Байдън не разреши украински удари в Русия с US-ракети

Той обяви предоставянето на още военна помощ
Обновена: 27 сеп 2024 12:51 | 27 сеп 2024 11:00, Стела Стоянова
273
Байдън не разреши украински удари в Русия с US-ракети
Снимка БГНЕС

Американският президент Джо Байдън се срещна с украинския президент Володимир Зеленски в Белия дом, но не удовлетвори искането на Киев за разрешение да се атакуват цели дълбоко на руска територия с произведени в САЩ ракети, съобщи БТА.

Вместо това, той обяви предоставянето на още военна помощ и нови средства за противовъздушна отбрана. Тя е в размер на $8 млрд. и включва боеприпаси със среден обсег тип "планираща бомба“, изстрелван от изтребители, които ще позволят на украинските сили да нанасят удари по руските войски и снабдителни линии от по-безопасни за тях разстояния. Има също така допълнителни батареи и ПВО ракети "Пейтриът“, безпилотни летателни системи и мерки за укрепване на отбранителната индустриална база на Украйна, както и обучение на допълнителни 18 пилоти на изтребители F-16.

Още по темата
Преди срещата с Байдън Зеленски обяви пред американски конгресмени, че основният му приоритет е да получи разрешение от САЩ да изстрелва ракети с голям обсег за поразяване на военни цели в Русия. Вчера той се обърна към Байдън с настоятелен призив да даде разрешение и така на практика се намеси в изостреното партийно разделение по отношение на руско-украинската война, а до президентските избори в САЩ остават броени седмици, отбелязва  "Вашингтон пост".

Междувременно, "Ню Йорк таймс" информира за оценка на разузнавателните служби на САЩ, в която се споменават рисковете от допускането на удари на далечни разстояния от страна на Украйна. Те са стигнали до заключение, че ако се удовлетвори искането на Украйна за използване на западни ракети срещу цели надълбоко в Русия, това може да предизвика силни ответни действия, а в същото време няма да промени из основи хода на войната.

Разузнавателните служби смятат, че Русия ще отвърне с по-голяма сила на САЩ и съюзниците им, вероятно със смъртоносни атаки.

Оценката на разузнаването освен това омаловажава ефекта, който ракетите с голям обсег биха имали върху хода на конфликта, защото украинската армия в момента разполага с ограничен брой такива оръжия и не е ясно колко още могат да бъдат предоставени от западните съюзници.

Украйна и битката за президент на САЩ

Вицепрезидентът и кандидат за президент на предстоящите избори Камала Харис тази нощ нарече уклона в кампанията на своя опонент Доналд Тръмп за прекратяване на войната като "предложения за капитулация“.

Обръщайки се към Зеленски в Белия дом, Харис заяви: "Някои в моята страна ще окажат натиск върху Украйна да приеме мирно споразумение, в което тя се отказва от суверенната си територия и неутралитет, за да сключи мир с Владимир Путин".

"Тези предложения са същите като тези на Путин и нека бъде ясно, че това не са предложения за мир - каза още Харис. - Това са всъщност предложения за капитулация, което е опасно и неприемливо“.

Въпреки че тя не спомена Доналд Тръмп или неговия кандидат за вицепрезидент Джей Ди Ванс по име, тези условия за мир много приличат на изложените от Ванс в интервю по-рано този месец. Тогава Зеленски нарече Ванс "твърде радикален“ и това предизвика конфликт със съюзниците на Тръмп, чиято кулминация бяха обвиненията в намеса в изборите и призивите на републиканците Украйна да уволни посланика си във Вашингтон.

Късно в четвъртък обаче стана обрат и Тръмп заяви пред репортери, че ще се срещне със Зеленски в "Тръмп Тауър" в Ню Йорк днес. На пресконференция той отхвърли критиките на Харис и настоя, че иска само да спре "ужасяващото шоу, което се случва“.

На въпроса дали Украйна трябва да се откаже от териториите си, Тръмп не се ангажира с ясен отговор, а каза: "Имаме нужда от мир. Трябва да спрем смъртта и разрушенията.“

Преди да обяви срещата със Зеленски, Тръмп публикува в социалните мрежи предполагаемо съобщение от украинския президент с молба да се види с него. В съобщението, което не бе потвърдено от украински представители, се казва, че "трябва да се стремим да се разберем“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


273
Още по темата: УкрайнаСАЩДжо Байдън
Още от Русия
Харис: Подкрепата ми за украинския народ е непоклатима
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
До 87, ваш Пyтя е диктатор, дреме му за някакви доктрини... Това което го спира е СТРАХЪТ! Не се е родил руския сатрап, който ще посмее да изпита ядрената мощ на САЩ върху главата си!
91
11
 
5
 
! Отговори
USSF преди 4 часа
От коментарите на русофилите става ясно, че тия "разби.рачи" нямат никаква представа и информация за космическата военна мощ на Пентагона и затова тук дават воля на фантазиите си. Все пак те не са виновни, защото по селата тази информация а оскъдна...
90
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
До Анонимен 89. Ти ако я можеше тая работа щеше да повишиш прираста на българското население.
89
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Ние българите требва да сме солидарни с укрете. Кат им избият мжете,трета да ги заместим за да повишим прираста на населениет
88
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
САЩ ще подържат Зеле,докато населението остане наполовина,тоест само жени. После побоя над укри ще има кекс,Еван и сръбска музика ха ха....
87
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
До Анонимен 85. Е то сега да видим дали ще "дъни", че стана малко сложно с промяната на руската ядрена доктрина.
86
1
 
6
 
! Отговори
анал и тик преди 5 часа
До Анонимен 39 "само зеления не вдява." Не етака. Това "невдяване го позлат и поплатини. Тоа, което не вдява е, че САЩ плащат, само докато им се връща с лихвите. След това следват процедурата, която следваха със Саддам Хюсеин и Муамар Кадафи.
85
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
До Анонимен 84. Българските евроатлантици могат само да пишат глупости по форумите. Оттам нататък малееее страх.
84
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Украйна дъни наред с ракети навътре в Расию, без да се обявява официално - с какво мислите дръннаха завода в тверска област?
83
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Има и добри новини за евроатлантизма ! Белия дом е дал разрешение на българските евроатлантици , да се бият на източния фронт срещу Русия ! Зеленски вече ги очаква и е приготвил пушките и раниците със сухари за нашите герои, които няма повече да пишат тук а ще действат на практика !
82
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
До Анонимен 80. Укрйна е била ядрена сила някой друг път.
81
2
 
16
 
! Отговори
мдаааа дааа преди 5 часа
Не разбрахте ли, че с ракети, самолети и танкове няма да стане? Ако искате мир, седнете на масата и говорете. Няма война, която да не е завършила с преговори (капитулацията също е преговор), а колкото по рано се проведат толкова по малко жертви и разрушения ще има!!!За спиране на войната е нужен незабавен МИР и има две решения: 1.БЪРЗО решение ... Зеленчука вдига белия байряк и се моли за мирни преговори с ограничени и малки последствия. 2.БАВНО решение... варене на жива жаба на бавен огън т.е. наливане на масло в огъня(джепанета), изчакване последния 0краинец да се яви при Спасителя
80
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Абе деменцията нали каза пред ООНето, че зелята бил спечелил ?
79
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Жалко, че Украйна си унищожи всичките ядренси бойни глави, това е факт. А до този момент Украйна беше трета ядрена сила в света !!! Сега украинците разбраха колко "почтена" е Москва. Излъга ги, сега им унищожава, съсипва държавата. Но, така е когато вярваш на руснаци. Вече да си знаят.
78
13
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 часа
последните два арсенала, които Украйна унищожи, бяха на 300 и 500 км навътре в Просията. Така че от ракети няма нужда. Зорът е само да се декларира политически ангажимент. Достатъчно е, че САЮ казва "Севернокорейския влак току що влезе в двора на оръжейното хранилище и крановете почват да разтоварват. Координатите са ...еди кои си" и Паляницата, която подхожда на малка скорост, дава газ и се врязва. Той затова и Путийо сменя ядрената доктрина, ако може да уплаши некого, ама не би...
77
1
 
9
 
! Отговори
Нужни бели байряци преди 5 часа
Или за победа пратете един ТАГАР и един ШАЛАМАН....
76
4
 
2
 
! Отговори
Споко преди 5 часа
Това е официалната позиция за пред избирателите. Неофициално си има план.
75
1
 
3
 
! Отговори
Разбира се преди 5 часа
До Анонимен 62 Веднага, щом си признае, че е руска територия, ще бъде подобаващо обзаведена, за да се брани от днешните си окупатори. Ъхъ!
74
1
 
8
 
! Отговори
Няма как да е чул преди 5 часа
До Анонимен 68 Това са му го продумали духовете, дето се ръкуват с него. Той вече отдавна нищо не чува.
73
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Жалко! Явно пияните заплахи на Медведя са хванали дикиш...