Владимир Путин: Русия ще обмисли използването на ядрени оръжия

Ескалира ядрената си реторика
26 сеп 2024 20:03, Гергана Попова
283
Владимир Путин: Русия ще обмисли използването на ядрени оръжия
Снимка: БГНЕС/ EPA

Владимир Путин ескалира ядрената си реторика, като каза на група високопоставени служители, че Русия ще обмисли използването на ядрени оръжия, ако бъде атакувана от която и да е държава с конвенционални оръжия, пише The Guardian.

Още по темата

Забележките му в сряда дойдоха по време на среща със съвета за сигурност на Русия, където той също обяви промени в ядрената доктрина на страната.

Най-силното предупреждение на Русия досега към Запада да не позволява на Украйна да нанася дълбоки удари по руска територия с помощта на западни ракети с голям обсег.

Украинският президент Володимир Зеленски от месеци иска разрешение да използва британските ракети Storm Shadow и произведените в САЩ ракети Atacms, за да удари цели по-дълбоко в Русия.

Путин каза, че Русия ще обмисли използването на ядрени оръжия, ако Москва получи „надеждна информация“ за началото на масово изстрелване на ракети, самолети или дронове срещу нея.

Путин също така предупреди, че ядрена сила, подкрепяща атаката на друга страна срещу Русия, ще бъде считана за участник в агресия, отправяйки слабо завоалирана заплаха към Запада, докато чуждестранните лидери продължават да обмислят дали да позволят на Украйна да използва оръжия с голям обсег.

Путин заяви още, че разясненията са били внимателно калибрирани и съизмерими със съвременните военни заплахи, пред които е изправена Русия.

„Виждаме, че съвременната военно-политическа ситуация се променя динамично и трябва да вземем това предвид. Включително появата на нови източници на военни заплахи и рискове за Русия и нашите съюзници“, каза той.

Началникът на кабинета на Зеленски, Андрий Йермак, отхвърли новата ядрена доктрина, като каза: „Русия вече няма никакви инструменти за сплашване на света, освен ядреното изнудване. Тези инструменти няма да работят."

Настоящата доктрина беше изложена от Путин през юни 2020 г. в указ от шест страници.

В първите дни на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна Путин често се позоваваше на ядрения арсенал на Москва, най-големият в света, многократно обещавайки да използва всички необходими средства за защита на Русия.

По-късно изглежда смекчи реториката си, но служители, близки до руския президент, наскоро предупредиха страните от НАТО, че рискуват да провокират ядрена война, ако дадат зелена светлина на Украйна да използва оръжия с голям обсег.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


283
Още от Русия
САЩ планират военна помощ за Украйна на стойност над $8 млрд.
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
213
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Едва ли ще ги използва по България, Украйна или Полша. Руснаците не са шматароци и знаят къде да удрят.
212
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Ако се стигне до размяна на ядрени удари само за едно се надявам - тези, които ги провокират (САЩ и Англия) справедливо да отнесат бомбите на своя територия. Останалите не са виновни.
211
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
На рашка и предстои да бъде извадена от ООН или да няма право на вето .
210
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
От три години обясняваме на копейките, че Русия няма армия, няма как да победи дори мизерна държава като Украйна в конвенционална война и разчита само на атома, сега и Путин им го каза
209
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Русофилите, ако фашистите започнат с атомните бомби, и вие сте под ножа. Не виждам защо им се радвате.
208
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Сармата от 6 опита само 1 път излезе от шахтата и не знаят къде е падннал .Безполезно е да се убеждаваме тук на кой е по -дълга ракетата .Ще продължат да помагат на Украйна ще се думка и по руска територия и нищо Късия е вече стар забравя какво е говорил и така.
207
2
 
5
 
! Отговори
Путини-Стан преди 4 часа
Бензиностанция с ракети... даже и ядрени Нищо ново под слънцето на блатная
206
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Cтигa глупocти и кажeтe нe на укро-натовската пpoпaгaнда!!! Следете телеграм каналите: Осташко! Важное; Colonelcassad; Рыбарь; Повернутые на Z войне; Военная хроника; Операция Z: Военкоры Русской Весны; СОЛОВЬEВ; WarGonzo; NЕ.САХАР; ОФИЦЕР; Два Майора; Архангел Спецназа; btr80; Союз Добровольцев Донбасса; Също така гледайте предаването "60 минут" и "Вести" в smotrim.ru по канала "Россия 1" и различни канали в smotret.tv
205
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
До там изпаднаха фашистите - да заплашват света с ядрен апокалипсис. Рассия на бунището на историята!
204
2
 
5
 
! Отговори
Ром"с преди 4 часа
Еми тез ракети не могат да бъдат изстрелвани от украинците,щото за тях трябва специалисти и космическо разузнаване (или как там се нарича) ,а то се управлява и иръководи от американци или британци ,а това означава ,че ТЕ участвата във война соещу РУСИЯ-това говори Путин ,само че Днес пропуска някои неща от иЗкаЗването му в угода на САЩ. Украйне е получили 240 милиарда долара от запада (САЩ,бРИТАНИЯ..) 52% за оръжие 46% кеш за плащане на наемници и.... и само 2% за хумантарна САЩ иска война ..
203
1
 
1
 
! Отговори
ХУМОР БРАМ СТОКЪР преди 4 часа
ЧАКАМ,ЧАКАМ,ЧАКАМ АРМИЯТА НА ФРАНЦИЯ да дойде да ОСВОБОДИ Ирландия от АНГЛИЯ а ТЯ изобщо НЕ ДОЙДЕ и се озлобих прави самопризнания от ОНЯ СВЯТ написалият ГРАФ ДРАКУЛА ирландец БРАМ СТОКЪР то ест корените на ВАМПИРА са ПАРФЮМЪТ на французина СЕЙНТ ПАТРИК ЗЮСКИНД,гербът ЧЕРВЕН ДРАКОН на УЕЛС и кървавото БЕЗБОЖИЕ на италианските Графове и Маркизи избивали армията на Римокатолическите ПАПИ.........ИЗНЕНАНАДАТА!.........ВЛАДИМИР ПУТИН ЩЕ ВИ ИЗБИЕ КАТО ИЗОБЩО НЕ ИДВА ДА ВИ ОСВОБОЖДАВА
202
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
В руската армия ако не пиеш значи си ЛГБТ. Там трезви няма. За какво си мислите че падат като мухи. Вече не знаят бройката на унищожените танкове, самолети, хеликоптери, камиони.. За войниците да не говорим..
201
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Грантаджиите отново получиха ор..га..зъм!
200
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Чебурашките все още четат книгите на Чингиз хан преди започване на война за това "Как се създава държава". Някой трябва да им обясни че годината е 2024 и че не може просто да нападнеш призната от всички, включително и от русия за суверенна държава...
199
2
 
3
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 5 часа
Цийрея пуйдя
198
2
 
6
 
! Отговори
231 преди 5 часа
Няма вариант нещо сделано в Русия да работи. Няма толкова луд руснак който да натисне копчето, като знае, че бомбата ще гръмне преди да излети.
197
2
 
4
 
! Отговори
до долния преди 5 часа
С нормални бойни действия няма как да спечели
196
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Ботокса вече няма нищо, освен ядрени оръжия. С нормални бойни действия няма как да спечели тази война. Край. Няма друг изход. Видяхме колко силна е била тази алкохолизирана и супер корумпирана руска армия... Говори се че руски войници дават гранати и оръжия на украинците за кашон бутилки водка..
195
2
 
3
 
! Отговори
до долния преди 5 часа
Армията му е супер слаба
194
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Има ли някаква статистика, колко български граждани са се освободили от оковите на либерализма и са приели предложението на Русия за руско гражданство всеки който бяга от ЕС..