Байдън не разреши украински удари в Русия с US-ракети

Той обяви предоставянето на още военна помощ
Обновена: 27 сеп 2024 12:51 | 27 сеп 2024 11:00, Стела Стоянова
205
Байдън не разреши украински удари в Русия с US-ракети
Снимка БГНЕС

Американският президент Джо Байдън се срещна с украинския президент Володимир Зеленски в Белия дом, но не удовлетвори искането на Киев за разрешение да се атакуват цели дълбоко на руска територия с произведени в САЩ ракети, съобщи БТА.

Вместо това, той обяви предоставянето на още военна помощ и нови средства за противовъздушна отбрана. Тя е в размер на $8 млрд. и включва боеприпаси със среден обсег тип "планираща бомба“, изстрелван от изтребители, които ще позволят на украинските сили да нанасят удари по руските войски и снабдителни линии от по-безопасни за тях разстояния. Има също така допълнителни батареи и ПВО ракети "Пейтриът“, безпилотни летателни системи и мерки за укрепване на отбранителната индустриална база на Украйна, както и обучение на допълнителни 18 пилоти на изтребители F-16.

Още по темата
Преди срещата с Байдън Зеленски обяви пред американски конгресмени, че основният му приоритет е да получи разрешение от САЩ да изстрелва ракети с голям обсег за поразяване на военни цели в Русия. Вчера той се обърна към Байдън с настоятелен призив да даде разрешение и така на практика се намеси в изостреното партийно разделение по отношение на руско-украинската война, а до президентските избори в САЩ остават броени седмици, отбелязва  "Вашингтон пост".

Междувременно, "Ню Йорк таймс" информира за оценка на разузнавателните служби на САЩ, в която се споменават рисковете от допускането на удари на далечни разстояния от страна на Украйна. Те са стигнали до заключение, че ако се удовлетвори искането на Украйна за използване на западни ракети срещу цели надълбоко в Русия, това може да предизвика силни ответни действия, а в същото време няма да промени из основи хода на войната.

Разузнавателните служби смятат, че Русия ще отвърне с по-голяма сила на САЩ и съюзниците им, вероятно със смъртоносни атаки.

Оценката на разузнаването освен това омаловажава ефекта, който ракетите с голям обсег биха имали върху хода на конфликта, защото украинската армия в момента разполага с ограничен брой такива оръжия и не е ясно колко още могат да бъдат предоставени от западните съюзници.

Украйна и битката за президент на САЩ

Вицепрезидентът и кандидат за президент на предстоящите избори Камала Харис тази нощ нарече уклона в кампанията на своя опонент Доналд Тръмп за прекратяване на войната като "предложения за капитулация“.

Обръщайки се към Зеленски в Белия дом, Харис заяви: "Някои в моята страна ще окажат натиск върху Украйна да приеме мирно споразумение, в което тя се отказва от суверенната си територия и неутралитет, за да сключи мир с Владимир Путин".

"Тези предложения са същите като тези на Путин и нека бъде ясно, че това не са предложения за мир - каза още Харис. - Това са всъщност предложения за капитулация, което е опасно и неприемливо“.

Въпреки че тя не спомена Доналд Тръмп или неговия кандидат за вицепрезидент Джей Ди Ванс по име, тези условия за мир много приличат на изложените от Ванс в интервю по-рано този месец. Тогава Зеленски нарече Ванс "твърде радикален“ и това предизвика конфликт със съюзниците на Тръмп, чиято кулминация бяха обвиненията в намеса в изборите и призивите на републиканците Украйна да уволни посланика си във Вашингтон.

Късно в четвъртък обаче стана обрат и Тръмп заяви пред репортери, че ще се срещне със Зеленски в "Тръмп Тауър" в Ню Йорк днес. На пресконференция той отхвърли критиките на Харис и настоя, че иска само да спре "ужасяващото шоу, което се случва“.

На въпроса дали Украйна трябва да се откаже от териториите си, Тръмп не се ангажира с ясен отговор, а каза: "Имаме нужда от мир. Трябва да спрем смъртта и разрушенията.“

Преди да обяви срещата със Зеленски, Тръмп публикува в социалните мрежи предполагаемо съобщение от украинския президент с молба да се види с него. В съобщението, което не бе потвърдено от украински представители, се казва, че "трябва да се стремим да се разберем“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още по темата: УкрайнаСАЩДжо Байдън
Още от Русия
Харис: Подкрепата ми за украинския народ е непоклатима
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
190
1
 
1
 
! Отговори
Червен каскет преди 47 секунди
Изстреляхме ли Сарматя,Сарматя изстреляхме ли го?
189
1
 
0
 
! Отговори
Нане преди 1 минута
Обора в кравефермата,трябва се изравни със земята,за да мирне целият свят....===]]]
188
4
 
2
 
! Отговори
redordead преди 5 минути
а, рушките клеясали шперми в България що не са се изнесли за любимата си матушка? Нали педерушака *** обяви, че ще приеме всички българи дори без да знаят оркски език?
187
0
 
0
 
! Отговори
п ти лелина преди 5 минути
До Анонимен - умиргай клошар, на женати вгз целия сух
186
0
 
0
 
! Отговори
Правене пендоско преди 5 минути
Почти про такива как въвременен пендос, много години от преди говорил Михаил Круг: Что ж ты, фраер, сдал назад? - Не по масти я тебе? - Ты смотри в мои глаза - Брось трепаться о себе....
185
3
 
3
 
! Отговори
ъъъ преди 6 минути
Късия излезе ли от бункера *** ЩЕ СЕ ВМИРИШЕ БРЕ
184
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 минути
Шубето е голем страх даже за Алцхаймера. Тия планиращи ракети са с последно производство от 2000-2001 и са всъщност останали от войната със Сърбия- същите касетъчни бомби, които пускаха там.
183
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 минути
До Анонимен 180. Ще ще ... надай са Пено на пиян мъж.
182
5
 
1
 
! Отговори
redordead преди 8 минути
Батка, рушия кат побед и после като превземе България ще ядеш само по една купичка непочистен ориз на ден и ще си мажеш филиите с паста за зъби...
181
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 минути
До аа 179. То си личи кой е напълнил долното бельо ха ха ха ха ха
180
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 минути
Ще дойде Тръмп и минаретата на Кремъл ще рухнат със страшна сила върху мумията на рептила Ленин и това сатанинско сборище ,наречено Расийска Федерация да се затрие от лицето на Земята, ведно с Антихриста Путин!
179
4
 
3
 
! Отговори
аа преди 10 минути
*** те и без това безаналоговите уша,нки са напълни ли гащите
178
0
 
5
 
! Отговори
Пупин преди 11 минути
Джо е истински приятел!
177
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 минути
До Батка 174. И твоята грамофонна плоча задра. Както ти казах един пищов е много по-силен от една камара мускули. Бам в главата и край без да се потиш.
176
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 минути
До Гената 171. И аз смятах, че Запада е културен, напредничав и умен, но се оказа съвсем друго.
175
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 минути
Рептил до рептила
174
2
 
3
 
! Отговори
Батка преди 13 минути
В момента довършвам телешкия си стек и отивам да блъскам лежанка и дедлифт. Преди това ядох извара а сутринта омлет с 5 яйца. После към 3-4 пиле с ориз. Чакаме Русия да победи за да смачкаме нежняците в България.
173
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 минути
До Анонимен 172. Обучението на който и боен самолет да е трае с години. Тия набързо обучени пилоти могат само да излитат карат в права линия и кацат. И както се вижда не всеки път.
172
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 минути
Путин е куклата на Байдън.
171
0
 
6
 
! Отговори
Гената преди 14 минути
До Анонимен 172 - И аз това съм забелязал. Аз смятам себе си за неутрален. Наблюдавам целия цирк и трябва да кажа че Русия се държи много по-адекватно в момента. Много жалко защото преди харесвах много Щатите, даже съм живял там години наред. Но сега някакво умопомрачение е обзело западните елити. И явно и най-върлите техни последователи. Войната е ужасно нещо и язък за хората и от двете страни. Дано да не дойде и тук, заради психари на власт.