На ръба: Блъфира ли Путин с ядрената доктрина на Русия?

От първия ден на пълномащабната инвазия Путин се опитва да намали подкрепата за Украйна чрез ядрени заплахи
29 сеп 2024 22:00, Красимир Ангелов
166
На ръба: Блъфира ли Путин с ядрената доктрина на Русия?
Снимка: БГНЕС

Преди броени дни руският президент Владимир Путин реши да "разяснява" руската ядрена доктрина. Неговите нови заплахи не са случайни. Защо точно сега? DW с коментар на последните действия на руския президент.

През тази седмица политическият и медиен фокус бе върху Украйна - по повод посещението на украинския президент Володимир Зеленски в САЩ, неговите срещи и намеренията му да представи "План за победа". Но Владимир Путин реши да отклони вниманието - и точно в този момент да излезе с "разяснения" по руската ядрена доктрина.

Както бе заявено от Кремъл, в бъдеще ядрена сила, която подкрепя с конвенционални оръжия друга страна в нападението ѝ срещу Русия, ще бъде разглеждана като част от агресията. Същевременно Путин остави открит въпроса дали в такъв случай Русия действително би реагирала с атомни оръжия, отбелязва в свой разяснителен материал по темата германската обществена телевизия ZDF.

Експерти по Русия като Маргарете Клайн от фондация "Наука и политика" виждат в думите на Путин по-скоро реторичен блъф, отколкото реално изостряне на положението, пише германската обществено-правна медия. "Разясняването" на Путин не променя нищо съществено в руската ядрена доктрина. Още военната доктрина от 2010 година гласи, че в случай на конвенционално нападение, което заплашва съществуването на държавата, Русия може да приложи ядрени оръжия, обяснява експертката.

"Поредната ядрена заплаха на Путин"

Въпреки това изявата на Путин успя за няколко часа да отклони вниманието от "Плана за победа" на Украйна към "червените линии" на Русия. И към опасността от ескалация на войната, пише ZDF.

Но експерти по сигурността като Франк Зауер от университета на Бундесвера се съмняват, че опасността от ескалация наистина се е увеличила. "От първия ден на пълномащабната инвазия Путин се опитва да намали подкрепата за Украйна чрез ядрени заплахи. Това просто е поредната", казва Зауер пред германската обществено-правна медия. По неговите думи целта на Путин е била да засили съществуващата несигурност.

Смесени сигнали за мирни преговори

Това не е първият път, в който Русия се опитва да измести Украйна от центъра на вниманието преди предстоящи важни събития, отбелязва ZDF. Медията припомня, че същото се случи преди срещата на върха за мир през юни, която се проведе в Швейцария - в навечерието ѝ Путин представи собствените си условия за започването на мирни преговори.

Три месеца след срещата в Швейцария се настоява все по-силно за полагането на дипломатически усилия. Това, че Русия отправя смесени сигнали, вероятно е част от сметките на Кремъл. В началото на септември Путин принципно демонстрира готовност за разговори, но тази седмица позицията на Кремъл се преобърна.

Сега постоянно се говори за победа - както от страна на Зеленски, така и от Кремъл. Германската медия припомня, че в сряда руският външен министър Сергей Лавров каза: "Те друг език не разбират. Ние ще спечелим. Няма никакво съмнение". В същия дух бяха и думите на хардлайнера и бивш президент Дмитрий Медведев, който написа в Телеграм следното: "Никакви преговори, докато врагът не бъде победен напълно".

Ядрените заплахи на Кремъл

В Ню Йорк Украйна притиска Запада с дебата за използването на оръжия с голям обсег срещу цели на руска територия, а Путин отвръща с ядрени заплахи.

Маргарете Клайн споделя следното мнение пред ZDF: "Целта на Путин е най-вече да всее страх у ръководствата и народите на западните държави, за да попречи на по-нататъшната военна подкрепа и най-вече на възможностите на Украйна да продължи да нанася въздушни удари срещу цели на руска територия".

Но дали планът на Кремъл ще успее? Това ще се разбере в течение на посещението на Зеленски в САЩ, пише ZDF. Но едно е ясно: играта на Путин със страха ще продължи, заключава германската обществено-правна медия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от Русия
Новобранците на украинската пехота "замръзват" пред руската атака
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
161
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 28 секунди
Евреите подхванаха и хутите. Нормално Кремъл да са на ръба. Всичките им любими ислямисти падат като домино.
160
0
 
0
 
! Отговори
преди 32 секунди
До Българин -Eй младежо ти не си за тук отивай в Б или В група много са ти ефтини опорките имам чувството че не знаеш къде е Украйна прочети за събитията от 2013 , 14 , 15 години и тогава влизай да се излагаш.
159
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 54 секунди
Русия няма ПВО.По натам се сещайте.Елементарно е дори за двете дежурни копейки.
158
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 минути
Нищо няма да направи.А и остана без дружките си Хамас и Хизбула.Тази вечер и хутите ядат снаряди.
157
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 минути
Путин е диктатор от 21 век. На който му стиска, да пробва да свали ядрените му карти.
156
4
 
3
 
! Отговори
българин бил преди 5 минути
шибанаДолнаРушофилскаКурва...еФтина
155
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 минути
Този докато е жив ще успее,ли да приключи СВО-то.
154
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 минути
Тя Русия си имаше ядрени бомби и преди променената си доктрина. Всичко се прави за да се насочи вниманието на хората към смъртоносните ракети и запада да спре да си прави ташaк с Русия, което се съмнявам да проработи. Ако Путин бомбардира Киев с ядро, това ще го направи най-мразения човек в историята на света.
153
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 минути
силен държавник и политик е Путин,
152
1
 
0
 
! Отговори
Войводата преди 7 минути
1. Аз правя всичко прехода да е плавен. Но ако ти четнико трябва да се биеш с някой и той те рани2. Трябва да победиш3. Падни по гръб на пода и разпери ръце и крака. Така си неудобен. Така болката също изчезва.4. За да те удари трябва с крак или да скочи. Събори го. Падайки той губи контрол. 5. Хвани го за врата и го чупи. 6. Проучи как става това 7. Разчитам да си готов
151
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 минути
да предупреди мирнте хора да се изнесат от Киев за 20 дни и ...да ги тряска че ми омръзна от тея фажисти
150
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 минути
Тези блъфове показват че страхът от Таурус , Сторн Шедоу и Атакамс е огромен.Тези ракети въобще не се интересуват от руското ПВО.
149
3
 
4
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 8 минути
Украйна е нагледен пример какво им се случва за гойите, ако си изберат евреин за водач на народа си. Всички важни постове в администрацията на зеленясалото еврейско лайннюю Зеленскишайн са все евреи. Ако си спомняте, това еврейско лайннюю се кандидатира за президент на Украине с обещанието ДА ПОСТИГНЕ МИР С РУСИЯ ЧРЕЗ ПРЕГОВОРИ! А какъв е резултата?! Само убитите украинци са над 600 хиляди, тройно повече осакатени, и задължени към евреите за идните поне 20 поколения. И то само към днешна дата.
148
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 минути
Днес руснаците превзели село в Русия.
147
5
 
4
 
! Отговори
Много ясно преди 11 минути
Блъфира, да. Плаши гаргите. Търси се някой, който се е уплашил.
146
7
 
6
 
! Отговори
Българин преди 11 минути
Колкото и да си ръсете тук пропагандата, светът няма да забрави коя е единствената държава, използвала ядрено оръжие срещу цивилни. Това е имперята на злото - САЩ. Както и сега същите дават оръжие на един луд чи**** да избива жени и деца, а в същото време заклеймяват Русия, че се бори срещу нацисти, които издевателстваха над нейния народ.
145
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 минути
Трябва ли да паднат няколко атомни бомби, за да разберат че не блъфира? Тези, които провокират ли ще поемат отговорност после?
144
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 минути
Русофилията споко.Евреите подкараха наред диктаторчетата.
143
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 15 минути
Блъфира. Цял живот да грабиш и крадеш да натрупаш 200 милиарда, на такъв човек му се живее. Не си струва заради някаква си Русия да зачеркне "труда" на живота си.
142
2
 
2
 
! Отговори
Той и сега е велик преди 17 минути
"и до 2035 година да изградят "великия Израел".....".....а ти?