Мощни взривове в руската Тверска област след украинска атака

Вероятно става дума за поразен голям оръжеен склад
Обновена: 18 сеп 2024 12:00 | 18 сеп 2024 11:58, Елка Василева
155
Мощни взривове в руската Тверска област след украинска атака
Снимка: архив, БГНЕС

Голяма украинска атака с дронове предизвика огромен взрив и принуди част от жителите в района на голям военен склад в руската Тверска област да се евакуират, съобщиха военни блогъри и местни медии. Властите съобщиха, че част от областта е останала без електричество, предаде Ройтерс.

В социалните мрежи се появиха видеокадри и снимки с непотвърдена автентичност, на които се вижда огромно зарево да осветява нощното небе, а откъм езеро, намиращо се в областта, която е разположена северозападно от Москва и недалеч от границата с Беларус, се чуват детонации.

Спътници на НАСА засякоха няколко източника на висока температура в ранните часове на днешния ден от тази зона, което е свидетелство за пожари, а сеизмографи отчетоха слабо земетресение в района.

Огнеборците се опитват да овладеят пламъците, съобщи в публикация в "Телеграм" профила на областната управа губернаторът Игор Руденя, без да уточни какво точно гори.

По данни на агенция РИА Новости от 2018 г. Русия строи склад за съхранение на ракети, боеприпаси и взривни вещества в Торопец, град с 1000-годишна история с население от малко над 11 000 души.

Руските държавни медии предположиха, че става дума за склад за съхранение на конвенционални оръжия.

Няма сведения за жертви.

Силата на основния взрив така, както се вижда от непотвърдените кадри в социалните мрежи, съответства на детонация на между 200 и 240 тона мощни експлозиви, според Джродж Уилям Хърбърт от Института за международни изследвания "Мидълбъри" в Монтерей, Калифорния.

Ройтерс отбелязва, че съобщенията от руските държавни медии, че става дума за поразен голям оръжеен склад, не могат да бъдат потвърдени чрез независим източник. Министерството на отбраната в Москва отказва коментар.

Училищата и детските градини в Западнодвински район, съседен на Торопецки район, преминаха на дистанционно обучение, съобщи в социалната мрежа "Вконтакте" районната администрация.

Оттам допълниха, че част от Западнодвински район ще остане без електричество, но не уточниха причината.

Руските агенции съобщиха, като се позоваха на министерството на отбраната, че руските системи за ПВО са свалили 54 безпилотни апарата през нощта, изстреляни от Украйна срещу пет руски области. Губернаторите им не съобщиха за причинени разрушения при ударите.

В сводката на министерството на отбраната обаче не се споменава нищо за Тверска област, която граничи с Московска на югоизток.

Тези съобщения не могат да бъдат проверени чрез независим източник. Засега няма коментар и от украинска страна.

От Киев са казвали, че ударите им са насочени срещу руска военна, енергийна и транспортна инфраструктура, която е от значение за военните способности на Русия.

Руските власти рядко разкриват пълния размер на щетите при украински нападения.

През последните две години Украйна засили производството на дронове и започна все по-често да атакува територията на Русия.

Най-голямото безпилотно нападение на Киев от началото на войната беше извършено по-рано този месец, когато негова мишена стана столицата Москва. При нападението беше убит най-малко един човек, бяха повредени жилищни сгради, а въздушното движение над столичните летища беше нарушено.

(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от Русия
Руска депутатка иска "Движението без деца" да бъде забранено със закон
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
4
 
10
 
! Отговори
[Б]отоксов [Б]акшиш преди 1 ден
Всичко е под контрол.Специалната военна излагация продължава.Скоро ще обявим война на Нато ,защото сме велики и имаме безаналогово оръжие и армия .
80
3
 
14
 
! Отговори
КРАВАРИН преди 1 ден
Нощна заря! Красотъ!
79
14
 
14
 
! Отговори
Степан Бандера преди 1 ден
Браво на братлетата от ВСУ. Слава на Украйна, слава на героите!
78
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Черен ден за русофилите
77
6
 
16
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 1 ден
Според губернатора на Тверска област всички украински дронове били свалени, оставало само да се разчистят отломките. Съвсен случайно в същото време военната база в Торопец спонтанно се е самовзривила три пъти подред и продължава да гори и в момента, а от взривовете в Москва е регистриран трус с мощност 2.8 по Рихтер. Ама дроновете са свалени де.
76
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Абсолютни басни се пишат в сайта. За какво и на Украйна да бие там. Това си е дело на самите руснаци.
75
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
На Саловьов излезе пяна на устата!
74
8
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 1 ден
Сега Русия започва да страда. 500000 убити , ранени и осакатени млади руснаци. Това ли е печалбата на специалната операция за прочистване на нацисти от руски нацисти. Това е само началото.
73
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Генерал Булгаков, който в момента е арестуван за корупция, през 2018-а се е хвалел, че подземните складове на арсенала са проектирани да издържат на ядрен удар. Ха-ха-ха-ха.
72
3
 
6
 
! Отговори
До до Жълтоусов преди 1 ден
А ти чувал ли си, за централен склад?
71
8
 
17
 
! Отговори
Ельоменат преди 1 ден
То и миналата година чакахте цар зима и как европа замръзва,но единствените замръзнали бяха едни варници в масква с плакати по терасите хахаха
70
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
До Жълтоусов 62. Имаш ли представа какво е Русия бе, приятелю? С България ли я сравняваш? Ако ние имаме два оръейни склада мислиш, че и тя има толкова?
69
2
 
5
 
! Отговори
до ъ преди 1 ден
истина е засадата беше като по учебник ни един оцелял и ни един зян и без дронове чиста работа изпипана....Всички мародери вовсе техниката аут.Относно квичащите освободени ганглии тук няма смисъл щот тя медията им такава грантаджийска...Иначе е забавно да четеш оскотяването на един народ и неговият бот...')
68
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
"Огнеборците се опитват да овладеят пламъците" - и кои са тия "опитващи се огнеборци", като има детонации. Няма толкова луди, да отидат в депо за боеприпаси, което гърми. Никой нищо не овладява, но нали трябва на робите да им кажат, че "все идет по плану"
67
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
До Анонимен 60 - Жалко, че няма да можеш да се радваш на ядрената красота, като ти бумне над празната глава!
66
6
 
13
 
! Отговори
Боклукшенко преди 1 ден
Склада е поразен по погршка след инцидент с новите летящи трактори на боклуруските космически сили
65
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Боби е в болничен! Депресия!
64
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Koпейки, а дали не е било с далекобойна ракета? Даже и да е било, Кремъл ще отричат, и ще се правят че не виждат слона в стаята, защото иначе ще се окаже че са заврели поредната им червена линия в гъ*за им!
63
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
ВСУ мълчи! Може да е Лукашенко! Само той сваля шахиди!
62
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Време закон за забрана на тютюнопушенето в блатата че много инциденти се насъбраа