относно производството и финансови документи, сочат, че Ижевският електромеханичен завод (ИЕМЗ) "Купол", който е дъщерно дружество на руския държавен производител на оръжия "Алмаз-Антей“, е произвел повече от 2 500 дрона "Харпия“ от юли 2023 г. до юли 2024 г.

Съществуването на нов руски дрон, при чието създаване е използвана и китайска технология, не е съобщавано преди досега. ИЕМЗ "Купол“ и "Алмаз-Антей“ не отговориха на запитванията за коментар, посочва Ройтерс.

Двата източници от разузнаването заявиха, че "Харпия“  е бил използван срещу военни и граждански обекти в Украйна, с което са нанесени щети на критична инфраструктура и са били причинени както и цивилни, така и военни жертви. Те споделиха с Ройтерс снимки от Украйна, показващи отломки от "Харпия“, без да предоставят повече подробности.

Самюел Бендет от базирания във Вашингтон мозъчния тръст Център за нова американска сигурност заяви пред Ройтерс, че ако наличието на "Харпия“ бъде потвърдено, това ще означава отклонение от досегашната практика Русия да разчита на ирански безпилотни самолети с голям обсег на действие.

Иран, който не коментира за тази информация, е доставил повече от 1000 дрона камикадзе "Шахед" на Русия от началото началото на нейната инвазия през февруари 2022 г., заяви украинският президент Володимир Зеленски през май миналата година.

"Харпия“ "много прилича на "Шахед", но има няколко отличителни черти, включително уникална перка и двигател "Лимбах Л-550 Е“(Limbach L-550 E), съобщи Европейската агенция за Ройтерс. Двигателят, който първоначално е проектиран и произведен от германска компания, сега се произвежда в Китай от местната фирма Xiamen Limbach. Компанията не отговори на запитване за коментар.

Ройтерс разгледа договор на стойност над 1 млрд. рубли (10 млн. евро), подписан през първото тримесечие на 2023 г. между руското министерство на отбраната и ИЕМЗ "Купол“ за създаването на фабрика за производство на безпилотни самолети. / БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


286
Още от Русия
Вицето на Тръмп каза как ще разрешат конфликта в Украйна
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
156
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
На Зеленски сега една харпия ще му набия. Мачкай Вова
155
3
 
1
 
! Отговори
Домбил Бомбасов преди 5 дни
утре, след като стане ясно че прословутата московска ешелонирана защита барабар с ракетите по шахтите, всичко е на тефтер, ще долетят 300 мегатона в рамките на садовое кольцо.и до там
154
0
 
1
 
! Отговори
Евразин Алахакбаров преди 5 дни
До Анонимен232 руската федерация. ***, русия и цавецкиа сайус са три различни държави
153
2
 
3
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 5 дни
a ko падна въ москвабад?
152
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
За разлика от нас Русия е голяма суверенна държава, може и си произвежда каквото си иска. Сключва си съюзи с когото поиска, а не с когото и наредят. И не се е оставила да й крадат окупатори ресурсите за без нищо. Та за дроновете - имала мерак и възможности - произвела си. Ние вече и обикновен аспирин не произвеждаме.
151
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
От ден първи руснаците не правят разлика между военни и цивилни цели - сега поне си го признавата. Освен това не правят разлика и между стрелянето с високоточни оръжия по строго определени цели и безразборния обстрел с каквото има под ръка и на късмет.Лошото е, че докато задлъжняват на китайците, избиват хора, с световната икономика затъва.
150
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Диваци, уж славяни, бели хора, а мислят само за убиване. Бетер негърите станаха.
149
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Дрон камикадзе! Гърми в ръцете на вaтянката и му вади всичките пломби!
148
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Фабриката за мотоциклетни мотори в Ижевск Русия да не е фалирала та залагат на китайската техника?
147
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Трябва да слагат двигател на Краз на руските дронове, ако искат да победят Украйна. Поне като падне дрона ще направи кратер 5 метра.
146
8
 
5
 
! Отговори
До Банк России вдигн преди 5 дни
Хе-хе , тавариш , до колко си мислиш че може да расте лихвата за да държи инфлацията? Ако расията не спре войната незабавно, през 2025 икономиката им ще отиде при крейцера мацква.
145
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Дори руски имена отдавна не могат да намерят на устройствата си за убиване на хора. Пропаднала нация, като макетата, крадат от където каквото успеят.
144
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Товарищи, това е много несериозно на американските далекобойни ракети да отговаряте с китайски мотопедни дрончета. Не знам дали осъзнавате в колко жалко положение се намира Русия.
143
3
 
4
 
! Отговори
Банк России вдигна преди 5 дни
основния лихвен процент на 19%, с цел да продължи успешната борба с инфлацията. Турция например не го прави и там през последната година имаме двуцифрена инфлация, а в Русия цената на основни хранителни продукти е: литър мляко=под $1, килограм бял хляб=$1.1, 12 броя яйца=$1.2, килограм филе пиле=$3.2. килограм говеждо бут=$6.1, килограм кашкавал=$9.2, килограм банани=$1.3
142
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Русия се чуди как да си спаси кожичката след салто морталето на Путин с нападението на Украйна. Не китайска ами и танзанийски двигатели ще сложат pyснетата само и само да се задържат над блатото в което се натикаха сами.
141
3
 
8
 
! Отговори
Сеирджия преди 5 дни
Русия да почне да произвежда китайски велосипеди! Ще и трябват за армията, за победу!
140
4
 
9
 
! Отговори
Подплънков преди 5 дни
Друзя , бързо всички денги на влог в расиюшка - лихвения процент там вече е 19% и почти догонва водещи замечателни страни като Ангола и Зимбабве. При тази лихва няма да ви се налага да работите, ако вече сте натрупали достатъчно копейки, само ще прибирате лихвата.
139
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Какви са двигателите няма значение, важното е да из.биват украинците!
138
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Тя цяла Русия е в режим камикадзе. Започнаха самоубийствена война в Украйна само за да дразнят цивилизования свят.
137
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Китайците трябваше да помагат на Украйна! Исторически погледнато са врагове с русия! Продали са се!