Руските удари в Украйна водят до поскъпване на тока в Югоизточна Европа

Гърция предупредила ЕС за ситуацията
13 сеп 2024 20:38, Анисия Иванова
205
Руските удари в Украйна водят до поскъпване на тока в Югоизточна Европа
Снимка: БГНЕС

Гърция е предупредила ЕС, че руските удари по украинската инфраструктура водят по повишаване на цената на електричеството в югоизточна Европа. Това пише "Файненшъл Таймс", като се позовава на писмо, изпратено днес от гръцкия премиер Кириакос Мицотакис до Европейската комисия.

Цените на тока са достигнали критични нива и има нужда от спешен "политически отговор", пише Мицотакис. През август цената на електроенергията в южната ни съседка е скочила от 60 евро на 130 евро за мегаватчас. За да се избегнат подобни скокове в бъдеще, гръцкият премиер настоява Урсула фон дер Лайен да работи за засилване на "трасграничния капацитет".

Заради руските удари срещу украинската електропреносна мрежа Киев от нетен износител на електричество е увеличил вноса на електроенергия шесткратно в сравнение с миналата година.

Мицотакис иска и по-добър надзор на пазара на електроенергия, който определя като "неразбираема черна кутия - дори за експертите", съобщава БНР.

Междувременно, украинската енергийно министерство съобщи, че за изминалия ден Русия е атакувала енергийната инфраструктура в шест области. А украинските военновъздушни сили оповестиха, че са свалили 24 от общо 26 дрона, изстреляни от Русия тази нощ, над пет области, включително град Одеса, където има голяма българска общност.

Премиерът на Полша Доналд Туск заяви, че не е притеснен от предупреждението на руския президент Владимир Путин, че западните страни, които позволят на Украйна да нанася удари по руска територия с ракети с далечен обсег западно производство, ще станат преки участници във войната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още по темата: токРусияпоскъпване
Още от Русия
Вицето на Тръмп каза как ще разрешат конфликта в Украйна
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Това с въглеродните квоти е не диамантена ами незнам каква мина да го нарека продаваш въздух за стотици милиарди е това ако не е далаверата на века ,не знам какво е
146
1
 
9
 
! Отговори
Европедерас преди 5 дни
Карайте карбан фри колела.
145
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
А какво става с контранастъплението? Върнаха ли вече Крим?
144
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Ами така е ,затворихме си четирите реактора които можеха да работят до 2040 с модернизацията ,за да станем крепостни на Брюксел .
143
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
айде 19% централна лихва в русия демек минимум 20% инфлация
142
16
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До Анонимен 134 а РускПитеци незнаят 4е Украйна и Гърция нямат енерго връска и да Украйна е Износител
141
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Украйна ИЗНАСЯ ток не внася но *** са умни колкото путин е два метра
140
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
А укропаразитите кога ще ни освободят от присъствието си?
139
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Пълни глупости. Санкциите срещу Русия и скъпите квоти за емисии на ЕС водят до високите цени на тока.
138
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Аха сега ние няма да имаме ток за да може Украйна да има ток.Колко евроатлантическо.А най готиното предстои.На украйнците ще им внасят евтин ток а после те ще го изнасят на десеторна цена.
137
3
 
24
 
! Отговори
Ааа преди 5 дни
То и България от нетен износител се превръща във вносител, и то на цени по- високи от тези за Западна Европа. Преди гърците купуваха отБългарската АЕЦ, а сега йок. И вс. това без руски удари, само задушаваща ам. прегръдка.
136
27
 
3
 
! Отговори
123 преди 5 дни
До СССР Дава. Роба си остава роб. Единсвеното което СССР е дал на когото и да е е разруха и робство. Разбирам евреите що са скитали 40г сред пустинята.
135
11
 
8
 
! Отговори
Иво Стефанов, Усойка преди 5 дни
Само Пеевски има капацитета да реши проблемите с поскъпването на тока! Той наистина мисли за българските граждани.
134
2
 
5
 
! Отговори
Те така свикнали преди 5 дни
А в северозападна кво става? Тук е централна, а не източна Европа - я марш обратно за начално образование на всички от Файненшъл таймс!
133
2
 
9
 
! Отговори
Спирай преди 5 дни
Тока на цяла хохландия, Вова! Това и начинът! Успех и да се пук ат ду шма ните ти!23433
132
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
"Гърция не внася ток от Украйна най малкото заради загуби по трасето КПД то е под 10% стига копи пейс от ру Агиткенефа" - някои укропитеци дори не може да четат. Беше написано, че държавите в региона ИЗНАСЯТ задължително тослк за Укрия, но гърците скочиха на това изисквоне. За разлика ог БГто
131
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Нашето поколение е " целунато от Бога " да бъде свидетел на рухването на Тюрмата на народите .Няма оттърване, отива на кино .
130
5
 
27
 
! Отговори
СССР Дава преди 5 дни
Русия - Взима! Дадоха Ви АЕЦ, скоро АЕЦ-а Ви Спира - няма повече Части и Поддръжка и тогава ще Видите - Кон Боб Яде ли!!
129
4
 
35
 
! Отговори
123 преди 5 дни
Нали се освободихме от руската зависимост и се диверсифицирахме. Защо някакви руски удари по трета държава ще въздействат на демократичните пазарни икономики!?
128
1
 
39
 
! Отговори
Христо преди 5 дни
Има ли нещо останало ,според третокласната пропаганда за което да не са виновни руснаците и Русия.Тъпчат не ,мачкат наред както си искат и видиш ли ,то руснаците са виновни.