Украинските батареи HIMARS са ударили поне пет пъти струпани руснаци

Последният удар се е състоял тази седмица
18 сеп 2024 21:30, Гергана Попова
514
Украинските батареи HIMARS са ударили поне пет пъти струпани руснаци
Снимка: БГНЕС/ EPA

Поне за пети път в рамките на малко повече от шест месеца руските войски се събраха на открито за обучение или инспекция в обсега на украинските американски артилерийски ракети, пише анализаторът на Forbes Дейвид Акс. И най-малко за пети път в рамките на малко повече от шест месеца, украинските батареи удрят събралите се руснаци с ракети, пълни със стотици суббоеприпаси с размер на граната – причинявайки ужасна касапница за миг.

Последният удар се е състоял тази седмица, на нещо, което изглежда е открито стрелбище точно извън квартал Петровски в Донецк, в източна Украйна на 15 мили от фронтовата линия.

Видеозапис от последствията от атаката изобразява най-малко дузина мъртви руски войници плюс разрушени превозни средства, което силно загатва за украинската ракета или ракети - вероятно управлявани с GPS M30/31, изстреляни от колесни високомобилни артилерийски ракетни системи - валяха докато руснаците тренираха.

Случвало се е и преди — и в същия район. Има около 100 квадратни мили от област Донецк, южно от град Донецк, където има висока концентрация на руски войски — и много мързеливи руски командири. Украинските HIMARS са ударили руски полигони за обучение в този район най-малко три пъти от февруари, убивайки около 100 души.

Още два украински ракетни удара през същия период – по един в Южна и Североизточна Украйна – добавиха най-малко още 150 обучавани към броя на загиналите, пише още изданието.

Както пише Стейси Петиджон от Центъра за нова американска сигурност във Вашингтон, постоянното присъствие на дронове на бойното поле "затруднява концентрирането на сили", а управляемите ракети правят такава концентрация потенциално смъртоносна за войските.

Дори като се вземе предвид по-голямото население на Русия - 144 милиона руснаци срещу 38 милиона украинци - екстремните загуби обаче имат непропорционално разяждащ ефект върху руските въоръжени сили. Кремъл мобилизира 30 000 войници на месец само, за да замести жертвите на бойното поле.

Дисциплината и компетентността намаляват.

"Руските въоръжени сили в Украйна имат изключително ограничени възможности за водене на маневрена война, поради загубата на средства за мобилност и липсата на обучение сред щабовете и войските“, обясни Украинският център за отбранителни стратегии, посочва Акс.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


514
Още от Русия
Руска депутатка иска "Движението без деца" да бъде забранено със закон
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
304
10
 
0
 
! Отговори
До.388 преди 22 часа
Говори го американецът Марк Мили,а ти ми сричаш неговите думи като опорки,ама трябва да се благодарят на Путин украинците,че не е като Нетаняху
303
2
 
12
 
! Отговори
Баба преди 22 часа
"Така ли бе и мен какво ме интересува Украйна,на тия повечето бежанци дето са тук не им дреме само гледат да изкярат от цялата работа и някой нещо да им дава"Стига насажда злост. Хората бягат от война. Никой не иска да го бомбардират. Те са братски славянски народ, православни християни като нас. Пишат на кирлица като нас. Като са в нужда, ще им помогнем, това е правилното нещо да се направи. Не съм аз виновен, че сърцето ти е закоравяло и има само омраза в него.
302
9
 
1
 
! Отговори
До 385 преди 22 часа
Така ли бе и мен какво ме интересува Украйна,на тия повечето бежанци дето са тук не им дреме само гледат да изкярат от цялата работа и някой нещо да им дава,та на мен и други българи ли ,да не говорим,че това дето си го мисли Зеленски няма да стане.Погледи, какво казва британското ВВС на ден в Украйна умират толкова украинци, колкото руснаци за месец,а той тръгнал като украинец украински опорки да ми пробутва
301
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 22 часа
Кво става момчета с тази Русия? Вървят ли нещата? Оставете вече тази Украйна, обяснете ми като на не много умен човек, защо вече трета година са във война??? Какъв е проблема? Решение? Обяснете ми
300
1
 
19
 
! Отговори
Баба преди 22 часа
"Пак ли изкара изтърканите украински опорки,а? Смешен си ,а и между другото това предното от твоята майка ли го научи явно имаш личен опит"Жалък си ти, че нищо не можеш да измислиш. Ти нямаш дори опорки, руски или български. Нямаш нищо, освен злоба. Русия нападна, Русият е агресорът, Къде не си съгласен?
299
1
 
13
 
! Отговори
До 367 преди 22 часа
Това е полемика! Защо 'Баба' трябва да се скрие? Ти май го удари на комунистически догми, или "Който не е с мен, е против мен". Живеем в 21 век, комунизмът е анахронизъм, а изразяването на лични виждания е обособено в конституцията на Република България, която е част от ЕС и Европа.
298
19
 
1
 
! Отговори
До Баба преди 22 часа
Пак ли изкара изтърканите украински опорки,а? Смешен си ,а и между другото това предното от твоята майка ли го научи явно имаш личен опит
297
16
 
1
 
! Отговори
До 381 преди 22 часа
Е тук не са такива,а щом Украйна не успява да си обучи хората да боравят със западната техника явно тия дето познаваш са изключения
296
2
 
17
 
! Отговори
Баба преди 22 часа
"Само дето има и други източници на информация и доста западни неутрални и там нещата са други"Значи днеска в Торопец е имало земетресение просто. Окей. Няма лошо. А пламъците са специални ефекти. Фейк нюз, както се казва. А Украйна беше превзета за 3 дена, западните медии лъжат, че 3 години са минали. И в Курск 200 000 руснаци просто напуснаха, отидоха на ваканция в Урал, не е като да е имало евакуация.
295
2
 
18
 
! Отговори
Украинците преди 22 часа
са много смели хора. Имам приятели, с които поддържам връзка. Живеят в Англия (Лондон), в Париж, в Копенхейгън, в Ню Йорк и Портсмут, Бритиш Колумбия (Канада). Лица със завършени две и три висши образования, невероятно интелигентни и възпитани хора. Плювачите на въпросните явно безличности с трудно завършен осми клас. Това е палажението, друзя русосифилитици.
294
2
 
13
 
! Отговори
Баба преди 22 часа
"защо тая баба ми говори като украинец"Ето ти малко на български; ***-йка ти ми прави вятър вечер, аз и викам: скъпа, ти си моят пъпеш. Ама как да съм само с една, като като съм бил в 600 села. Мишки като тебе срещу мене църкат, като ме зърнат, познай къде си бъркат.
293
13
 
0
 
! Отговори
До Баба преди 22 часа
Само дето има и други източници на информация и доста западни неутрални и там нещата са други
292
11
 
0
 
! Отговори
До 373 преди 22 часа
Е и аз много пътувам и в казармата съм ходил тa там срещнах хора от цяла България и всеки си говори негов си български, ама се чудя, защо тая баба ми говори като украинец
291
2
 
10
 
! Отговори
Баба преди 22 часа
"някой лев за Украйна жината болен дицата и той"Четейки тая статия, изглежда сякаш в Русия има много превъзнесени руснаци. Напрао хвърчат във въздуха.
290
13
 
1
 
! Отговори
Медведев заПрезидент преди 22 часа
Путин е Жалък НеРешителен Страхливец! Трябва ни Твърда Ръка в Кремъл готова да Действа!!
289
2
 
12
 
! Отговори
Баба преди 22 часа
"Е защо като те питах, какво събитие е имало в Пловдив вчера и се скри"Пловдив е голям град, всеки ден има много събития. Театър ли те вълнува, нещо в капана ли е ставало, в Тракия нещо ли. Не ми се играе на гатанки с теб. Във Варна какво стана вчера, искам пълен списък с дати и участници :)
288
10
 
1
 
! Отговори
До Баба преди 22 часа
Твоят истината,що не протегнеш ръка като ромче и не си кажеш направо бате дай някой лев за Украйна жината болен дицата и той
287
0
 
9
 
! Отговори
До Баба преди 22 часа
Преди много години, когато още живеех в България, се разходихме до Свиленград Беше пазарен ден. Наложи се да превеждам на приятеля си от "български на български". В СУ "Климент Охридски" имах невероятни преподаватели.... Вече не са между нас, уви... R.I.P.
286
8
 
2
 
! Отговори
До.Баба преди 22 часа
Аз също и с такива нагляри като украинците съм разбрал,че от друго не разбират
285
7
 
1
 
! Отговори
До Баба преди 22 часа
Аз кумирите си ги имам и в началото даже им симпатизирах и познавах няколко,а ти ми говориш като украинец , същите неща всички ги говорят като теб все едно са ги чели от един и същи учебни,ама на такива като мен България и българите тук са ми по-важни, ,а щом си мислиш, че можеш да победят страна като Русия ходи на фронта